Väder Lidingö

Lidingö onsdag 1 februari 2023 v. 05

Senaste kommentaren - Se fler

Nära naturen på Millesgården i sommar

onsdag 31 maj 2017 00:01

TVÅ STORA KONSTNÄRER. Under hela sommaren och en bra bit in på hösten kan Millesgårdens besökare se ett häftigt samspel mellan två naturkonstnärer. Lars Jonsson som i akvareller och oljemålningar skildrar fåglar och deras miljöer och skulptören Kent Ullberg som sedan 43 år bor i USA men vars verk kan ses i t.ex. Alviks strand i Stockholm där den fem meter höga skulpturen Havsvind står. Utställningen på Millesgården öppnar i morgon den 1 juni och pågår till och med den 8 oktober.

Målningar av Lars Jonsson och skulpturer av Kent Ullberg på Millesgården.Målningar av Lars Jonsson och skulpturer av Kent Ullberg på Millesgården. Lars Jonsson och Kent Ullberg.Lars Jonsson och Kent Ullberg.

Kent Ullberg och Lars Jonsson träffades för över 50 år sedan när Kent arbetade som konservator på Naturhistoriska Riksmuseet. Då ställde Lars ut, 15 år gammal. Men Kents chef var helt övertygad om att de teckningar som visades absolut inte kunde vara gjorda av en 15-åring, det måste vara en bluff. Sååå skicklig och professionell kunde inte en 15-åring vara. Men, så var det. De två har ställt ut tillsammans på många utställningar i USA, men det var först i början på 1980-talet som de lärde känna varandra ordentlig. Så när Millesgårdens chef Onita Wass kontaktade Lars 2014 och frågade om han ville ställa ut blev "motbudet" att han även ville att Kent skulle vara med. Och nu är de på plats.

En av konsthallens väggar med målningar av Lars Jonsson. Klicka på bilden så blir den större.En av konsthallens väggar med målningar av Lars Jonsson. Klicka på bilden så blir den större. Lars Jonsson berättar om ett av sina verk.Lars Jonsson berättar om ett av sina verk.

När Lars Jonsson arbetar sker det ute i naturen. Han har en gammal VW-buss från 1987 vars breda och rättvinklade ratt tjänar som ritbräde. I bilen ser han fåglarna genom en tubkikare och målar direkt. Han tar aldrig några bilder för att ha med sig i ateljén, utan det är naturen på plats som gäller. De oljemålningar och akvareller som nu visas kommer från Gotland (Lars har ett museum i Vamlingbo), från Alaska och från Södertörn.

Kent Ullberg och en grupp med havsinspirerade skulpturer.Kent Ullberg och en grupp med havsinspirerade skulpturer. En förlaga till Havsvind, som står i Alviks centrum.En förlaga till Havsvind, som står i Alviks centrum. Djur från Afrika, skulpturer av Kent Ullberg.Djur från Afrika, skulpturer av Kent Ullberg.

Kent Ullberg bor sedan 43 år i USA, i Texas. Dessförinnan var han intendent på Botswanas nationalmuseum i sju år. På utställningen finns en grupp skulpturer med afrikanska djur och ett antal förlagor till verk som finns främst i USA, men också i Sverige. Kent Ullberg har bl.a. skapat ett fem kvarter stort verk i vilket ingår 58 Canadagäss i naturlig storlek, gjutna i brons och rostfritt stål. Verket "Spirit of Nebraska’s Wilderness" tog nio år att göra och finns i Omaha, Nebraska och man kan se bilder på det på en särskild TV-skärm.

Lars Jonsson framför det verk han skapade på Waldemarsudde.Lars Jonsson framför det verk han skapade på Waldemarsudde.

År 2012 hade Lars Jonsson en utställning på Waldemarsudde. Under utställningen målade han, ständigt omgiven av utställningsbesökare, det stora verket "Den eviga kraften" som är en grupp flygande ejdrar. Det var hans fru som kom med förslaget att han skulle måla något på plats och under ett halvår växte verket fram. Han fick hela tiden frågor och ibland blev det mer diskussion än målning. De två vanligaste frågorna var: "Finns det så många ejdrar kvar" och "Har de så rosa bröst". Svaret på första frågan var "de kommer att bli fler" och på den andra "ja". Fast, säger han, man hinner inte se att ejdrar faktiskt har rosa bröst.

"Tre gracer" i rostfritt stål, skapade 2017 av Kent Ullberg."Tre gracer" i rostfritt stål, skapade 2017 av Kent Ullberg. Kent Ullberg.Kent Ullberg.

Kent Ullberg är mycket intresserad av dykning och har dykt i alla världens hav. "Under ytan känner jag mig hemma, jag liksom flyger". Delfiner är ett djur som han har ett speciellt förhållande till. "De är väldigt intelligenta djur och kan genom båtens ljud avgöra när det är just jag kommer. Då samlas de vid båten och liksom buffar på mig när jag har fötterna i vattnet. Vi nästan för samtal". Många av hans förlagor som visas är djur som lever i haven. Knölvalar, stingrockor, svärdfiskar och rudor. I Ruddammen i Stockholm står f.ö. ett av hans verk. "Havet är väldigt stort för mig", säger Kent Ullberg.

Man kan se en hel del av Lars Jonssons skisser. Eftersom han föresatt sig att i fält måla av alla vadare som finns på norra halvklotet förstår man att det blivit många skisser under åren. Han låter binda in dem och de som blir mest lyckade färglägger han.

Lars Jonsson vid sin akvarell med sidensvansar.Lars Jonsson vid sin akvarell med sidensvansar.

Konsthallens läktare är fylld med vinterfåglar, målade 2015. Man kan t.ex. se den oerhörda färgrikedom som sidensvansarna har, färger som inte finns där av en slump, förstås, men som får just sidensvansarna att själva tycka att de ser smarta ut, säger Lars.

Sommarens utställning kommer att locka många besökare. För, naturen drar och fascinerar.

I ett rum visas en film med ett samtal mellan de två konstnärerna.I ett rum visas en film med ett samtal mellan de två konstnärerna.

Invigning klockan 14.00 den 1 juni, läs mer på denna länk.

Dela Nära naturen på Millesgården i sommar

Kommentarer

G.U. Verbeek 2019-05-04 19:15

hittar idag 4. maj 2019 denna artikel om Lars Jonsson och tackar så hemskt mycket. Har varit 2012 på utställningen på Waldemarsudde och köpte flera affischer.

Jobbade på Medelhavsmuseet och bodde i Saltsjöbaden flera år.
Nu har jag i Tyskland en PowerPoint över Gotland och Öland. Jag har aldrig glömt denna fantastiska fågelteckningar av Lars och hade hans bilder i en PowerPoint. Hoppas han är inte arg på mig (jag tog alla tavlor med min kamera 2012).

Hoppas att jag hinna en resa 2019 till hans Museum på Gotland (OM DET VINNS KVAR). TILL MINA FAVORITER HÖR SÅ KLART MILLESGÅRDEN SOM HAR JU FLERA SKULPTURER FRÅN Italien NEAR EASTERN OCH MYCKET MYCKET MER.
MED BÄSTA HÄLSNINGAR
G.U. VERBEEK

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google