torsdag 22 maj 2014 11:00
Inger Grimlund, Lidingösidans matkorrespondent, skildrade i sitt förra kåseri hur käppar (eller vad det kanske stekspadar?) sattes i hjulet när hon för drygt tio år sedan ordnade “kock-kollo” i Bergsätra. Nu får alla chansen att testa den rätt som blev så fel då men är så rätt nu.
Det är tisdag i dag! Det betyder att gymnastik står på mitt program. Jag måste erkänna att det inte alltid är så lätt att åka iväg till lokalen på Stockholmsvägen, det som gör att jag, trots psykiskt motstånd, ändå kommer iväg är de trevliga tjejerna (ja, de är faktiskt tjejer, inte tanter, inte damer, utan just glada tjejer) som finns med i truppen.
Efter träningspasset på 45 minuter blir det en kopp kaffe i foajén, till kaffet lite prat om det som ligger i tiden. Just nu är det resor, sommarvistelser, barnbarn och hundar som kommer upp på tapeten. Jag propagerar naturligtvis för utställningen på Lidingö museum ”Bergsätra 100 år” och efter kaffestunden kör jag ner till museet för att vattna mina pelargoner som piffar upp min del av utställningen.
Där möter jag några aktivister av annat slag (än gympa) de arkiverar textmaterial för framtiden och ger mig en vink om att kanske skulle jag få vara med och skriva i Lidingös årsbok.
Men – om vad? Mat naturligtvis!
Nu flyger mina tankar än en gång till kock-kollo! I mitt förra kåseri skrev jag lite bittert om hur omgivningen satte käppar i hjulet för mig när vi just kommit i gång med matlagningskurs för unga kockar.
Nu väcktes återigen lusten ”att lära ut, laga mat”. Det surrade av idéer där vi stod samlade vid museets entré. Nog skulle vi kunna försöka igen, skam den som ger sig!
Hur det blir med den saken är för tidigt att sia om, men en sak är säker. På Skärsätra Fritidsgård är det full fart i köket just nu, rapporterar Foffo per telefon. Åtta kockar – en kille och sju tjejer har lyckats sätta sprätt på pannorna och lagat en riktigt het thaiwok till middag.
– Kan jag få receptet?
– Nej, säger Foffo, vi kör på känsla.
Då, kära vänner, vill jag ge er ett härligt recept ur boken ”Typ mat” som jag skrev med ett gäng kollokockar år 2002. I förtexten står att läsa ”I Asien har man ont om bränsle och inga spisar som vi har i Sverige. Därför måste allt finfördelas så det går fort att laga maten”.
Kollo-kockarna anammade idén, rensade, skar och hackade för glatta livet och fick lära sig vad som menas med en ”mis en place”, att förbereda. Introduktionen blev en spännande wok där man blandat den ursvenskaste av korvar med nudlar i pannan.
Foffo har lovat mig att jag ska få vara med i gänget på Fritidsgården nästa gång det står matlagning på schemat.
Thaiwok med falukorv
Till 8 personer:
800 g falukorv, tärnad
risnudlar eller äggnudlar (Se bruksanvisningen)
2 msk sesamolja
2 msk majsolja
4 morötter, tärnade
2 rödlökar, skivade
50 g sockerärtor, rensade
2 gula paprikor, grovt hackade
8 minimajs, eller majskorn
2 tsk färsk, riven ingefära
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk salt
svartpeppar från kvarnen
Till servering:
1 färsk lime i klyftor, korianderblad, hackade, soja och sweet chili-sås
1. Lägg nudlarna i hett vatten. Se bruksanvisningen på paketet.
2. Hetta upp oljorna i en wokpanna eller stor stekpanna och lägg i falukorven. Låt steka några minuter. Rör då och då så den inte bränns.
3. Lägg i alla grönsaker; morötter, rödlök, sockerärtor, paprika och majs. Stek allt på hög värme ca 8 minuter.
4. Låt nudlarna rinna av ordentligt och häll ner dem i woken. Stek på hög värme ca 10 minuter.
5. Krydda med färskriven ingefära och pressad vitlök. Smaka av med salt och svartpeppar,
6. Strö över korianderblad och servera faluwoken med soja och Sweet Chili på bordet.
Per Larsén 2014-05-22 22:27
Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta
Annonser från Google