Väder Lidingö

Lidingö lördag 25 september 2021 v. 38

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Att rosta kaffe är ett riktigt hantverk

lördag 23 december 2017 00:01

GÅSHAGA KAFFEROSTERI. Längst ut på södra Lidingö ligger sedan två år ett kafferosteri, i Bonvers stora fastighet. Här rostas och blandas kaffebönor från Syd- och Centralamerika och kaffet levereras till cirka 300 kunder i landet, som säljer det i sina butiker under namnet "Coffee Dreams". Hela processen att ta fram ett kaffe av högsta kvalité sköts av ett fåtal personer. En baristamästare är som en vinmakare, en yrkesman som endast godkänner en perfekt slutprodukt. Lidingösidan följde Kaveh Azizian när han rostade kaffebönor från Honduras och när han testade olika kaffesorter.

Gåshaga Rosteris baristamästare Kaveh Azizian. Här med Espresso, en av de två sorter som tas fram.Gåshaga Rosteris baristamästare Kaveh Azizian. Här med Espresso, en av de två sorter som tas fram.
Gåshaga Kafferosteri startade för två år sedan. Rosteriet ägs av företaget Bonver, som även arbetar med distribution av olika varor, se Lidingösidan 29 november. När marknaden för videofilmer nästan försvann för cirka fem år sedan fick Bonver problem eftersom distributionen av filmer var den stora produkten. Gerhard Versteegh, som äger företaget tillsammans med sin fru Cecilia och son Jacob, funderade på vilken produkt som kunde ersätta filmerna. Efter ett tag förstod de att de tidigare videokunderna, bland annat bensinstationer och matvaruaffärer, ville ha någon som tog hand om försäljningen av kaffe i muggar i butikerna. Gerhard insåg att ska man lyckas måste kvalitén på kaffet vara hög, så bra man kunde få, annars skulle kunderna inte återkomma. Han började leta efter på nätet efter tillverkare av kafferostar och hittade det holländska företaget Giesen (som byggt kafferostar i 100 år) och det schweiziska företaget Franke, som säljer kaffebryggare.

- Vi försökte leta efter det bästa kaffet som fanns, för vi ville ha specialkaffe. De kvalitéer vi hittade var dock väldigt ojämna. Dessutom ville vi även ha ekologiskt kaffe. Vi kom fram till att det finns ett sätt att hålla kvalitén och det är att göra det själv. Och så träffade jag Kaveh Azizian, som skulle hjälpa till med kalibrering av maskinerna. Jag hittade honom på internet och vi började tala om rostning. På den vägen är det. Nu sköter Kaveh vår rostning.

- Kaffe är en tropisk frukt, som kräver värme för att odlas, säger Kaveh. Det går inte att odla i Europa, speciellt inte i norra Europa. Man pratar om en växtzon vid ekvatorn + /- 10-15 grader. Kan man odla vin, då är det lite för kallt för att odla kaffe. I Sydafrika är det för kallt. Likadant i Chile och Argentina, där finns inga odlingar. Störst i världen är Syd- och Mellanamerika. Brasilien är världens största kaffeproducent och Vietnam är världens näst största. Man köper in kaffe efter kvalité och smak, inte efter ett specifikt land. Vi köper kaffe som passar vår smak och kvalité och vi är ett ekologiskt certifierat kafferosteri.

- Råkaffet köps från en stor leverantör i Tyskland som vi har en väldigt bra dialog med. Kaffet kommer från Peru, Honduras, Colombia, Mexiko, och lite från Indonesien, som har fint kaffe. Vi har inget kaffe från Afrika, men vi har testat efter smaker. Vi försöker få en så jämn smak som möjligt, oavsett om det är april eller oktober. Vin smakar t.ex. inte likadant året runt. Kaffe har inte samma långa förvaring, för man kan inte spara och lagra kaffe. Klimatet påverkar, för mycket regn eller för lite, allt påverkar. Men vi måste ha samma toppnivå hela tiden.

- Att blanda de olika kaffesorterna är som att skapa en maträtt, eller som en fin whiskey. Man tar de finaste smakerna som kompletterar varandra. Vi kan sälja en del som en "singelsmak". Men när vi blandar är det för att höja kvalitén. Nu har våra kunder vant sig vid den kvalité vi har.

- Vi rostar två sorter, för espresso och brygg, säger Gerhard. Alla sorterna rostas för sig eftersom de kräver lite olika behandling. Kanske måste man blanda upp Mexiko med en annan sort. Vi har också en liten testrostmaskin där vi provar. Temperaturen ligger runt 200 grader i ugnen. Ibland kan man märka att en grad innebär förändring. En rostning av 30 kilo tar mellan 10 och 15 minuter vilket betyder att smaken bevaras bättre. Stora rosterier klarar av processen på 4-5 minuter. Varje fredag planerar vi för den kommande veckan. Vi vill aldrig rosta för mycket utan bara så att det motsvarar försäljningen.

