Väder Lidingö

Lidingö söndag 17 januari 2021 v. 02

Senaste kommentaren - Se fler

Elizabeth Salmonson 24 nov 21:33 om Välkommen till Katarina Grettes magiska värld

Sparris och sushi

måndag 23 april 2018 20:19

Våren är här, med både söndagens värme och måndagens regn och plus 6,5 grader. Dags för Lidingösidans matkåsör Inger Grimlund att ta fram ätpinnarna för en läcker sushikväll framför storbilds-TV:n. Men sparris finns ju också och den serveras av Norbert Lang, sparrisens mästerkock. Som efterrätt tårta vid poolkanten. Se där en matig berättelse från Hiertagården.

Att göra en utflykt har i alla tider uppskattats av vänner och familj. En korg med kaffe, en nybakad kaka, lite mjölk och ett par muggar att dricka ut – ja, mer än så kanske inte behövs för att man ska kunna slå sig ner i gröngräset som nu börjar se inbjudande ut.

Men man kan gå längre i sin planering – som när mitt barnbarn Melina kom och hälsade på medförande två små döttrar. Jag föreslog en utflykt till poolen i vårt hus. Att plaska runt i det ljumma vattnet och pröva sina krafter med några simtag – visst skulle det vara roligare än att sitta i gammelfarmors vardagsrum och dricka saft. Inget fel på saften, den kommer från fläderbuskarna som växer runt knuten, men i alla fall. Äventyret att bada i pollen lockar mer. Så var gjorde gammelfarmor – jo, köpte Prinsessbakelser på Coop, dukade upp till badkalas vid poolen med levande ljus och små servetten. Där satt vi och mumsade i den varma, fuktiga miljön som förde våra tankar till Thailand där vi varit en gång – eller två.

Här mumsas det tårta vid poolen på Hiertagården. Det är fyra barnbarnsbarn jag just bjudit på ett dopp, säger Inger Grimlund. Foto: Malou NajicHär mumsas det tårta vid poolen på Hiertagården. Det är fyra barnbarnsbarn jag just bjudit på ett dopp, säger Inger Grimlund. Foto: Malou Najic

Det blev en upplevelse – så stark att den äldsta flickan Valerie envisats att göra om besöket, så på lördag är det dags att duka upp igen. Frågan är om jag ska bjuda på tårta igen eller kanske en god smultronglass?

Det är inte bara ungarna som gillar äventyr, min granne Kiki och jag kände ilningar av resfeber inom oss – det var en vanlig dag i februari. Sushi – kanske skulle några läckra bitar sushi hjälpa oss att överleva vinterns enformighet. Sagt och gjort – jag drog iväg till sushibaren i Skärsätra och inhandlade allt som erfordras för en måltid med pinnar och misosoppa. Men var skulle vi duka upp härligheten?

Nu är det så att vi här på Hiertagården har ett litet bibliotek, låter stiligt men är mer en kaffehörna med tillhörande TV. Storbilds-TV!

Ja, varför inte! Titta på ett bra program och mumsa sushi kunde vi tänka oss som en bra kombination. Sagt och gjort. Eftersom jag har samlat lite japanskt porslin under åren passade det utmärkt till vår måltid uppdukad på soffbordet framför TV:n. Ja, det var faktiskt bara att sitta på golvet med våra läckerheter som fattades för att vi skulle känna oss som hemma i Japan. Och glad var jag för stolarna runt bordet, för med åren är det helt enkelt omöjligt för mig att kunna sitta på golvet med korslagda ben och sedan resa sig.

En läcker sushikväll framför storbildsTV:n är också en upplevelse. Foto: Inger GrimlundEn läcker sushikväll framför storbildsTV:n är också en upplevelse. Foto: Inger Grimlund

Vi som bor på äldreboende har det oftast alldeles utmärkt i alla avseenden. Men – här kommer ett MEN – det kan bli lite enformigt och visst behöver man förändra vardagen då och då. Jag minns hur min vän Leif Mannerström ordnade glada utflykter till sina restauranger för pensionärer. Det var mycket uppskattat, även om det kostade en slant.

I min vänkrets har vi en kvinna som också ordnat glada krogbesök för äldre matroade. Birgitta Nordquist är hennes namn och under flera år har hon drivit sitt företag ”Gott och Blandat” med stor kunnighet om mat och inte minst dryck! Bland hennes kockfavoriter har alltid funnits Norbert Lang – en av de allra bästa i branschen – jag lovar! Jag vet!

Birgittas adress är i dag Borgarhemmet på Kristinehovsgatan i Stockholm. Nu i dagarna har Birgitta bestämt sig för att avsluta sitt företag – alltså inget mer ”Gott och Blandat”! Så jag tog den sista chansen att få uppleva samspelet mellan Birgitta och Norbert Lang i en härlig sparrismeny, uppdukad i Borgarhemmets lilla matsal en dag i april. Vi blev tolv runt bordet och till höger om dörren satt en bordsplaceringslista. Innan samtalsämnet starroperation riktigt tog fart gjorde Norbert Lang entré med en rejäl knippa vit, tysk sparris i famnen och så fick vi lyssna till sparrisens historia från förr till nu. Glittrande champagne i vackra glas, nymanglade linneservetter och utsökt porslin – allt kommer från Birgittas hem, fem trappor upp. Hjälp med dukning och servering stod barnbarnet Matilda och kompisen Sofi för – två tjejer med sinne för stil.

Norbert Lang är sparrisens mästarkock – en annan av hans specialiteter är tryffel. Kanske får vi uppleva hans artisteri till   hösten? Foto: Inger GrimlundNorbert Lang är sparrisens mästarkock – en annan av hans specialiteter är tryffel. Kanske får vi uppleva hans artisteri till hösten? Foto: Inger Grimlund Förrätten bjöds i salongen – kalvbräss, gravad lax som en rosett med en pigg sparrisknopp i mitten. Foto: Inger GrimlundFörrätten bjöds i salongen – kalvbräss, gravad lax som en rosett med en pigg sparrisknopp i mitten. Foto: Inger Grimlund

Även om ”Gott och Blandat” försvinner finns ändå Birgittas kreativitet kvar som tillgång på Borgarhemmets schema. Vinprovning en gång i månaden för hundralappen och en filmkväll då Riesling och ost står på programmet.

- Dessutom, alla har likörer hemma, säger Birgitta, som uppmanar sina grannar att plocka fram de glömda dyrgriparna till en helkväll med kaffe och tårta ute på gården.

Ett bra tips om något så här i vårens tid…

Dela Sparris och sushi

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Visit Lidingö, stor

Annonser från Google