Väder Lidingö

Lidingö måndag 15 augusti 2022 v. 33

Senaste kommentaren - Se fler

Nils Svensson 15 aug 08:24 om På Lidingö finns nästan 40 olika däggdjursarter

Hemköp i Brevik läggs ned om en dryg månad

fredag 24 juli 2015 17:29

Efter att under flera år kämpat med för låg omsättning tvingas nu Hemköp i Brevik att ge upp. Butiken kommer att stängas i slutet av augusti, enligt uppgift söndag den 30:e. Det betyder att de boende i Brevik måste ta sig till Larsberg (ICA Kvantum), Gångsätra (Willys) eller Käppala (ICA Supermarket) om de vill köpa mat "på nära håll". Dessutom läggs samtidigt Postens verksamhet ner i Brevik. Den flyttas istället till ICA Supermarket i Käppala. Servicen försämras med andra ord. För drygt två månader sedan stängdes tobaksaffären i Brevik och lokalerna där gapar fortfarande tomma.

Breviks Centrum. Snart stänger Hemköp. Tobaksaffären är redan stängd. Kvar finns en lunchrestaurang, en kemtvätt/skoaffär, en bankomat, en brevlåda och ibland en torghandlare. Foto: Bengt JanssonBreviks Centrum. Snart stänger Hemköp. Tobaksaffären är redan stängd. Kvar finns en lunchrestaurang, en kemtvätt/skoaffär, en bankomat, en brevlåda och ibland en torghandlare. Foto: Bengt Jansson

- Butiken har under lång tid kämpat med för låg omsättning. Vi har också arbetat hårt med att hitta en köpare eller efterträdare men inte, trots stora ansträngningar, lyckats att hitta någon som vill ta över och driva butiken vidare. Det säger Per Ekstrand som är affärsområdeschef, butik, hos Sabis till Lidingösidan. Affären i Brevik är en Hemköpsbutik som ägs av Sabis.

- Vi jobbar nu intensivt för att hitta andra arbeten inom Sabis för de anställda i butiken, säger Per Ekstrand.

Postnord, vars postombud i Brevik nu stängs samtidigt som affären, kommer alltså att flytta över sin verksamhet till ett nytt postombud på södra Lidingö, ICA Supermarket i Käppala.
- Vi ska skicka ut information till alla som är berörda av förändringen, säger Maria Ibsén på Postnord till Lidingösidan. Det kommer att ske i mitten av augusti månad.

På Lidingö finns posten från september på följande ställen: Posten Lidingö, Vasavägen 86. Postombud: Coop i Lidingö centrum, ICA Kvantum i Larsberg, ICA Nära i Rudboda, ICA Supermarket i Käppala.

- Det är oerhört tråkigt att höra att mataffären i Brevik måste läggas ner, säger kommunalrådet Anna Rheyneuclaudes Kihlman (M), när Lidingösidan når henne. Det är alltid ledsamt när närservicen urholkas för vi vill ju ha så bra stadsdelscentra som möjligt. Nu är ju denna nedläggning inte något som staden kan påverka. Men för flera år sedan fanns ett förslag att bygga hus på parkeringen i Brevik för att på så sätt bredda kundunderlaget för affärerna, men det kom många protester så planerna avstannade och vi gick inte vidare med frågan.

-----------------------

Lidingösidan har bett Ulf Norhammar, som bor på Södra Kungsvägen, ge lite bakgrund till den snart försvinnande butiken i Brevik.

Livsmedelsbutik har det funnits i Brevik så länge jag kan minnas. Jag är dock uppväxt på norra ön och besökte på 1950-talet Brevik bara då mamma och pappa for till Breviks Ångtvätt (Södra Kungsvägen 276) med familjens månadstvättar. Då fanns det t.o.m. två livsmedelsbutiker i området - en privat vid Breviks Station och en Konsum på Södra Kungsvägen 266. Konsumbutiken lades ned cirka 1988 och stod tom och övergiven när vi flyttade till Södra Kungsvägen våren 1990. Nu är butikshuset under kontinuerlig ombyggnad till större familjevilla.

Butiken vid stationen fanns i den lokal där Högberga Bageri nu har ett uppskattat konditori och café. Den flyttade till större och modernare lokaler 1992 eller 1993 då det stora huset i nya Breviks Centrum söder om järnvägen blev inflyttningsklart. I lägenhetshusen och rad-/kedjehusen hade inflyttning i stor omfattning redan skett. Det då folkrikare Breviks Centrum skulle förstås garantera den större omsättning som större och dyrare butikslokaler kräver.

