Väder Lidingö

Lidingö tisdag 3 oktober 2023 v. 40

Senaste kommentaren - Se fler

"Det behövs ett kulturhus på Lidingö"

tisdag 3 oktober 2017 06:50

VILLA OLDENBURG. När Robert Hallenborg fick höra att ägarna till Villa Oldenburg i Lidingö centrum letade efter nya hyresgäster såg han plötsligt möjligheten. Skulle man inte kunna göra detta centralt belägna hus till ett kulturhus för hela Lidingö, ett hus som kunde fyllas med föredrag, utställningar, musik-, dans- och teaterföreställningar, kursverksamhet, ungdomsaktiviteter, kafé och kanske även konferenser. Och där kunde man kanske ha den turistbyrå för ön som många frågar efter.

Robert Hallenborg vill att Lidingös Kulturhus kommer att finnas i Villa Oldenburg, i framtiden. Bilden tagen på Fylgiavägen.Robert Hallenborg vill att Lidingös Kulturhus kommer att finnas i Villa Oldenburg, i framtiden. Bilden tagen på Fylgiavägen. Bakom en rätt hög stenmur mot Lejonvägen ser man att renoveringsarbeten pågår vid Villa Oldenburg.Bakom en rätt hög stenmur mot Lejonvägen ser man att renoveringsarbeten pågår vid Villa Oldenburg.

Villa Oldenburg, i hörnet av Lejonvägen och Fylgiavägen, byggdes 1909. Arkitekt var Per Olov Hallman, han som skapade Lidingös första stadsplan, för drygt 100 år sedan (se denna länk till Lidingösidans artikel 9 februari 2013). Nu ägs och förvaltas fastigheten av Stiftelsen Ulf Lundahls minnesfond. Stiftelsens ordförande Helene Norder säger att man ser positivt på att Lidingö Kulturhus kan skapas i lokalerna varför man är positiva till att hyra ut villan. Huset genomgår just nu en ordentlig renovering, både ut- och invändigt.

Även stadens fyra kommunalråd har varit på plats och sett huset inifrån och är också positiva. Robert Hallenborg räknar med att inom kort få ett besked hur politikerna tänker sig fortsättningen. För, ska det skapas ett kulturhus, så måste staden vara en viktig medspelare.

Robert Hallenborg, som tidigare varit vd inom transportbranschen, har tillsammans med Peter Lindkvist gjort en genomgång av de möjligheter som finns och även gjort det som alla direkt frågar efter - den ekonomiska kalkylen. Hur ska man kunna driva kulturverksamheter i ett trevåningshus (som även har en användbar källarvåning) på drygt 900 kvadratmeter och få det att gå ihop, ekonomiskt?

Kalkylen är mycket återhållen, säger Robert Hallenborg. Vi har ansträngt oss att inte komma med några glädjekalkyler utan varit försiktiga, nästan i överkant.

- Intäkterna kan komma från olika slags livesändningar som opera, idrott, teater där man får betala för inträde. På Lidingö finns ännu ingen möjlighet att se direktsändningar från olika operahus, men på Kulturhuset kan det bli. Bridgespelare kan hyra lokaler, utställningar kan ordnas, liksom föredrag. Det ska finns plats för ungdomsverksamhet, musikstudio och turistbyrå. Ett kafé ska naturligtvis finnas. Dessutom skulle Lidingö museum kunna flytta sin verksamhet till huset, inklusive den permanenta utställningen om hur Lidingö växt fram, från år 6000 f.Kr. till dagens ö. (Därmed får även staden möjlighet att disponera sitt eget hus Villa Fornboda, som museet idag ligger i, för andra ändamål). Man kan också tänka sig att en del lidingöbor vill vara medlemmar i den kulturförening som startas. Kulturbidrag kan man även räkna med från både stad, län och varför inte EU. Mot detta står utgifterna, där en av de största posterna är lokalhyran. För att ha koll på verksamheten och driva den framåt behövs också en eller två anställda. Även det är en stor kostnad, men fullt möjlig att ta ifall intäkterna stannar vid vår försiktiga kalkyl, säger Robert Hallenborg.

Stiftelsen som äger huset är alltså intresserade av hyra ut till den förening som bildas och kanske får just namnet "Föreningen Lidingö Kulturhus". Stiftelsen är även villig att utrusta huset med en hiss för att möta kraven på handikappanpassning. Men, för allt detta behövs ett relativt snabbt besked från Lidingö stad. Annars kan någon annan intressent dyka upp.

Avslutningen i den sammanställning som Robert Hallenborg och Peter Lindkvist gjort är värd att citera i sin helhet:
"Det finns i Lidingö idag veterligen ingen alternativ lokal lämplig för ett Kulturhus och dess aktiviteter. Hur framtiden kommer att förändras är okänt, men ett Lidingö Kulturhus i Villa Oldenburg är en möjlighet, som med stor sannolikhet inte kommer att erbjudas annorstädes i närtid och vår rekommendation är att beslut fattas med sedvanlig skyndsamhet för att säkra denna milstolpe för kulturlivet på ön".

