Väder Lidingö

Lidingö tisdag 1 december 2020 v. 49

Senaste kommentaren - Se fler

Elizabeth Salmonson 24 nov 21:33 om Välkommen till Katarina Grettes magiska värld

Lån till Apotekstjänst granskas

torsdag 15 augusti 2013 15:12

Apotekstjänst Sverige AB, som driver sin verksamhet i Gåshaga på Lidingö, har tvingats begära ett lån från sina två kunder, Region Halland och Västra Götalandsregionen. Lånet på 25 miljoner ska nu granskas av Konkurrensverket ifall det kan vara ett brott mot upphandlingsreglerna. Apotekstjänst arbetar med sampackning av läkemedel till patienter, se Lidingösidan 21 februari, och det var för att inte behöva ställa in leveranserna till kunderna under sommaren som lånet behövdes. Lånet ska betalas tillbaka i form av tjänster de kommande åtta-nio månaderna, och då successivt räknas av från fakturorna. I höst kommer ytterligare sju län att anlita företaget.

Lars Hillerström, finanschef i Västra Götalandsregionen, säger i en kommentar till Ekoredaktionen att de inte kunde agerat annorlunda eftersom många patienter då blivit utan sin medicin:
– Bolaget kom till oss i slutet på juli och meddelade att de inte kunde fullfölja sin läkemedelsleverans till 43 000 patienter. Vi hamnade i en pressad situation där vi måste säkerställa patientnyttan och patientsäkerheten för de här patienterna.

Det är mycket ovanligt inom offentlig verksamhet att man lämnar förskott eller lån till en leverantör som vunnit en upphandling. Om företaget ligger dåligt till ekonomiskt kan det vara ett tecken på att verksamheten riskerar att gå omkull och att en konkursförvaltare kanske tar över verksamheten, säger man på Konkurrensverket. Det nu aktuella förskottet kan vara olagligt och handla om otillåten direktupphandling. De två myndigheterna har tre veckor på sig att redogöra för vad som hänt.

Finner Konkurrensverket att det gäller otillåten direktupphandling kan man gå vidare till domstol. Allt kan sluta med att myndigheterna tvingas betala böter.

Lidingösidan har sökt Tomas Hillmo, VD för Apotekstjänst, för en kommentar men Hillmo har ännu inte återkommit.

Dela Lån till Apotekstjänst granskas

Kommentera

Fler artiklar från Ekonomi

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Visit Lidingö, stor

Annonser från Google