Jag vill minnas att butiken vid flyttillfället använde varumärket Sabis. Efter några år gick Sabiskedjan samman med Vivo och samtidigt fick breviksbutiken ny ägare. Den situationen bestod till dess Johnsonkoncernen häromåret tog över delar av Vivo/Sabiskedjan och döpte om butiken till Hemköp. Under några månader profilerades den som enbart Hemköp men ganska snart började Sabis- och Vivo-logotyperna dyka upp igen på skyltar och i annonser. Och så är det ju nu. (Det är alltså en Hemköpsbutik, som drivs av Sabis, Lidingösidans anm.)

I gamla Sabisbutiken norr om järnvägen expanderade en liten tv- och fotobutik som funnits i en mindre lokal i samma fastighet. Man började då använda namnet Lidingö Audio Video. Efter några år flyttade man dock till Systembolagets just övergivna lokaler i Torsvik - och Högberga Bageri flyttade in med sin konditorirörelse. Audio Video i Torsvik försvann snart i tubulensen på marknaden för hemelektronik och namnet används nu av f.d. Expert i Lidingö Centrum.

Text: Ulf Norhammar

-----------

Den som vill läsa om affärerna på Lidingö hittar mer i boken "Tackar, tackar välkommen åter". Från lanthandel till snabbköp – om affärslivet på Lidingö. Författare Ruth Sävhagen och Karin Klangemo. Utgiven år 2005 av Lidingö Hembygdsförening.

Dela Hemköp i Brevik läggs ned om en dryg månad

Kommentarer

Erik Hjelmberg 2015-08-11 19:00

Mycket tråkigt! Tycker personalen varit mycket bra. Trevliga människor! Har varit supernöjd o beklagar nedläggningen, mvh Erik

Jan-Erik Nowacki 2015-08-07 16:38

För min del är det uteslutande Europark APCOA och deras hejdukar som gör att jag inte handlat där.

Jag tycker att både affär, restaurang, frisör och skräddare är utmärkta.

Gerd Åkerman 2015-08-04 17:12

Mycket sorgligt med nedläggningen av vår närbutik. Jag skulle önska att någon driftig lyhörd handlare skulle våga öppna en mindre närbutik med något smalare sortiment t ex Tempo eller Handlar`n. Sen blir det ju upp till oss att bli litet mer köptrogna om vi vill ha en affär.

Jan Herrlin 2015-07-30 14:07

Nedläggningen är mycket tråkig främst för de äldre i området, vilka får problem med att ta sig till andra affärer. Bakgrunden till att Hemköp upphör är att många andra, liksom jag själv, anser att det är den utan tvekan sämst skötta mataffären på ön. Missköter man sig reagerar kunder genom att sluta handla där. Konstigare än så är det inte. Försämringen har pågått under många år och under flera strategiförändringar. Inte ens sådana hjälper om de grundläggande värdena saknas, vilket tydliggörs i Karl Bengtssons kommentar. Till hans synpunkter vill jag lägga några egna.
Alla mataffärer på ön skickar ut veckoblad. Vår familj bor i Brevik sedan många år, men trots det fick vi i stort sett aldrig veckobladet. I över tre års tid påtalade jag detta för butikschefen eller någon annan anställd, varje eller varannan vecka. Inga i grannskapet fick heller veckobladet. Intet hände.

Veckans nedsatta priser som signaleras på skyltarna nådde ofta inte kassan, varför ordinarie priser kom fram på kvittot. Efter påpekande ändras detta manuellt i kassan, men aldrig med en ursäkt från kassabiträdet.
Jag är mycket kritisk även på många andra sätt. Men precis som kommentarerna från Ulf Norhammar och Per Andersson påpekar är jag övertygad om att det finns potential i Breviks Centrum för en mataffär med rätt ledning och anställda med servicekänsla.
PS
När vi kommer hem mellan kl 17 och 17.30 vill vi ibland köpa en grillad kyckling. Trots att affären har öppet till kl 21 har kycklingen alltid varit slut (senast i lördags kl 17.15). Då har vi istället åkt till ICA Käppala. Där har det alltid funnits grillad kyckling vid den tiden.
DS

Jan Herrlin, Breviksbo sedan 1987.