Dela "Det behövs ett kulturhus på Lidingö"

Kommentarer

Evelyn Lewandrowski 2017-10-09 18:11

Att det behövs ett kulturhus på Lidingö är något som Lidingöpartiet alltid hävdat och strävat efter. Möjligheterna har dock inte uppenbarat sig – men nu händer det äntligen! Villa Oldenburg står redo att slå upp sina dörrar för invånarna och bjuda in till oanade kulturupplevelser! I artikeln från den 3 oktober presenteras alla upptänkliga möjligheter till kulturutövningar – alla lika lockande och något för var och en. Efter mer än 20 års engagemang som ledamot i Kultur- och fritidsnämnden, ter sig detta som ett fantastiskt och alldeles underbart erbjudande! Vilken rikedom för lidingöborna att ta del av, vilket sagolikt lyft för vår ö!
Vi vill gärna medverka till att detta blir verklighet!

För Lidingöpartiet
Evelyn Lewandrowski
Ledamot i Kultur- och fritidsnämnden
Cecilia Frosteus
Ersättare i Kultur- och fritidsnämnden
Elisabeth Zeilon

Patrik A Edgren 2017-10-07 23:17

Om jag inte är felunderrättad så planerar staden för nya "kulturlokaler" i anslutning till nya stadsbiblioteket och nya restaurangen i det ombyggda stadshuset Själv är jag tilltalad av Kulturhus Oldenburg och tycker att staden bör tänka igenom det nya läget och satsa på en bra lösning både för stadshuset och Oldenburg.

Peter Lindkvist 2017-10-05 22:37

En av huvudpoängerna med upplägget som vi beskrivit det är att lidingöbornas konsumtion av lokalkultur har goda chanser att öka vid en etablering i Villa Oldenburg. På samma sätt som handlarna i Lidingö Centrum alltid dragit nytta av varandras attraktionskraft, kommer de olika aktörerna i Villa Oldenburg att få besökare till aktivitet a att också intressera sig för aktivitet b. Vad detta skulle betyda för kulturutövarna kan var och en förstå.

Tor von Sydow 2017-10-05 14:27

Vilken bra idé! Lidingö behöver ett kultur/ aktivitetshus,som kan berika oss alla med ett brett utbud av spännande aktiviteter. Från Centerpartiets sida vill vi se en större satsning på kultur i alla former.
Villa Oldenburg skulle kunna ge många en möjlighet att träffas i en kulturbyggnad som ligger perfekt placerad i Lidingö Centrum.
Tor von Sydow, Centerpartiet Lidingö

Orvar Blomberg 2017-10-04 22:30

Tänk om man kunde komma tillbaka till pensionärsdans också precis som i Larsberg en gång i tiden. Jag håller på än fast får åka till Alvik. Dans betyder mycket. Även om det inte skulle bli av, så lycka till med projektet.

Maria Norrlander 2017-10-04 21:00

Vore ju helt fantastiskt! En kulturmötesplats i ett så vackert hus - en sån ynnest!

Ulla Magnusson 2017-10-04 17:15

Vilken utmärkt idé!

Komplettera utbudet av aktiviteter med en återkommande "Danssalong". Dans är av godo - för alla åldrar! Bjud in till gammeldans, modern foxtrot, bugg, eller varför inte swingig Lindy Hop! Låt band spela, vi har många skickliga musiker på Lidingö, eller överlämna "grammofonen" till kunnig person.

Fruktsallad, mjuk kaka, smörgås, kaffe eller thé, att förtära.

Ja, det vore toppen med den centralt belägna Oldenburgska vackra villan som kulturhus. Den inbjudande annonsen kan lyda: "Välkommen till Danssalong "Kulturen" på Lidingö! I afton spelar ..... efter föredrag av ... om jazzens/folkdansens utveckling ... Nästa veckas förening .... handlar om ... berättar om höstens ...

Gunnel Palmbäck 2017-10-03 19:25

Hurra!!

Jag ser med stort intresse fram emot att denna ide kan bli verklighet. Vi behöver en samlande plats som lockar människor i olika åldrar, med olika intressen och bakgrund.

Lycka till från Gunnel

Anders Odéen 2017-10-03 16:56

Oldenburgska villan = Kulturborgen!

Jan Åkerman 2017-10-03 15:10

Det bästa som hänt hittills, vore inte att ta i, men det behövs ett lockande namn / logo som täcker hela bredden på möjligheter. Framtiden är redan här så det är som vanligt bråttom att ta aktion att värna om Lidingös kultur både bakåt som framåt.
Vi behöver pojkar som Hallenborg och Lindkvist som vågar att se utanför ramen.
Ge en tidsram för actions. Tack

Gunilla Uppströmer 2017-10-03 12:18

Det verkar helt fantastiskt enligt min mening.

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google