tisdag 2 oktober 2018 12:35
NÄRINGSLIVSRANKING. Uppdaterad. Idag kom Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet och Lidingö har sjunkit med 21 placeringar under det senaste året, från plats 45 till plats 66. År 2016 låg Lidingö på plats 19. Rankingen bygger på en enkätundersökning till företagen som gjordes i början av året. 146 företagare har svarat. I toppen på listan återfinns återigen Solna, i år före Vellinge och Höganäs. På sista plats kommer Pajala.
– Lidingö tappar placeringar i viktiga frågor som politikernas och tjänstemännens attityder till företagande. Det är faktorer som har försämrats under flera års tid och som kommunen behöver arbeta med att förbättra, säger Annika Bröms, regionchef på Svenskt Näringsliv. Rankingen baseras främst på företagares egna uppfattning om företagsklimatet i kommunen. Där företagen får rätt förutsättningar skapas jobb som ger ökade skatteintäkter till den gemensamma välfärden. Därför behöver företagsklimatet vara en prioriterad fråga för kommunpolitikerna den kommande mandatperioden.
Rankingen innehåller totalt 18 faktorer som viktas olika tungt. Om man tar det positiva först så har Lidingö gått upp ordentligt vad gäller "Tillgång till arbetskraft med relevant kompetens", från plats 127 till plats 45 i riket. Men eftersom Lidingös betyg är 2,96, där 4 är lika med "bra", så avslöjar väl detta mer om hela landets situation. Sveriges snittpoäng är 2,71.
När det gäller "Vägnät, tåg- och flygförbindelser" har Lidingö stigit med 8 placeringar, till 93. Kan man tro att Norra länken haft betydelse?
Så till de siffror som fått Lidingös sammanlagda placering att sjunka. Skolans attityder till företagande placerar Lidingö på plats 42, jämfört med plats 10 förra året. Lidingös företagare anser att lidingöbornas attityder till företagandet har sjunkit till plats 17 i hela landet (f.å plats 12). Konkurrensen från kommunen har ökat, tele- och IT-nätets kvalitet är sämre. Medias attityder till företagandet har sjunkit med 40 placeringar till plats 127. Man kan fråga sig om företagarna läser Lidingösidan, som publicerat många artiklar om företagandet på ön, eller varifrån de får sin uppfattning (detta är alltså Lidingösidans egen fundering och fråga).
Sedan kommer de verkliga rasen i tabellen: Kommunala tjänstemäns attityder till företagande, minus 51 placeringar (3,25 poäng). Kommunpolitikernas attityder till företagande, minus 46 placeringar (3,37 poäng). Kommunens tillämpning av lagar och regler, minus 119 (!) placeringar (3,02 poäng). Service till företag, minus 66 placeringar (2,86 poäng).
Den som vill fördjupa sig i enkäten hittar allt underlag på denna länk.
Uppdatering:
I en kommentar på stadens hemsida säger Daniel Källenfors, kommunstyrelsens ordförande:
− Jag är mycket besviken och överraskad över resultatet. Som ny kommunstyrelseordförande och moderat är det förstås en mycket prioriterad uppgift att säkerställa att näringslivsklimatet är bra på Lidingö. Jag kommer nu prata med företagare och näringslivsorganisationer för att förstå vad som kan förbättra och säkerställa en förändringsprocess.
Malin Rosenqvist, Lidingö stads näringslivschef:
− Från och med den 1 oktober har vi öppnat en ny väg in för företagarna via stadens kundcenter med handläggare som har ett särskilt fokus på näringslivsfrågor. En annan åtgärd är att vi ökar antalet företagsbesök då vi från staden besöker öns företagare för att lyssna, lära känna varandra och förstå de utmaningar företagare på Lidingö står inför.
Fakta
2018 års ranking bygger till två tredjedelar på en enkätundersökning till företagen som genomfördes under perioden januari-april 2018 och ytterligare en tredjedel statistik från SCB och UC. 30 733 företagare runt om i Sveriges kommuner svarade på enkäten.
Johan Persson 2018-10-02 17:58
Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta
Annonser från Google