Väder Lidingö

Lidingö onsdag 11 december 2019 v. 50

Senaste kommentaren - Se fler

Anders Djerf 5 dec 00:09 om Göran Swedrup får utmärkelsen "Årets ängel"

Hedersdiplom till lidingöbon Inger Grimlund för matkultur

måndag 22 oktober 2012 22:27

Inger Grimlund fick i torsdags ta emot Hedersdiplom från föreningen "Låt Måltiden Blomma". Fr.v.: Inger Grimlund, Stewe Gårdare, "Låt Måltiden Blommas" ordförande som läser upp motiveringen och Christina Möller från styrelsen. Foto: Elisabeth Sörhuus

Inger Grimlund fick i torsdags ta emot Hedersdiplom från föreningen "Låt Måltiden Blomma". Fr.v.: Inger Grimlund, Stewe Gårdare, "Låt Måltiden Blommas" ordförande som läser upp motiveringen och Christina Möller från styrelsen. Foto: Elisabeth Sörhuus

I torsdags hyllades matskribenten och lidingöbon Inger Grimlund för sina insatser inom den svenska matkulturen, när den årliga “Måltidens Dag” ägde rum på på många restauranger och institutioner i landet.

För 15 år sedan skapade journalisten och författaren Inger Grimlund föreningen “Låt Måltiden Blomma” tillsammans med entreprenören Claes Wernerson i Skara. Under alla dessa år har hon med energi, vision och målmedvetenhet arbetat för föreningen.

Varje år firar också föreningen “Måltidens Dag”, då personer som på olika håll i samhället bidragit till kvalitetshöjning på maten och allt bättre matkultur diplomerats. Och nu har alltså Inger Grimlund själv blivit måltidsdiplomand.

Diplomceremonin ägde rum på Restaurang Spring på Karlavägen i Stockholm och denna afton bestod måltiden av en enkel soppmeny. Det blev en härlig kväll med medlemmar och många av tidigare diplomander. En kväll då Inger Grimlund var centrum.

Inger Grimlund har tagit inititativ till flera projekt som föreningen arbetat med. Mat på sängkanten, där måltidens betydelse för dem som inte kan sitta vid ett dukat bord betonats, Kock-Kollo där barn och ungdomar fått möta kockar och matlagare och lära sig laga mat och ha kul tillsammans kring måltiden. Sambord var ett annat projekt där idén var att vi ska kunna dela bord med nya bekantskaper när vi är på krogen, sitta vid samma bord.

Som en extra fjäder i hatten kan hon räkna att Livsmedelsverket sedan något år tillbaka tagit upp tråden och startat ett projekt med just syftet att värna om goda måltidsvanor omfattande inte bara själva kosten utan även umgänget och estetiken – t.ex. dukningen.

Inger Grimlund har ärvt sin kreativitet och energi från sin farfar Fredrik Ljungström, den kända uppfinnaren och tidigare lidingöprofilen som grundade industrikoncernen Stal-Laval och skapade Ljungströmsriggen.

Text: Stewe Gårdare och Ulf Norhammar

Dela Hedersdiplom till lidingöbon Inger Grimlund för matkultur

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google