söndag 23 september 2018 16:27
Det handlar inte om att dra en spader utan det handlar om att gå hem. Fast man får inte lämna bordet man sitter vid, då kommer de tre andra som sitter där att se ut som fågelholkar. Så lagt kort ligger och den som bjudit fem spader och lyckats spela hem det resultatet, den har just gått hem, i bridge, men sitter ändå kvar vid bordet. Efteråt blir det en anjovismacka... Inger Grimlund beskriver ha nervigt det kan vara, med 13 kort på hand, när allt börjar. Så, spelar du bridge?
Ja, det är frågan man gärna ställer till nya grannar, släkt och vänner och visst hoppas man på ett - JA, jag spelar. Då öppnar sig helt nya möjligheter att träffas i all enkelhet, över ett bridgebord, med kort i handen och spänning i luften. Efter det jakande svaret inträder en lätt nervositet. Vilket system använder hen, har vederbörande gått på St:Eriks bridgekurser, spelar hen Svensk Standard med överföring eller kanske, himmel och helvetet, Modern Standard där i princip endast slutbudet är ett naturligt bud!
Så det gäller att hitta en partner som är lite gammeldags och har Culbertssons budsystem i bakgrunden. I alla fall är det så för mig! Förmodligen är jag lite småtråkig att spela med, det gäller ju att hålla reda på både siffror och färger, vara observant i alla avseenden och registrera vad motståndarna sakar för kort, våga ”maska” när så behövs och dra ut trumfen i tid.
Det är spännande kan jag lova! I vår höga ålder infinner sig också problem med synen och hörseln. Nu är budbrickor till hjälp för hörseln men knepigare kan det vara med synen. En pannlampa kan hjälpa, men hur många har sån? Man kan förstå att spelet kan dra ut på tiden vilket kan irritera medspelarna på tävlingsbanan. När tävlingsledaren ryter - Nu byter vi, då kan man kanske sitta där med ett par kort på handen att spela rätt, för att gå hem i bjudna sex spader. Inte kul!
Förr var det lugnare – då spelades bridge inte på någon klubb, utan hemma på Tornvägen 3. Mamma Tyra och pappa Tom dukade regelbundet upp bridgebordet för sina vänner Weman som bodde på Söderliden. Lite groggvirke hörde till förtäringen samt en och annan sandwich att lugna nerverna med. Även om det inte var tävling fanns ju spänningen i luften och efter varje spel betalades det med marker.
Jag har kvar en utsökt vacker träask som innehåller marker i fyra färger. Den är en gåva från min mormor Anna till hennes make (min morfar) Otto Svensson år 1894. Då spelade man priffe med vänner och bekanta och betalade sina skulder med marker i tre storlekar. 5, 10 och 15 öre – eller var det kronor? Vem vet? I botten på varje låda finns glödritade ordspråk som ”Ärlighet varar längst”, ”Våga vinna, våga tappa”, ”Lyckan kommer, lyckan går” – den vackraste inskriften är ändå den på locket - där står ”Var glad alla dar ty hjärtat ingen vinter har”.
I dag är det andra regler som gäller! Lidingö bridgeklubb tar hjälp av modern datateknik när det gäller spelresultaten. Ännu har jag inte förstått hur ledningen fixar budlådor, brickor och spelplan till alla borden när man inte vet hur många spelare det blir förrän i sista skälvande minuten innan spelstart! Enormt imponerande – vilka härliga, tålmodiga och datakunniga män vi har i ledningen. Åke Otterström, Leif Tollin och Stig Jakobsson sköter om att slutresultaten blir korrekta även om en och annan spelare blir lite besviken…
Birgitta Jakobsson vet hur en macka ska vara för att tillfredsställa gänget runt bridgeborden. Foto: Inger Grimlund
Och det bästa av allt – i mellanakten serveras kaffe och en macka därtill. I det lilla köket på Föreningsgården i Larsberg trollar Birgitta Jakobsson fram härliga smörgåsar till glädje för hela gänget och kaffedoften är både uppiggande och förförisk. Måndagskvällar kan det vara tio bord = fyrtio gäster och säkert lika många både tisdagar och onsdagar. Alla speldagar är Birgitta i farten bakom disken och efter flera års erfarenhet vet hon precis vem som vill ha vilken sorts smörgås.
- Den mest populära?
- Ägg och ansjovis! En riktig slamkrypare, enligt Birgitta och Svensk Standard.
Text: Inger Grimlund
Berit Eckerberg Werner 2018-09-25 10:25
Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta
Annonser från Google