Väder Lidingö

Lidingö tisdag 5 november 2024 v. 45

Senaste kommentaren - Se fler

Barnböcker för dig och mig

söndag 2 september 2018 00:01

Om ni bara visste, ja, om ni bara visste hur många spännande och trevliga böcker ni har i skåp, lådor och källare! Då skulle ni inte behöva ha en tråkig timme mer i ert liv. Tänk bara på hur fantastiskt en karta kan vara – den tyngsta boken jag baxade ut ur mitt skåp i dag var ”Det Bästas stora världsatlas”!

Vilket jobb att få ihop hela jordklotets delar till kartor mellan två pärmar! Jag undrar just hur många år det tagit forskarna och kartritarna att sammanfoga sina upptäckter till denna bok, 4 kg tung. Inte bara det – utformning, tryckerier, pengar, pengar, pengar går åt till produktionen. Och frakten!! Hur kom boken in i min bokhylla – kånkade jag själv in den i raden av faktaböcker eller hade jag då en stor, stark karl som hjälpte mig?

Vi har en bokklubb här på Hiertagården – ganska ny men med erfarna medlemmar runt bordet i vårt bibliotek. Vid årets första träff skulle temat vara ”barnböcker” – alltså böcker att läsa högt ur när vi träffar våra barnbarn och kanske till och med ska ”natta” dom till sömns. Det gäller alltså att välja rätt bok – de flesta sätter fart på fantasin och kanske har motsatt effekt.

När mina barn var små hade jag serien ”Tomtar och Troll” vid min sida. Tyvärr hittade jag inte ett enda exemplar nu, när jag rotade runt i bokskåpet. Jag minns John Bauers sagovärld med en vandring bland tomtar, troll – riddare och prinsessor. Själv kommer jag särskilt ihåg omslaget med en prinsessa med långt, långt hår som står med krona på huvudet mitt i trollskogen. Hennes hår är som om det vore skapat i dag av frisör Axén – mitt i prick. Så ska det se ut!

Dagens John Bauer heter Sven Nordqvist. Om John Bauers sagovärld var tomtar och troll är Sven Nordqvists sagovärld mer jordnära med Pettson på landet och katten Findus. Sven Nordqvists historia som barnboksförfattare tog sin början 1983, när han vann Bokförlaget Opals bilderbokstävling med boken ”Agaton Öman och alfabetet”. Men mer välkänd för allmänheten blev han året därpå med Pannkakstårtan, den första boken med gubben Pettson och katten Findus.

Det blev succé och är än i dag, över trettio år senare, fortfarande läst och älskad av barn i alla åldrar över världen! Tänk vad en pannkaka kan göra!'

Opals förlagsentré på Tegelbergsvägen 31 i Mariehäll -  Stockholm. Foto: Inger GrimlundOpals förlagsentré på Tegelbergsvägen 31 i Mariehäll - Stockholm. Foto: Inger Grimlund

År 1973 bestämde sig Bengt Christell och Valborg Segerhjelm att våga språnget från bokförlaget Tiden till eget förlag. Namnet blev Opal. De köpte en villa i Mariehäll, Tegelbergsvägen 31 blev den nya adressen. Det blev ett förlag med stark familjär känsla och kvalitetsinriktad litteratur med barnet i fokus. Valborg kämpade särskilt för att böckerna skulle vara lättlästa och att alla barn skulle kunna hitta en bok som passade dem. Bengt Christell var också initiativtagare till Barnens Bokklubb med Astrid Lindgren och Marianne Eriksson – så rullade det på med böcker från när och fjärran.

Företaget växte och både Pettson och Findus mådde gott. I trädgården på Mariehäll träffas än i dag författare och illustratörer för att lära känna varandra och ”familjen Opal”. Numera är det Bengts dotter Catrine och hennes dotter Melina som styr och ställer i bokförlaget Opal. Kvar är familjekänslan från förr – i villans tre våningarna finns trevligt inredda redaktioner för medarbetarna – sju tjejer med olika talanger. Från översättare till dataexperter. Men ett har de alla gemensamt – att laga lunch i tur och ordning – en vecka var.

Bokförläggare Catrine Christell lagar dagens lunch – en mustig, mättande fisksoppa. Foto: Inger GrimlundBokförläggare Catrine Christell lagar dagens lunch – en mustig, mättande fisksoppa. Foto: Inger Grimlund Melina Nordstrand sköter marknadsföring – och dukar i biblioteket. Foto: Inger GrimlundMelina Nordstrand sköter marknadsföring – och dukar i biblioteket. Foto: Inger Grimlund

Trettio kronor kostar lunchen – 7x30=210 kronor. Det gäller att planera så man håller budgeten, det är viktigt. Och gott ska det vara – det tycker både Pettson och Findus och säkert också Sven Nordqvist.

I dag är det viktigare än någonsin att läsa – gärna läsa högt. Ordens makt har inga gränser – bara det att Pettson och Findus nu kan läsas högt för barn i 55 språkområden! Visst är det fantastiskt!

Varje utgåva finns bevarad i tre ex på Opals hyllor – den blå färgen har tålt dagsljuset bäst och inte bleknat. Foto: Inger GrimlundVarje utgåva finns bevarad i tre ex på Opals hyllor – den blå färgen har tålt dagsljuset bäst och inte bleknat. Foto: Inger Grimlund

Jag tror jag måste ta ”De Bästas stora världsatlas” till hjälp för att se var Pettson och Findus kan befinna sig. Kanske i Sydafrika, Thailand, Turkiet, Ukraina eller varför inte i Vietnam...

Som sagt – på onsdag är det dags att starta höstens Bok-klubb och inspirera oss äldre att bli barn på nytt. En god hjälp på vägen är faktiskt Pettson och finurliga Findus som vi lärt känna tack vare Sven Nordqvist – nutidens John Bauer.

Text: Inger Grimlund

Den har just anlänt från tryckeriet i Kina – Inger Grimlund med Sven Nordqvists senaste Opal-bok Hundpromenaden – ett imponerande mästerverk som saknar ord. Foto: Opal förlagDen har just anlänt från tryckeriet i Kina – Inger Grimlund med Sven Nordqvists senaste Opal-bok Hundpromenaden – ett imponerande mästerverk som saknar ord. Foto: Opal förlag

Dela Barnböcker för dig och mig

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google