Väder Lidingö

Lidingö söndag 23 juni 2024 v. 25

Senaste kommentaren - Se fler

När proppen går ur

måndag 22 oktober 2018 10:07

Lidingösidans kåsör Inger Grimlund har åkt på en propp, en riktig sak som satt sig i örat. Efter att ha försökt fixa hörapparaten, utan hörselförbättring, fick hon rådet att använda olika välkända örondroppar för att lösa upp proppen. Men ingenting hände då heller. Men några minuter i tre på fredagseftermiddagen så återvände hörseln plötsligt, "bara så där". Det här är en historia som nästan får öronen att trilla av.

Det blir inte bättre med åren – det var som min mamma Tyra brukade vitsa till det – Jag ser illa, hör illa och luktar illa!

Fullt så ”illa” behöver det kanske inte vara, men för min del är det ”hör illa” som gäller. Mina hörapparater hjälper en del men de måste rengöras regelbundet. Det är ett pillerijobb som jag inte klarar själv. Som tur är finns Carina Sjödin, Lidingös hörselinstruktör på Tor i Centrum, alltid vänlig och positiv, men den här gången kunde hon inte hjälpa mig. Det blev istället Heléne Ljung på Eartech hörselklinik som fick mig om patient – och visst hade jag varit hos Eartech tidigare för att prova ut mina hörselapparater som nu har några år på nacken, om man så kan säga.

Min kompis Kiki här på Hiertagården hade tid hos Eartech och erbjöd sig att ta med mina hörsnäckor, där den ena tappat proppen och därför var oanvändbar för mitt högra öra. Det visade sig inte vara så enkelt att sätta dit en ny propp. Kiki berättade sedan för mig att det tagit minst femton minuter för Heléne att fixa det hela.

När jag tog på mig hörselsnäckorna visade det sig att ljudnivån var höjd till max och dessutom pep det högljutt när jag gick in på toan eller hissen - det verkade som dom inte tålde trånga utrymmen.

Något hade definitivt gått snett. Jag fick en ny tid. Kanske var det så att jag hade vax i örat? Och visst. Höger öra var igenproppat. Nu fick jag recept som skulle lösa upp vaxet medan mina apparater ånyo togs om hand av Eartech för vidare undersökning.

Revaxör örondroppar fanns på apoteket. Det första rådet på bruksanvisningen var "Har du darrande händer så be någon annan droppa Revaxör i din hörselgång och att skölja ditt öra".

Lättare sagt än gjort – visst har jag darrande händer men var finns hjälpen? Kiki brukar alltid ställa upp, men nu var hon inte hemma… Bra tant sköter sig själv! Men nu får jag varningens ord ”Om sköljblåsan trycks djupt in i hörselgången kan trumhinnan skadas”, det låter ju inte så bra.

Jag fortsätter att läsa instruktionerna. ”Lägg huvudet åt sidan – (lättare sagt än gjort!) och droppa omkring 10 – 20 droppar Revaxör i örat, dra örsnibben upp och ner försiktigt med vridande rörelser ett par gånger. Låt verka 20 – 60 minuter. Efter användningen måste hörselgången sköljas. Du kan gå till läkaren för öronsköljning eller använda sköljblåsan som följer med i förpackningen.”

Örondroppar med sköljblåsa deklarerar Revaxör medan Vaxol kan sprutas direkt in i örat – båda är öronvaxlösande. Med vad hjälpte det? Foto: Inger GrimlundÖrondroppar med sköljblåsa deklarerar Revaxör medan Vaxol kan sprutas direkt in i örat – båda är öronvaxlösande. Med vad hjälpte det? Foto: Inger Grimlund

Efter två dagars behandling har jag en känsla av att Revaxör inte hjälper. Kanske har mina händer darrat för mycket eller också har jag inte sköljt öronen på rätt sätt. Jag får en tid hos Heléne igen – hon konstaterar mycket riktigt att behandlingen inte hjälpt – proppen sitter kvar örat. Jag får en ny chans med Vaxol spray – som inte behöver sköljas. Det låter ju lovande, dessutom hjälper Vaxol mot klåda.

Efter ett par dagar får jag kallelse till sköterskebesök på Torsviks vårdcentral, klockan 15 på fredag. I sista minuten, kan man säga före helgen. Jag möts i väntrummet av Katarina Gren, ny på platsen berättar hon med ett leende.

- Och hur var det här då?
Jag berättar mitt öras lidande – det högra. Nej, det vänstra mår bra… Katarina tar och kikar in i vänster öra – det här ser ju bra ut!
- Ja men – det högra, suckar jag lite nervöst.

Efter att ha kikat in i högerörats hörselgång ser Katarina bekymrad ut och informerar mig om att hon måste hämta en medhjälpare. Så kommer doktor Sara Finnström och tar över tillställningen. Jag förstår att mina ansträngningar att rengöra örongången från vax inte har hjälpt!

Doktor Sara vill ha mitt godkännande till ett lätt kliniskt ingrepp i hörselgången och naturligtvis blir mitt svar – JA! Gör vad ni vill – nu är jag så trött på insprutningar och sköljningar. Kör hårt bara! Och det var precis vad de gjorde. Och fick ut vaxet?

- Nej. Ut kom istället den saknade proppen till min hörapparat!

Alla tre stirrade vi nu förvånat på den lilla svarta proppen - och så brast vi ut i skratt! Vadå? Vax!

Vaxpropp? Inte heller – det var den saknade proppen från min hörapparat som blockerade hörselgången... Foto: Inger GrimlunVaxpropp? Inte heller – det var den saknade proppen från min hörapparat som blockerade hörselgången... Foto: Inger Grimlun

Jag hann också hämta mina reparerade hörapparater hos Helén på Eartech innan de stängde för helgen. Så nu, mina nära och kära, hör jag faktiskt riktigt bra!

Text: Inger Grimlund

Dela När proppen går ur

Kommentarer

Inger Lundeskog 2019-01-02 14:58

Inger, du skriver så humoristiskt och kul men det bästa av allt är att jag nu har tagit mej i kragen och bestöiit tid för undersökning eftersom jag har stora öronproblem. Tack för din roliga historia.

Karin Wallgren 2018-10-22 20:03

Heja Inger friskt humör det är det som susen gör…
Visst är det tufft emellanåt. Men det är bara att göra det bästa - eller 'gilla läget' som det även heter. När jag varit hos öronläkaren har jag kaxigt förklarat att jag har ’selektiv hörsel’. Det kan man ta bokstavligt eller bara med en klackspark.

Men är det inte det ena så är det det andra. Idag var jag hos ögonläkaren- på förundersökning inför en gråstarrsoperation på höger öga. Fick då höra att när väl den är avklarad så är det dags för det vänstra. Höger vänster höger - låter som boxning eller varför inte - politik.

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google