Väder Lidingö

Lidingö torsdag 13 augusti 2020 v. 33

Senaste kommentaren - Se fler

Anna Pellnäs 20 jul 14:53 om "Slottet" på Storholmen kan komma att rivas

"En underbar kväll!"

fredag 21 september 2012 16:41

Magasinet på Elfviks gård. Bilden tagen på Elfviksgårdsdagen i år.

Magasinet på Elfviks gård. Bilden tagen på Elfviksgårdsdagen i år.

Igår kväll var det jazzcafé i Magasinet på Elfviks gård. Musikerna ville finna “Jazzens själ”. Hur gick det frågade Lidingösidan och arrangören och musikern Erik Winqvists svar blev: En underbar kväll!


Här är Erik Winqvists berättelse från gårdagen:

Magasinet på Elfvik har tradition i sina träväggar, det andas, när det är kulturevenemang så skapar scenljuset spelande skuggor i rött och trä. Publiken kommer nära artisterna. Denna kväll var det Maria Kvist, Linus Kåse och Tobias Grenholm som var gäster på Jazzcaféet. Det började med några kända låtar, sedan djupdök vi in i artisterna inre musikliv för att avsluta med interaktiva improvisationer där publiken bland annat valde att orkestern skulle spela en tekopp och spela den röda färgen på en flygplats. Allt spelades in av Henrik Ivarsson och Fredrik Englund. För, målsättningen med kvällen var att finna jazzens själ som sedan ska kondenseras och återuppstå i en helt annan skepnad. Nu vidtar studioarbete med klippande och byggande.

När mörkret omslöt Magasinet skapades en magisk stämning i musikrummet. Maria sjöng gudalikt, rösten böjdes i hennes pianoackompanjemang och bildade en äng av toner, Linus Kåses saxofon gick in Marias musik och gav klanger och sirlighet. Basisten Tobias Grenholm mötte dessa musiker för första gången och mötet blev en riktig höjdare. Att Tobias är en av Sveriges bästa jazzbasister det visst jag, men att mötet skulle bli så fullt av liv och nerv visste jag inte. Men när jazzmusiker söker varandra bildas liv. De fann varandra. Det blev en musikalisk succé.

Dessutom deltog jag med min röst och min saxofon, men det får någon annan kommentera. Jag kan dock berätta att de sena improvisationerna var mycket roliga. Tänk dig bara att få spela en tekopp med några av Sveriges bästa jazzmusiker en mörk och kylig septemberkväll i ett sädesmagasin långt ute på Elfvikslandet. Inne i magasinet värmdes vi av jazzens själ, vi får hoppas att den kom med på inspelningen.

Nästa jazzcafé äger rum den 3 oktober, det sista för säsongen. Det blir minst lika spännande artister. Vill du vara med i referensgruppen för att kondensera fram jazzens själ? Skicka e-post till henrik@winkir.se så kommer du att via e-posten få ljudfiler att ha åsikter om. Redan på torsdag i nästa vecka, den 27 september, kan du uppleva humoristiska dikter i Woody Allans humorstil på Magsinet.

Text: Erik Winqvist

Dela "En underbar kväll!"

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google