Väder Lidingö

Lidingö söndag 23 juni 2024 v. 25

Senaste kommentaren - Se fler

Debatt: Redovisa alla era arvoden!

lördag 1 december 2018 17:14

Det är bra att vi medborgare reagerar på maktmissbruk. Det finns en kraft i våra sociala medier. Att ”de fyras gäng” nu viker ner sig kring ökningen av sina egna arvoden är bra, om än pinsamt.

Men är det egentligen tillräckligt? Vilka personer är det som med total tondövhet och arrogans inför oss skattebetalare väljer att föra fram ett sådant galet förslag? Där man försöker berika sig själv samtidigt som man försämrar för sina politiska motståndare? Är det för att ingen skall klara av att fortsätta som politisk motståndare, eller varför? Är dessa giriga personer verkligen av den sort som vi vill skall företräda oss? Var finns ödmjukheten, empatin och integriteten?

Det kan vara på sin plats att påminna om att dessa individer faktiskt ännu inte är valda. Val av kommunalråd för de kommande fyra åren görs på kommunfullmäktiges sammanträde den 17 december klockan 18.00 (Hersby Gymnasiums aula). Detta är ett offentligt möte dit medborgarna är välkomna. På detta möte kommer Carl-Johan Schiller (KD), Birgitta Sköld (LP), Daniel Källenfors (M) och Amelie Tarschys Ingre (L) att vara på plats. Senast då måste de politiska föreningarna bakom M, LP, L och KD visa om de har fortsatt förtroende för sina kandidater. Eller om de vill föreslå bättre lämpade individer för dessa viktiga poster.

Jag tycker också att det är rimligt att dessa fyra ambitiösa fritidspolitiker nu redovisar samtliga sina uppdrag och arvoden. För hur skall man kunna vara fokuserad på Lidingös frågor om man samtidigt innehar tunga roller i Landstinget och inom Europarådet? Hur fördelas tiden och hur ofta måste man resa till andra platser? Hur summerar egentligen alla dessa arvoden och ersättningar för ”de fyras gäng”?

Redovisa rubbet nu!

Christer Mohlin

Dela Debatt: Redovisa alla era arvoden!

Kommentarer

Amelie Tarschys Ingre 2018-12-02 16:30

Christer Mohlin ställer tre frågor till oss som kandiderar till kommunalråd. Jag svarar för mig.

De senaste 4 åren har jag varit oppositionsråd på deltid och har då kunnat ha andra uppdrag. Nu kandiderar jag till kommunalråd och kommer då inte att ta några tyngre uppdrag i landstinget. Som ledamot i landstingsfullmäktige kan jag däremot även framöver följa många frågor som är viktiga för lidingöborna. Det beräknas ta ca 2-3 dagar i månaden. Deltagande i sammanträden ersätts, men eftersom antalet möten varierar är det svårt att ange en korrekt summa. Arvoderingen i landstinget är helt transparent och framgår av hemsidan på www.sll.se
 
Europarådets kommunalpolitiker möts under några dagar 2-3 gånger om året. I Europarådet utgår traktamente men däremot inga fasta arvoden.

Henry Duhs 2018-12-02 11:37

Christer har rätt. Mer transparens tack. Arvoden ska redovisas öppet. Antingen kan det göras på frivillig basis eller så får revisorer för göra detta arbete, eller en kombination av dessa två alternativ.

I vart fall är nu kommunfullmäktigemötet inbokat 17 december.

Under de senaste dagarna har jag fått ta emot pinsamma frågor från vänner ute i landet som undrar vad f-n är det som händer på Lidingö i och med att det synnerligen genanta arvodesdebatten nu blivit en riksnyhet. Även frågan om lidingöbor är giriga över lag eller gäller det endast mest kommunpolitiker? Det är en tråkig fråga att behöva besvara. Nu förknippas moderat Lidingö som ett näste där roffa-åt-sig-mentalitet råder.

Det är uppenbart de fyras gäng har tappat verklighetsförankringen och en moralsik kompass. På ett effektivt har Lidingös varumärke lidit ny skada, vilket är orsakat av den senaste tidens arvodesdebatt.

Lidingö har nu tråkigt nog fått en tydlig bild av en plats där girighet och egenvinning har blivit rättesnöret.

Om det verkligen nu behövs fyra kommunalråd, vilket i sig är är märkligt, borde de i så fall dela på ett arvode och inte ha var sitt eget?

Det är en gåta vad de fyra ägnar sig åt på dagarna som kan rättfärdiga de historiska arvodena och än värre de höjda som varit på förslag.

Som kommunmedborgare är det de facto jag som betalar lönerna i egenskap av skattebetalare, detta oavsett hur många chipspåsar jag konsumerar. Vi får inte valuta för våra skattekronor. Jag hade hellre sett att fler lärare hade anställts, än ännu högre löner till redan högavlönade politiker.

Företag kräver att de anställda tidredovisar och visar hur de ägnar sin tid under arbetsveckan. Detta borde även gälla kommunalråd som ska offentliggöra sin tidredovising och på så sätt försöka förklara och rättfärdiga de arvoden som de anser sig vara skäliga, om det är möjligt.

Det är min förhoppning att de nu berörda partierna ställer sig frågan om de personer som är föreslagna att väljas i december verkligen är de bäst lämpade för sitt kommande uppdrag.

Det bästa alternativet är nog kanske att de fyra återgår till sina tidigare tjänster utanför stadshuset och ställer sina platser till förfogande till bättre lämpade personer.

paul matell 2018-12-02 07:40

Christer Mohlin lyfter behovet av transparent redovisning av sidouppdrag för kommunalråd. Det är viktigt. Men även antalet medlemmar i den lokala organisation som kommunalrådet företräder bör redovisas. Om vardera parti på Lidingö har 50 medlemmar och efter valet skapar en allians "de fyras gäng" som utser sina kommunalråd blir frågan om inte 200 medlemmar ska fundera på hur det kunde bli så fel i valet av kommunalråd för de kommande fyra åren.

Nota Bene förmodligen är det ännu värre i många andra kommuner med den skillnad att Lidingö tack vare Lidingösidan under lång tid haft ett fungerande argusöga, egentligen 100 ögon enligt gregisk mytologi.

Anders Gustafson 2018-12-01 20:52

Samma summa som politikerarvodena höjs med drar man ned på LSS för de som arbetar inom Ö-gruppen. Stor skandal.

Michael Hellquist 2018-12-01 18:21

Väl rutet Christer

Jjag instämmer till fullo!
Alla korten på bordet. Jag hoppas att förnuftet
segrar och inblandade partier inser att dessa
personer genom sitt agerande gjort sig omöjliga
i sina nya roller i Lidingö stad.

Gör om och gör rätt!
Michael Hellquist

Björn Wedholm 2018-12-01 17:45

Har noterat 17 dec klockan 18.00. Ska bli ett mycket intressant möte!

Kommentera

Fler artiklar från Debatt

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google