Väder Lidingö

Lidingö måndag 24 juni 2024 v. 26

Senaste kommentaren - Se fler

Genuint teknikintresse bakom framgångsrikt bilserviceföretag

onsdag 12 september 2018 10:53

Lars Lindholm, VD och ägare av Lidingö Bilteknik har en speciell egenskap, han kan analysera motorljudet på en Ford och en Volvo och tala om vad det är för fel på motorn.

Lars Lindholm, ägare av Lidingö Bilteknik. Foto: Katarina PalmstiernaLars Lindholm, ägare av Lidingö Bilteknik. Foto: Katarina Palmstierna

Förutom att han är uppvuxen på Lidingö och flyttat ett antal gånger fram och tillbaka mellan ön och stan så har han också varit på väg in i kappseglingsbranschen. Lars är en mångfacetterad entreprenör och vill alltid vidareutveckla. Han startade sin bana som lärare i teknik, matte och fysik i Källängens skola, men teknik- och småföretagarintresset drog och familjen växte med fru och fyra barn, idag mellan 18-24 år. Lärarlönerna var för dåliga och hur skulle man då få ihop pengar till den stora familjen. Enda sättet var att starta ett företag. Sagt och gjort. 1989 öppnade han en liten bilserviceverkstad i Stockby. 1991 flyttade företaget till baksidan av Hantverkshuset och öppnade en större bilverkstad för Ford och andra märken, som Mercedes och Porsche.

Detta är den tjugoandra artikeln i en serie intervjuer med företagare på Lidingö som Katarina Palmstierna, ordförande för Företagarna Lidingö, gör och som publiceras på Lidingösidan. Det blir möten med både större företag och enmansföretagare. Gemensamt är att de alla arbetar på Lidingö.

2007 fick Lars möjlighet att köpa mark av kommunen i en skogsbacke i Stockby. Tre tomter var till salu och Lars lyckades förhandla sig till den ena. På en av de andra tomterna finns Stiller Studios idag.

Samtidigt fick Lars ett kontrakt med Volvo, och Ford hade han redan innan. Med två stabila bilmärken, gedigen kunskap och intresse för teknik vågade Lars satsa pengar i en byggnad på 1000 kvm.

Men det visade sig vara mycket svårt att få ihop pantbrev och pengar för att finansiera bygget även om han själv kunde lägga in en del genom att belåna villa och sommarstället. Det var tuffa tider och många turer med olika banker. Det var rena snurren, menar Lars.

2008 stod dock bygget klart och 5-10 personer anställdes på en månad.
- Inget fick gå fel och vi hade några tuffa år - ”stabilt slitigt”, säger Lars, till dess att SEB tog över lånen och vi kunde rensa upp i bankfloran. Sedan dess har vi haft en stabil ekonomi.

Verksamheten gick bra men 2012 öppnar helt plötsligt Bilia i ”porten” bredvid. Klart att det blev tufft och de har tagit en del kunder från mig.
- Men vi har dock behållit de flesta kunderna, säger Lars, och vi får nya kunder genom att vi har en mer personlig service än Bilia och vi bjuder mer på vår tid. Vi anser också att vi har bättre kompetens – vi är en fullvärdig verkstad! Dock är det olyckligt att det finns två Volvoservice-företag på lilla Lidingö, fortsätter Lars.

Foto: Katarina PalmstiernaFoto: Katarina Palmstierna

- Idag har vi 25 % av vår service på Fordbilar och 75 % på Volvo. Vi har nio anställda med hög specialistkompetens – varje bilmärke kräver sin kompetens. För att behålla och utveckla vår personal har vi filosofin att jobba med frihet under ansvar. Alla har minst en veckas utbildning varje år för att lära sig det nya inom sitt område, så att de kan ligga på framkant inom sina specialiteter.

- De flesta av våra anställda kommer hit med egen bil, då kommunikationerna hit är helt undermåliga. De måste parkera sina bilar under dagtid någonstans och vi har inte plats inom området, så de får stå på parkeringen vid elstationen, även om det inte är lagligt. Det i särklass mest övergripande problemet för oss är parkering.

- Jag skulle önska att kommunen gjorde plats för många parkeringsplatser i Stockby, alla företag här har samma behov. Det är högsta prioritet för att företagen ska kunna växa.

- En konkurrensfördel som vi har är att vi har ett inhägnat område som vi kan låsa, så att bilarna står inom lås och bom. Det har gjort att bärgningsbolagen anlitar oss, då de vill ställa av krockade bilar inom låsta dörrar på kvällar och helger. Bärgarna har egna nycklar.

I Stockby-området finns det många olika bilverkstäder såsom Aston Hill som renoverar gamla bilar, Bilia, Mekonomen, BMW etc. men det är bara Bilia man konkurrerar med.

- Min vision är att jag jobbar i det lilla för att kunna göra kunderna nöjda, men jag har min helikoptersyn och vill utveckla hela tiden. Det gäller att vara i framkant och det ska inte vara för lätt. Mest stolt är jag över att jag lyckades att trixa mig igenom alla bankfällor när jag köpte marken och skulle bygga verkstaden. Idag äger jag min egen mark och mitt eget hus och det känns skönt!

Text: Katarina Palmstierna

Företagsnamn: Lidingö Bilteknik AB
Vem äger bolaget: Lars Lindholm
Hur många anställda: 9
Lokaler: Ekholmsnäsvägen 42 i Stockby, cirka 1 000 kvm
Omsättning: Cirka 15 miljoner

Dela Genuint teknikintresse bakom framgångsrikt bilserviceföretag

Kommentarer

Rolf Gustavsson 2018-09-22 16:02

För mig som Volvo-Ägare sedan många år är denna verkstad helt oumbärlig med bra och servicevänlig personal. Lasse själv är ett föredömme som entreprenör. Tack för att ni finns????????????

Bo Fahlén 2018-09-13 16:41

Instämmer helt i lovorden. Har varit kund i ca 20 år hos Lidingö Bilteknik. Har aldrig blivit besviken. Får alltid hjälp, även akut om det behövs. Superbra kundservice ! Lasses fina verkstad är Volvos bästa reklam på Lidingö.

Rolf Pargell 2018-09-13 11:49

För oss är det en dröm att ha tillgång till en så bra bilverkstad. Vi har varit kund hos Lasse i mer än 20 år

Anders Odéen 2018-09-13 08:56

En mycket bra verkstad – rent, snyggt och personal som lyssnar bryr sig.

Mikael Olofsson 2018-09-12 23:10

Mycket bra kundservice!

Fredrik Holmström 2018-09-12 22:21

Seriös, yrkesskickliga och alltid med kundfokus.

Julius Soreff 2018-09-12 17:28

Instämmer. Själv köpte jag ny Volvo då verkstaden/servicen är suverän.

Henry Duhs 2018-09-12 11:52

Tveklöst Sveriges bästa bilverkstad!

Jag kör Volvo endast på grund av Lasse ypperliga verkstad. Vi får den bästa service som man kan tänka sig.

Kommentera

Fler artiklar från Ekonomi

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google