Väder Lidingö

Lidingö måndag 15 augusti 2022 v. 33

Senaste kommentaren - Se fler

Nils Svensson 15 aug 08:24 om På Lidingö finns nästan 40 olika däggdjursarter

Därför sattes film2home AB i konkurs

torsdag 13 augusti 2015 15:24

Den 7 augusti skrev Lidingösidan att företaget film2home AB gått i konkurs. Företagets huvudägare är Bonver Entertainment på Lidingö. Bonvers styrelseordförande Gerre Versteegh har nu lämnat en redogörelse varför film2home försattes i konkurs. Den visar på hur snabbt förändringen gått när det gäller digital distribution av film via internet. Lidingösidan publicerar hela redogörelsen här nedan.

Varför Bonver satte film2home AB inklusive Headweb och Plejmo i konkurs.

Efter att ha investerat i digital distribution av film, så kallad ”transactional video on demand” (TVOD), sedan 2001 och över internet sedan 2004, ger vi helt enkelt upp. Den fysiska marknaden det vill säga DVD och BluRay minskar kraftigt och ersätts inte av digital försäljning.

Vi har haft en allt för stor tro på att filmbolagen skulle arbeta för TVOD – istället har de på tok för stora krav på lagliga tjänsters säkerhet och kräver alldeles för mycket betalt för filmerna.

Filmbolagen har heller inte lyckats stoppa piracy – de är rädda att stöta sig med piraterna - konsumenterna, och vågar inte ta den massmediala uppmärksamheten, som rejäla politiska påtryckningar innebär.

Vi satsade stort sista året, i tron att piracy skulle minska och att filmbolagen skulle stimulera digital distribution – vi hade helt fel. Piracy ökade i Sverige med 33 % 2014, jämfört med 2013 (i Norden var ökningen +25 % totalt).

Att då investera ytterligare miljoner i bolaget, var då inte längre aktuellt. Har vi inte fått det att fungera efter 14 år och 100 miljoner är det på tiden att även vi ger upp.

Vi trodde att vi skulle kunna sälja eller hyra ut film digitalt, vilket vi misslyckades med. Däremot har vi utvecklat vår logistik och betjänar allt fler e-handelsföretag, startat Apotekstjänst och utvecklat kaffe- och glasskoncept, vilket gör att vi skapat bättre omsättning och lönsamhet än någonsin.

----------------------

Ulrika Lindvall, VD för Plejmo, skriver till Lidingösidan att ingen personal på Lidingö berörs eftersom verksamheten bedrivits i Stockholm. Företaget har köpt vissa tjänster från Bonver, men den servicen kommer att läggas ned. Det finns redan, enligt konkursförvaltaren, ett tiotal intressenter som vill ta över hela eller delar av Plejmo. Sannolikheten är därför stor att Plejmo kommer att leva vidare, skriver Ulrika Lindvall.

Dela Därför sattes film2home AB i konkurs

Kommentarer

Mikael Olofsson 2015-08-13 20:37

Undrar vad siffrorna om ökad "piracy" kommer ifrån och exakt vad som avses? Låter bara som en bortförklaring för att konkurrenterna varit bättre än Plejmo och Headweb efter vad jag hört från dem som provat båda samt konkurrenter.

Kommentera

Fler artiklar från Ekonomi

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google