Kaffet levereras i jutesäckar och väger 69-70 kilo. Faktum är att all världens kaffe fraktas på samma sätt, utom till storrosterierna där det kommer i containrar.

- Vår kafferost är som en varm torktumlare som håller drygt 200 grader varmt, säger Kaveh. Vi kontrollerar kontinuerligt hur rostningen fortlöper, dels genom att ta ut bönor för att se färgförändringen, dels genom de uppgifter som visas på kontrollpulpeten. Vi sparar alltid ett referensprotokoll från varje rostning.

Och efter rostningen testade Kaveh och Gerhard några nya sorter. Bönorna hälldes malda i ett vattenglas som därefter fylldes med varmt vatten. Efter att ha rört runt och skummat av ytan så vidtog sörpling av kaffet från en matsked. När luft och kaffe blandas känner man smaken bättre och skillnaden mellan ett fyra månader gammalt kaffe och ett nyrostat var påtaglig.
- En del tycker att det färska kaffet är svagt, fast egentligen är det just färskt och har rik arom. I ett gammalt kaffe fattas något, de är bara starka och bäska, säger baristamästare Kaveh Azizian.

Kaffet rostas antingen som "brygg" eller som "espresso" och förpackas i enkilospåsar. Påsarna skickas sedan till alla 300 återförsäljarna. I kaffemodulerna mals sedan kaffet när kunden valt sort. Maskinen väljer själv den rätta kaffeblandningen och häller på det varma vattnet. I varje modul finns en särskild vattenrenare som en garant att kvalitén hela tiden är den bästa möjliga.

På Lidingö kan man dricka kaffet från "Coffee Dreams" på endast ett ställe och det är ICA Nära på Näset. I landet finns ungefär 300 butiker som har de speciella modulerna.

Kaveh Azizian häller råkaffet i en tratt...Kaveh Azizian häller råkaffet i en tratt... ... vars innehåll sugs upp i ett rör som går direkt till...... vars innehåll sugs upp i ett rör som går direkt till... ... rostmaskinen, som håller en temperatur på omkring 200 grader.... rostmaskinen, som håller en temperatur på omkring 200 grader. I det lilla titthålet kan man se råkaffet.I det lilla titthålet kan man se råkaffet. Kaveh Azizian och Gerhard Versteegh följer rostningen via en instrumentpulpet.Kaveh Azizian och Gerhard Versteegh följer rostningen via en instrumentpulpet. Dags att kontrollera färgen genom att ta ut en liten mängd och jämföra med den kulör man vill ha och som finns i asken till vänster.Dags att kontrollera färgen genom att ta ut en liten mängd och jämföra med den kulör man vill ha och som finns i asken till vänster. När allt är rostat efter cirka 15 minuter öppnas luckan och de färdiga bönorna faller ned i ett särskilt avsvalningskärl så att processen avbryts.När allt är rostat efter cirka 15 minuter öppnas luckan och de färdiga bönorna faller ned i ett särskilt avsvalningskärl så att processen avbryts. Här får bönorna ligga en stund innan de blåses ...Här får bönorna ligga en stund innan de blåses ... ... upp i ett rör varvid eventuella stenar som följt med blir liggande kvar och kan rensas bort. Bönorna hälls ned i en hink. Innehållet i de olika hinkarna blandas sedan till den kaffesort man vill, vilket ofta är en kombination av tre-fyra olika sorters bönor.... upp i ett rör varvid eventuella stenar som följt med blir liggande kvar och kan rensas bort. Bönorna hälls ned i en hink. Innehållet i de olika hinkarna blandas sedan till den kaffesort man vill, vilket ofta är en kombination av tre-fyra olika sorters bönor. Lagret med råkaffe är på cirka 140 jutesäckar á 69 kilo styck. Kaffe är en färskvara och därför tar man bara hem den mängd som går åt inom en månad.Lagret med råkaffe är på cirka 140 jutesäckar á 69 kilo styck. Kaffe är en färskvara och därför tar man bara hem den mängd som går åt inom en månad. Kaveh Azizian förbereder en liten kaffeprovning och häller hett vatten på de malda kaffebönorna, som kommer från olika länder och olika sändningar. Gerhard Versteegh väntar på att få provsmaka de fyra olika sorterna.Kaveh Azizian förbereder en liten kaffeprovning och häller hett vatten på de malda kaffebönorna, som kommer från olika länder och olika sändningar. Gerhard Versteegh väntar på att få provsmaka de fyra olika sorterna. Ägaren Gerhard Versteegh bredvid Coffee Dreams största modul. Dessa finns i cirka 300 affärer och bensinstationer.Ägaren Gerhard Versteegh bredvid Coffee Dreams största modul. Dessa finns i cirka 300 affärer och bensinstationer.

Dela Att rosta kaffe är ett riktigt hantverk

Kommentera

Fler artiklar från Ekonomi

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google