Väder Lidingö

Lidingö tisdag 5 december 2023 v. 49

Senaste kommentaren - Se fler

Hemvärnet flyttar in på Lidingö museum till juni

söndag 19 april 2015 12:48

Det 75-årsjubilerande Hemvärnets verksamhet på Lidingö kan man följa i den utställning som pågår fram till 4 juni på Lidingö museum. Lidingö Hemvärn är nedlagt sedan flera år och kvar finns endast en livaktig kamratförening med f.d. hemvärnsmän. På museet visas bilder från övningar och högtidliga tillfällen, plus naturligtvis föremål för ett liv i fält. Det mest berömda är den s.k. snuskburken i vilket både ärtsoppa och pannkakor serverades, dock inte samtidigt.

Välkommen till den tillfälliga Hemvärnsgården, som Lidingö museum just nu döpts om till.Välkommen till den tillfälliga Hemvärnsgården, som Lidingö museum just nu döpts om till. Hembygdsföreningens ordförande Jan Ågren (t.h) invigde. Teddy Widstrand var tidigare en av de många hemvärnsmän som kom till invigningen.Hembygdsföreningens ordförande Jan Ågren (t.h) invigde. Teddy Widstrand var tidigare en av de många hemvärnsmän som kom till invigningen. Snuskburk (t.h) och fältkök.Snuskburk (t.h) och fältkök.

Hemvärnet startades över hela landet 1940, när andra världskriget närmat sig Sverige, i och med ockupationen av Norge och Danmark. Alla män kunde ju inte bli inkallade samtidigt och det måste finnas en beredskap att klara av försvaret även i det egna närområdet. Tidigare fanns Landstormen, men det behövdes soldater som kunde rycka ut snabbare. Därför fick de förvara både vapen, amunition och uniform hemma.

På Lidingö fick Hemvärnet disponera det av staden 1945 inköpta Höganloft som döptes om till Hemvärnsgården. Men 2008 sade staden upp kontraktet med Hemvärnet, gården såldes för 4 miljoner kronor till en privatperson för att strax därefter åter säljas, denna gång för 6,5 miljoner. Hemvärnet fick en lokal på Älgstigen.

Men i och med att vapenlagarna förändrades krävdes att Hemvärnet skulle ha sina vapen inlåsta på ett säkrare sätt. Lidingö Hemvärns soldater fick därför åka till Kungsängen för att hämta vapnet och sedan lämna tillbaka dem där efter avslutade övningar. Därmed gick ett antal timmar åt enbart för vapentransporter. Samtidigt bedömde regeringen att hotbilden mot Sverige inte längre var så stark. Motivationen försvann och Hemvärnet på Lidingö lades ner.

Nu sitter i alla fall skylten "Hemvärnsgården" uppe igen, åtminstone till 4 juni, så länge som utställningen pågår. Öppet tisdag, torsdag, lördag och söndag mellan 12 och 15.

Länk till Lidingösidans artikel om utställningen.

Bilder från Lidingö Hemvärns 60-årsjubileum år 2000. Hans Jansson tog bilderna.Bilder från Lidingö Hemvärns 60-årsjubileum år 2000. Hans Jansson tog bilderna. Fotograferna Hans Jansson (t.v) och Carl-Gustav Dahlérus, med Hemvärnsmärken på rockslagen.Fotograferna Hans Jansson (t.v) och Carl-Gustav Dahlérus, med Hemvärnsmärken på rockslagen. Nödproviant och den berömda Arméns hudsalva bland mycket annat.Nödproviant och den berömda Arméns hudsalva bland mycket annat. Bilder från en övning i Rastaområdet 1997. Husen revs och här ligger nu bostäderna i Gåshaga.Bilder från en övning i Rastaområdet 1997. Husen revs och här ligger nu bostäderna i Gåshaga.

Dela Hemvärnet flyttar in på Lidingö museum till juni

Kommentarer

JAN KÖNIG 2022-04-25 09:21

Är det sant?!
Existera inget Hemvärn på Lidingö?!
I så fall varför?
MVH
Jan

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google