Väder Lidingö

Lidingö söndag 27 september 2020 v. 39

Senaste kommentaren - Se fler

Paul Matell 12 sep 10:01 om Norska skidkungar satsar på Hälsans ö

Estradören Mattias Enn hyllade Birgit Nilsson

tisdag 15 maj 2018 00:07

SKULLE FYLLT 100 ÅR PÅ TORSDAG. Mattias Enn, estradör och författare, har skrivit en hyllningsbok om den svenska världsstjärnan Birgit Nilsson, som på torsdag skulle fyllt 100 år. Hon avled på juldagen 2005, 87 år gammal, efter att under sitt långa artistliv sjungit på världens mest berömda operascener i sammanlagt 40 år.

Mattias Enn sjöng och berättade om Birgit Nilsson...Mattias Enn sjöng och berättade om Birgit Nilsson... ... för omkring 30 åhörare i Akademibokhandeln.... för omkring 30 åhörare i Akademibokhandeln.

Mattias Enn var måndagens författargäst i Akademibokhandeln på Lidingö. Hans bok om Birgit Nilsson som skildrar hennes liv i ord och bild, heter "Värp först och kackla sen". Han berättade om hennes uppväxt som enda barnet, om faderns fasta övertygelse om att hon skulle ta över gården, om hennes debut som sexåring när hon vid en fest i Hov på Bjärehalvön, förutom ett par vanliga barnvisor även sjöng en visa som gårdens dräng skrivit och som naturligtvis väckte berättigad uppmärksamhet. Mattias Enn sjöng visan för de drygt 30 åhörarna innan han fortsatte att berätta att Birgit Nilsson gick sex år folkskolan, arbetade på gården, men hela tiden gjorde allt för att få sjunga, som på föreningsmöten och i kyrkokören. Hon hade en dröm om att få ta lektioner i sång och kantorn Ragnar Blennow blev hennes första lärare.

1941 kom hon till Stockholm och blev antagen på Musikaliska akademin, bodde en kort tid på Lidingö, Siggebovägen 5, sedan hon fått engagemang på Operan. Hon ansåg själv att hennes genombrott kom i Salome, som Göran Gentele satte upp 1954 på Operan.

Mattias Enn kan sin Birgit Nilsson. Hans bok är fylld av historier, anekdoter och berättelser från artistlivet. Birgit Nilsson var inte känd för kotterier eller skvaller, hon stod med båda fötterna på jorden, "Från bethögen till Beethoven", som hon själv sa.

Idag, den 15 maj, tillkännages vem som får "The Birgit Nilsson Prize". Priset ska gå till en sångare, dirigent eller specifik produktion inom den klassiska musiken. Prissumman är på en miljon amerikanska dollar och en internationell femmannajury utser pristagare. Priset är världens största musikpris. Första gången det delades ut, 2009, gick det till tenoren Plácido Domingo efter Nilssons egen önskan. År 2011 fick den italienske dirigenten Riccardo Muti priset för sina insatser inom opera- och konsertlivet. 2014 fick Wiener Philharmoniker priset. Priset är helt finansierat av Birgit Nilsson.

Hon träffade sin man Bertil tidigt och de var gifta i 57 år och hade inga barn. "Hennes barn blev museet", menade Mattias Enn som i fem år guidat på Birgit Nilsson Museum, beläget i hennes barndomshem i Svenstad. Museet drivs och förvaltas av en stiftelse. Enns kunskaper om Birgit Nilssons liv är stor och han avslutade sin presentation, ja egentligen sin föreställning, med att citera från det sista brev han fick från henne i vilket hon skrev: "Förverkliga vad du alltid drömt om så får du uppleva något du aldrig drömt om".

Några gånger läste han ur sin bok "Värp först och kackla sen".Några gånger läste han ur sin bok "Värp först och kackla sen".

Dela Estradören Mattias Enn hyllade Birgit Nilsson

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google