Väder Lidingö

Lidingö måndag 24 juni 2024 v. 26

Senaste kommentaren - Se fler

Den andra dagen i advent

måndag 3 december 2018 16:08

Om detta med advent, pepparkakor och glögg handlar Inger Grimlunds dagsfärska text. Den handlar
om gamla vanor och almanackor och att ändå lyckas ha det bra, trots att det var fel. Och, det finns ju faktiskt fyra adventssöndagar.

Nu har startskottet gått för ”Jul, jul – underbara jul” och adventskaffet doftar tillsammans med lussekatter och pepparkakor. Här på Hiertagården dukades det upp till adventskalas i festvåningen. Vi informerades medelst ett anslag i porten ”Välkommen den 2 december på adventkaffe”, och så fick man anmäla sig i god ordning. För visst var det bra att veta hur många lussekatter skulle inhandlas.

Det blev tjugosex anmälningar där även mitt namn stod på listan. Ett lockbete var att det skulle bli glögg också med russin och mandel att knapra på - det var riktigt så att det började saftas i munnen vid blotta tanken.

Dukat på Hiertagården – snart tändas tusen juleljus. Foto: Inger GrimlundDukat på Hiertagården – snart tändas tusen juleljus. Foto: Inger Grimlund Här bjuder tomten på kaffe. Foto: Inger GrimlundHär bjuder tomten på kaffe. Foto: Inger Grimlund

Nu blev det inte så som jag tänkt, för i min almanacka stod antecknat på den 2:a december – adventsträff hos Inger Ljungström i Hammarby Sjöstad – viktigt! Bakgrunden är att min svägerska har som tradition att bjuda in till släktträff den 2:a varje år. För mig är det också viktigt att upprätthålla kontakten med den Ljungströmska delen av släkten.

Alltså - farväl Hiertagården och beställning av Färdtjänst för resa in och ut i tunnlar… Hit och dit – så var vi framme och med en viss envishet lyckades jag med konststycket att få upp rätt namn vid porttelefonen.

Min svägerska svarade och lät något förvånad över min ankomst.
- Ett ögonblick, så kommer jag och öppnar!

Så gled porten upp och vi kramades – kul att ses!
- Så tyst det är – kommer jag för tidigt, undrar jag viskande.
- Ja, du vet, mitt glöggkalas är ju alltid den 2:a advent! Om en vecka …

Men, kära vänner – det finns inget ont som inte har något gott med sig. Vi fick två trevliga timmar tillsammans, helt ostörda med småprat om släkt och vänner, om dåtid och nutid. Det hade vi inte fått den 2:a advent!

Däremot hade det varit gott med lite glögg och några russin, nu fick jag nöja mig med en kopp pulverkaffe… En annan förfärlig tanke – tänk om min svägerska inte varit hemma – då hade jag stått där ute i regnet och väntat på den förbeställda färdtjänsten i två timmar…

Väl hemma var det bara att konstatera att Hiertagårdens adventskalas varit lyckat och att inte en enda lussekatt fanns kvar – fast jag hade skrivit upp mig på listan!

Text: Inger Grimlund

I väntan på en varm, väldoftande glögg – jag missade den också! Foto: Inger GrimlundI väntan på en varm, väldoftande glögg – jag missade den också! Foto: Inger Grimlund

Dela Den andra dagen i advent

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google