Anders Arnell 2015-07-29 17:24

Hej!
Historien med affärerna i Högberga Brevik är ofullständig.
Konsum på Södra Kungsvägen var en "mindre" butik typ snabbköp medan det i Breviks centrum låg en större Konsum-butiken med separat manuell del för charkuterier på Stenkilsvägen. Butiken var en av öns bästa och leddes av Sandebring senior. På husets gavel låg radioaffären från början.
I korsningen Trädgårdsvägen/Kullavägen/Seglarvägen låg en "favörbutik" med smeknamnet "Snusboden". Söder om stationen låg JärnKalle, en färg o järnaffär och ett "affärshus" med cykelhandlare, sko o nyckelservice/skrädderi (samma ägare o personal som idag), Alvfors diversebutik med korta varor samt ett café med flipperspel. Posten hade fullservice på Väpnarstigen!

Per Andersson 2015-07-28 11:29

Om detta vore min centrumanläggning skulle jag genast försöka locka till mig lokal servicenäring - tomma lokaler är varken bra eller lönsamt.

Tänk att få ned Mysingen, Bageriet och Thai-restaurangen som delar på ett gemensamt torg. Toppa det med en lokal handlare som erbjuder ett litet lokalt utbud, postutlämning och spel.

Om man tillåter sig att drömma lite så skulle en av lokalerna mot "piazzan" kunna fungera som frisörernas hyrstolar; någon lirare som säljer kaffe, en annan som bakar, en tredje som har hämtmat och grönsakshandlaren med fast etablering...

Anders Bergstedt 2015-07-27 10:49

Det är många gamla som bor i området och som varit helt beroende av denna butik. Då Breviks nya centrum byggdes var det stark framtidstro. Ingen kunde väl ana att det skulle bli kraftiga glesbygdsproblem. Kommunen har ett stort ansvar för den uppkomna situationen.

Sedan 30 år har anslutningarna till norra dragningen av Södra Huvudleden varit klara men bypolitik och inflytelserika personer har stoppat allt. Istället har man just där breddat med dubbelspår och satsat på Lidingöbanan som hittills varit ett stort fiasko.

Karl Bengtsson 2015-07-27 09:46

Tror snarare att det beror på att Hemköpbutiken under flera år varit misskött: Tomt i hyllor, varor som passerat bäst-före-datum samt en del av personalstyrkan (företrädesvis de manliga) som varit mer än nådigt nonchalanta. Många kan väl intyga de otaliga gånger det varit kö till posten och kassörskan förgäves försökt ringa på sina kollegor som sitter och gömmer sig någonstans bakom butiken i stället för att vara på plats eller plocka varor. ICA Käppala är en mycket bättre butik och ser inte ut att ha några omsättningsproblem (alltid mycket folk), de skulle i så fall också ha drabbats av Lidingöbanans ombyggnad.

Ulf Norhammar 2015-07-26 21:16

Det är verkligen ett ovälkommet besked att Brevik blir utan livsmedelsbutik. Man tycker ju att Hemköp hade kunnat avvakta Lidingöbanans återinvigning och något halvår därefter. Jag tror nämligen att det pendlingsmönster som etablerats under ombyggnadstiden spelat roll för Breviksbutikens försäljningsbortfall - för det är väl ett sådant som ligger bakom nedläggningen. Att fler nu pendlat per bil har givit butikens stora konkurrenter Willys och ICA Kvantum en extra fördel. Man stannar till där när bilen ändå är med och gör inte bara sina storköp utan även vardagsköpen i stormarknaderna. Dessutom stannar buss 21 L precis utanför Kvantum så även ickependlande Breviksbor har kunnat åka dit och daghandla utan den jobbiga backen nerifrån banans Larsbergshållplats. Det senare upplevs förstås som en fördel av många men kan ändå ha negativ betydelse för Breviksbutikens ekonomi.

Som sagt; Hemköp Brevik borde ha tålamod ytterligare ett år och se vad Lidingöbanan betyder när de nya förhållandena som ju är på gång satt sig. Passar Lidingö stad dessutom på att sätta tillbaka den anslagstavla för föreningslivets kulturaktiviteter som försvann när stationen började byggas om så återuppväcks en annan "attraktion" som bidragit till att Breviks Centrun varit ett verkligt lokalcentrum -ett litet stationssamhälle.

Kommentera

Fler artiklar från Ekonomi

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google