Väder Lidingö

Lidingö torsdag 25 april 2024 v. 17

Senaste kommentaren - Se fler

Grönast på ön

tisdag 18 december 2018 13:15

Per-Erik Nilsson, på ICA Kvantum har varit ICA handlare i 40 år med början redan under skoltiden, då han jobbade i pappas ICA-butik i Skåne. Efter en kort tid på bank - som inte var något för mig - skulle min far pensionera sig och då tog jag över hans butik i Landskrona, säger Per-Erik.

Per-Erik Nilsson x 2 plus Helen Nilsson. Foto: Katarina PalmstiernaPer-Erik Nilsson x 2 plus Helen Nilsson. Foto: Katarina Palmstierna

. 1984 flyttade jag och min fru Helen till Stockholm och vi drev olika ICA-butiker fram till 2011 då vi öppnade ICA Kvantum i Larsberg. Bland annat hade vi ICA Supermarket i Larsberg i 10 år. En gång ICA handlare - alltid ICA handlare - det är som en skola där du går steg för steg på ICA-stegen.

Detta är den trettiofemte artikeln i en serie intervjuer med företagare på Lidingö som Katarina Palmstierna, ordförande för Företagarna Lidingö och ordförande i Lidingö Näringsliv, gör och som publiceras på Lidingösidan. Det blir möten med både större företag och enmansföretagare. Gemensamt är att de alla arbetar på Lidingö.

I steg ett driver man en ICA-Nära, och steget därefter ICA Supermarket och sedan 2011 har jag och Helen ICA Kvantum i Larsberg, som är tredje steget. Sista och fjärde steget är ICA Maxi, men vi kommer nog inte dit då tiderna förändras, tillägger Per-Erik.

- Vi jobbade länge och hårt för att hitta ett bra läge för ICA Kvantum. Det skulle vara lättåtkomligt från hela ön och vi skulle få bygglov - de två viktigaste hörnstenarna. Det var ett riktigt ”stålbad” innan vi var igenom och fick ett slutligt kontrakt med John Mattson, säger Per- Erik.

- Idag har vi kunder från hela ön, bra parkering och en underbar personal som trivs i butiken. Trots vår storlek försöker vi vara den lilla butiken som servar våra kunder och det roligaste som finns är när någon kund kommer till mig och säger: ”Vad får ni all trevlig personal ifrån?”.

- Vi jobbar med mångfald och har anställda från många olika länder, som är mycket ambitiösa och lär sig språket snabbt. Viktigt att alla får eget ansvar, för att växa.

- Vi har cirka 100 anställda varav 30% är akademiker, ungdomar som arbetar extra i ett till tre år under studietiden. 30 % är stadgade och har jobbat här länge och gillar som det är. Vi har också de som vill gå vidare och utvecklas och kanske vill bli egna ICA-handlare, så småningom. Vi satsar mycket på våra anställda, med utvecklingssamtal och målplaner. Det är inte helt lätt att få bra personal eftersom Lidingö är en ”avkrok” så vi har ett antal personalbostäder i Bodal. Tycker att kommunen borde arbeta på att få fram fler hyresrätter med rimliga hyror.

Per- Erik tycker inte att han haft några riktigt svåra utmaningar.
- Jag har fått mark att bygga på och jag har bra personal. Att Lidl kommer till ön ger mångfald och det är alltid bra, kanske får vi känna av en svacka i början, men sedan planar det nog ut. Vi har många duktiga handlare på ön.

- Vi har en god dialog med staden när det gäller själva verksamhetens tillstånd etc. - det fungerar bra, fortsätter Per-Erik. Men vi får aldrig reda på saker som händer i området och som påverkar oss, som t.ex. att staden nu renoverar bron över till Larsberg, och det har inneburit att de stänger av en fil vilket resulterat i långa köer in på vår parkering, speciellt på lördagar som är vår största handelsdag. Jag tycker att det är viktigt att staden involverar de handlare som ligger i närområdet när de gör större förändringar, säger Per-Erik.

- Min drivkraft har varit att kunna ta ett ekonomiskt ansvar för mig och familjen och det bästa jag vet är att serva kunder och få ”bekräftelse från kunden” att de är nöjda. Vi tränar och utbildar vår personal i service och de får själva uppleva glädjen av nöjda kunder.

