Väder Lidingö

Lidingö måndag 15 augusti 2022 v. 33

Senaste kommentaren - Se fler

Nils Svensson 15 aug 08:24 om På Lidingö finns nästan 40 olika däggdjursarter

Skärgårdslager, en lokal öl bryggd för Lidingö

onsdag 27 maj 2015 15:37

Lidingö är ju som bekant Stockholms närmaste skärgårdsö. Nu har mikrobryggaren och lidingöbon Marcus Ekman, som grundat Skärgårdsbryggeriet, börjat sälja sin Skärgårdslager på just Lidingö. På måndag den 1 juni börjar den starkare versionen (4,8 %) lanseras på Systembolaget som beställning, medan den "folkliga" versionen (3,5) kommer att finnas hos handlare ute i skärgården. På Lidingö är ICA Käppala den första butiken som säljer 3,5:an. Starten sker inom två veckor.

Marcus Ekman, grundare av Skärgårdsbryggeriet, med bryggeriets Skärgårdslager.Marcus Ekman, grundare av Skärgårdsbryggeriet, med bryggeriets Skärgårdslager.

Redan nu kan man smaka den starkare versionen på nya pizzerian 450 Gradi i Käppala, Restaurang Bryggan i Gåshaga, Café O´Leo i Skärsätra, Miaybi i Torsvik och Restaurang Näset.

Skärgårdslager är ett ekologiskt ljust underjäst öl av lagertyp, som jäser på lägre temperatur än andra lager, runt 7 grader för att inte stressa jästen. Ölet lagras i minimum 5 veckor och efter det filtreras ölet så man får bättre kvalité och längre hållbarhet. Skärgårdslagern bryggs i ett slutet system vilket gör att man behåller kolsyran som bildas av jästen, hela vägen ner i flaskan. Man tillsätter alltså inte gas, som andra bryggerier.

Lagern är opastöriserad för den levande ölkulturens skull och ölet har lite mindre beska som passar "när man bara har en längtan till skärgården" som Marcus Ekman säger.

Smaken har en tydlig maltbas som rundats av med lite bröd. Dessutom är det citrus i smaken från den klassiska humlesorten Saaz där originalet odlas i Tjeckien och där Skärgårdsbryggeriet gör sina inköp.

Marcus Ekman började experimentera med att brygga öl för ungefär tio år sedan. Hela tiden har hans tanke varit att starta ett mikrobryggeri på just Lidingö, men den rätta lokalen har ännu inte dykt upp. Han specialrostar nu en del av malten på Lidingö medan resten av produktionen sker i Motala. I och med att en del av den fysiska tillverkningen sker i Motala kan inte Systembolaget automatiskt ta in ölet som lokalt. Men, om efterfrågan kommer så...

- Vi gör är en ren hantverksprodukt, om än en våt sådan, säger Marcus Ekman och höjer ett skummande glas.

Dela Skärgårdslager, en lokal öl bryggd för Lidingö

Kommentarer är avstängda för den här artikeln.

Fler artiklar från Ekonomi

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google