Väder Lidingö

Lidingö fredag 29 september 2023 v. 39

Senaste kommentaren - Se fler

Jesper Blomqvist: Mat och dryck är som fotbollen

tisdag 8 maj 2018 23:47

Ny spelplan, samma grundidé. Populära 450 Gradi öppnar på nytt med en fotbollsstjärna som ny delägare.

En Lidingöfavorit är tillbaka. I morgon onsdag 9 maj öppnar 450 Gradi igen, nu i nya lokaler i AGA-området. Lidingösidan tog ett snack med tidigare fotbollsproffset Jesper Blomqvist, ny delägare i pizzerian. Han delar ansvaret med Janne Bonnevier och Blendi Plasa, som drev den gamla restaurangen i Käppala.

I morgon är det Jesper Blomqvist (t.h.) som laddar ugnen med pizzor. Foto: 450 GradiI morgon är det Jesper Blomqvist (t.h.) som laddar ugnen med pizzor. Foto: 450 Gradi

Vad är din roll i nya 450 Gradi?
- Vi har inte kommit på något fint namn, jag har varit den som drivit själva projektet med nya lokalen, de andra har haft fullt upp med det gamla stället. Men vi har hjälpts åt, jag har hållit mer i trådarna med bygget. Jag kommer absolut lära mig baka pizza, dock kanske inte i rusningstrafik…

450 Gradi öppnar alltså i nya lokaler och Jesper Blomqvist tror att det blir ett lyft.
- Den gamla var väldigt liten och det blev extremt trångt, särskilt fredag, lördag, söndag, förklarar han. Köket var inte helt perfekt för att öka produktionen. Nu har vi en fantastisk miljö nere vid vattnet, superhärlig utsikt och känsla, fyra meter i takhöjd och ett kök precis som vi vill ha det. Vi har fått göra det som vi vill.

Att flytta till AGA känns också helt rätt, menar Blomqvist.
- Det finns många fördelar. Det är ett område med mycket bostäder och mycket folk som är i farten.

Jesper Blomqvist säger att han länge letat efter ett mat- och dryckesprojekt att hoppa på, och också varit nära flera gånger.
- Men jag ville inte ta något själv för jag är helt oerfaren, säger han.

Under tiden som fotbollsproffs i Italien (Milan och Parma) föddes ett stort intresse för mat och dryck. Som så många andra Lidingöbor begav han sig till pizzerian i Käppala, och blev frälst.
- Helt plötsligt hittade jag en pizzeria med riktiga napolitanska pizzor som jag letat efter, sådana jag provat i Italien men inte hittat i Sverige. Så jag gick där i två år, och till slut lyckades jag tjata mig in.

- Jag gick verkligen igång på det. Det blev en perfekt kombo, de ville fortsätta driva det och ha någon som hjälpte till med processen. Vi fick en bra känsla för varandra, det har varit en lång process att komma dit vi är nu. Projektera, hitta lokal, bygga… nu är det bara inredningen kvar, sedan är vi klara!

Med bara dagar kvar till premiären torde förväntningarna vara höga hos Lidingöborna.
- Nu gäller det att hitta rätt, få upp nivån på allt så det blir lika bra som vi vill ha det. Vi räknar med att det blir en hel del folk som kommer för att käka och dricka ett glas prosecco.

Utöver de napolitanska pizzorna tänker Blomqvist och gänget på Gradi förnya vinlistan och göra lite tillägg på menyn. Besökarna kan på sikt se fram emot glass, antipastorätter, mozzarellasallader och italienskt espressokaffe. Men vad blir skillnaden mot den gamla restaurangen?
- Grunden är bra service och grymma pizzor, det ska vi inte tumma på alls. Vi ska snarare skruva upp det lite med allt runt omkring, uppgradera vinlistan… De gamla lokalerna var jättecharmiga men vi ska försöka få upp det ett eller två snäpp till. Vi kommer ha ungefär 20 pizzor, variera lite. Fyra-fem förrätter och så efterrätter, som glass och nutellapizzan. Från början har vi stängt måndagar och tisdagar som på andra stället, sedan får vi se hur intresset är framåt sommaren, kanske har vi öppet alla dagar.

Jesper Blomqvist lade fotbollsskorna på hyllan 2010, efter en lång och framgångsrik karriär. 1994 tog han VM-brons med svenska landslaget och 1999 tog hans Manchester United hem Champions League, Premier League och FA-cupen samma säsong. Efter fotbollskarriären har han synts en hel del och också vunnit såväl Let’s Dance som Mästarnas Mästare. Med inträdet i 450 Gradi hoppas han återfinna samma glädje som på fotbollsplanen.
- Mat och dryck är nästan verkligen som fotbollen, jag är superengagerad och går "all in". Det är sådana saker jag letar efter, glädjen att verkligen brinna för något. Matintresset har hängt med från Italien, och bara blivit starkare och starkare.

Nya 450 Gradi öppnar imorgon onsdag klockan 17.00 och finns på Periskopsvägen 19. En Lidingöfavorit är tillbaka, i en något uppfräschad kostym.

Text: Gabriel Zetterström

Dela Jesper Blomqvist: Mat och dryck är som fotbollen

Kommentera

Fler artiklar från Ekonomi

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google