- Jag får också energi från olika event som ICA-gruppen arrangerar som t.ex. nu när vi ska ha en kick off, ledarskapsutveckling för alla 114 ICA Kvantum-handlare i hela Sverige och tala framtid. I framtiden tror jag att man kommer att handla ”bulkvaror” på nätet och färskvaror i butiken. Butikerna kommer i framtiden att bli saluhallar eller mattorg, där man både kan handla, ta ett glas vin eller äta något litet.

Foto: Katarina PalmstiernaFoto: Katarina Palmstierna Foto: Katarina PalmstiernaFoto: Katarina Palmstierna Foto: Katarina PalmstiernaFoto: Katarina Palmstierna

- Har länge arbetat med hållbarhet och vi har satt upp målet att vara grönast på ön. Vi lär oss själva, prövar hela tiden och numer lär vi även våra kunder hur man kan köpa hållbara och ekologiska köpa varor, kolla hållbarheten och hur man ska tänka och förvara mat för att inte kasta mat i onödan. Vi har en speciell disk ”Ät snart” med varor med kort datum där vi har vi sänkt priserna – allt för att slippa kasta mat. Vi har själva gjort smaktester och prövat att dricka mjölk som går ut om en vecka och som har gått ut för en vecka sedan. Om mjölken stått kallt känner man ingen skillnad. Så det gäller att lukta och smaka, säger Per-Erik.

- Vi talar även med kunderna om varför de ska köpa svenskt kött – en kunskap som personalen utbidas i. Detsamma gäller vegetarisk mat som vi också lär oss själva att laga när vi samlas i vårt kök ibland. Detsamma gäller vegansk mat som vi nu har en hel avdelning för och som vi skyltat mycket noga, så kunderna hittar. På hyllorna har vi också skyltat vilka produkter som är ekologiska.

Foto: Katarina PalmstiernaFoto: Katarina Palmstierna Foto: Katarina PalmstiernaFoto: Katarina Palmstierna

- Helen och jag tog tidigt ett ekologiskt ansvar och försöker att hela tiden ligga steget före genom att göra det själva innan vi för ut kunskapen till våra 100 anställda – som numer är ”hälsofreakar”. Denna vecka äter jag och Helen endast vegansk mat, säger Per-Erik.

Vårt mål att bli ”grönast på ön” har inneburit stora framgångar som att vi i år vann den stora prestigefulla tävlingen ”White Guide Green”. Vi kom på första plats för helheten, dvs. ”Årets hållbara matbutik”. I ”Årets stora Köttpris” kom vi på en andra plats och på tredjeplats för ”Årets hållbara Butiksledare”. Vi fick komma till Grand Hotel och ta emot priset från Per Bergqvist, juryordförande för White Guide Green – en stor bekräftelse på allt det arbete vi lagt ner.

Frida Nilsson. Foto: ICAFrida Nilsson. Foto: ICA

- Vi är mitt inne i ett generationsskifte - vår dotter Frida, 29 år, har just fått ICA-handlarstatus och dessutom äger hon 25% av butiken nu. Jag och Helen kommer successivt att fasa ut oss och när Frida säger att vi är i vägen, då är hon helt flygfärdig och då är jag nöjd, avslutar Per-Erik.

FÖRETAGSFAKTA
Företagsnamn: ICA Kvantum
Startades: 2011
Av vem: Per-Erik och Helen Nilsson
Vem äger bolaget: Per-Erik, Helen och Frida Nilsson
Hur många anställda: ca 100 anställda
Kontor/lokaler: Larsberg
Omsättning: 300 mnkr
Hur många kunder: 3 500 – 4 000 per dag

Dela Grönast på ön

Kommentarer

Jan Jansson 2020-01-13 17:11

Toppenaffär.
Har haft Ägarinnan som ”Personal Shopper” min första gång i affären.
Från Skeppet har ett antal duktiga människor ”flytt”at hit.
Bara så nöjd.
Bra jobbat.

Agneta Fahlgren 2018-12-18 22:23

Lidingö's bästa affär! Finns alltid någon att fråga. Och personalen är så hjälpsam. Tack för att ni finns!!!

A-C Gyldèn 2018-12-18 14:25

Kunnig,hjälpsam o härlig personal! Sökte ett recept, asiatisk krydda som inte fanns.Personalen "gick in på nätet o googlade innehållet. fick en lapp med vilka kryddor den innehöll, så jag fixade rec. tack vare honom!!!

Kommentera

Fler artiklar från Ekonomi

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google