Väder Lidingö

Lidingö söndag 23 juni 2024 v. 25

Senaste kommentaren - Se fler

Spännande kulturspurt

söndag 18 november 2018 07:44

Lidingös kulturvecka 2018 närmar sig slutet. Under lördagen var det programpunkter hela tiden i Ansgarskyrkan och på biblioteket kom tre författare på besök. Tidigare år brukar lördagen vara avslutning på "Kulturnatten", som det tidigare hette, men med en förlängd kulturvecka är nu söndagen sista dagen. Utställningar på Lidingö museum, Millesgården och Galleri Fallera, en kulturfest på Högberga gård och den sista föreställningen av "Strömmen" på Sagateatern står på programmet, se denna länk.

Författaren Teodor Kallifatides var den förste av tre författare som kom till biblioteket under lördagen.Författaren Teodor Kallifatides var den förste av tre författare som kom till biblioteket under lördagen. På affischen vid entréplanet kunde man se att även Lena Andersson och Lisa Bjärbo skulle komma.På affischen vid entréplanet kunde man se att även Lena Andersson och Lisa Bjärbo skulle komma. Rekordmycket publik (även trappan var fullsatt) hörde Teodor Kallifatides berätta om sin senaste bok "Slaget om Troja".Rekordmycket publik (även trappan var fullsatt) hörde Teodor Kallifatides berätta om sin senaste bok "Slaget om Troja". I Ansgarskyrkan talade historikern och författaren Henrik Berggren om sin år 2006 utgivna bok (tillsammans med Lars Trägårdh) ”Är svensken människa?”.I Ansgarskyrkan talade historikern och författaren Henrik Berggren om sin år 2006 utgivna bok (tillsammans med Lars Trägårdh) ”Är svensken människa?”. Det blev ett mycket intressant föredrag med anknytning både till Erik Gustaf Geijer (1783-1847) och Carl Jonas Love Almqvist (1793-1866) och Sveriges förlust av Finland 1809.Det blev ett mycket intressant föredrag med anknytning både till Erik Gustaf Geijer (1783-1847) och Carl Jonas Love Almqvist (1793-1866) och Sveriges förlust av Finland 1809. Tre deltagare i Grotescogänget - Emma Molin, Jonas Kahnlund och Jakob Setterberg - tillsammans med Lidingö kulturchef John Svensson och Lennart Molin...Tre deltagare i Grotescogänget - Emma Molin, Jonas Kahnlund och Jakob Setterberg - tillsammans med Lidingö kulturchef John Svensson och Lennart Molin... ... pratade om både vad de gjorde nu och hur en del inslag de gjort har bemötts, hur man kan och bör använda sig av satir, om hur betydelsefullt det varit att det på Lidingö funnits personer som bidragit till att de blev en grupp och att de säkert kommer fortsätta.... pratade om både vad de gjorde nu och hur en del inslag de gjort har bemötts, hur man kan och bör använda sig av satir, om hur betydelsefullt det varit att det på Lidingö funnits personer som bidragit till att de blev en grupp och att de säkert kommer fortsätta. Och så blev det fotografering av Jonas, Emma och Jakob och kanske en blivande framtida Grotescomedlem.Och så blev det fotografering av Jonas, Emma och Jakob och kanske en blivande framtida Grotescomedlem.

Dela Spännande kulturspurt

Kommentarer

Evelyn Lewandrowski 2018-11-18 15:02

I dag är det sista dagen för årets "Kulturvecka plus". Vilka underbara program, vilket överflöd och vilken generositet! Själv inledde jag veckan med en Haydn-mässa och avslutade i går med en kulturkavalkad som sträckte sig över 10 timmar. Först blev det konst i Dalénum (fantastisk lokal!), sedan en intressant presentation på vårt museum av liv och leverne på Lidingös olika gårdar i gången tid. Raskt över till biblioteket där jag och min dotter fick njuta av Teodor Kalifatides gripande personliga minnen och tolkningen av Illiaden som lett fram till hans senaste verk. Han efterträddes på podiet av Lena Andersson som på ett mycket medryckande och fängslande sätt talade om sin nya bok och lockade fram många skratt hos den månghövdade publiken.

Därefter över till Ansgarskyrkan för helgsmål med vacker flöjtmusik och ljuständning. En skön och stilla stund …

Klockan 19.00 fick vi lyssna till Henrik Berggren, historiker och författare och efter honom kom delar av Grotesco-gänget upp på scenen. Många minnen av stor glädje väcktes till liv och av alla eldsjälar som kämpat för kulturen på ön genom åren och som vi skänker vår tacksamhet. Härliga ungdomar som kommit långt i sina karriärer efter hårt jobb och målmedvetenhet. Grattis till er! Det var också mycket roligt att se Kalle Kahnlund i publiken, en av dessa eldsjälar!

Till sist vill jag rikta ett varmt tack till arrangörerna av Kulturveckan som lyckats lösa lokalfrågan så bra nu när Stadshuset inte gick att använda och till ett mycket varierat och högkvalitativt program. Stort tack givetvis även till alla medverkande. Längtar redan efter Kulturveckan 2019!

Evelyn Lewandrowski
Kultur- och fritidsnämnden
Lidingöpartiet

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google