Väder Lidingö

Lidingö tisdag 5 december 2023 v. 49

Senaste kommentaren - Se fler

Debatt: Parkeringen i Dalénum ohållbar

lördag 24 mars 2018 12:08

Jag förstår att Q-park har ekonomiska intressen här. Det hanterar både parkeringsplatser och garagen i Dalénum. Men det är ett märkligt sätt att hantera boende och besökare i ett nytt område som vare sig ligger i ett genomfartsområde eller har några butiker eller annan service som drar till sig andra typer av besökare. Hur tänker Lidingö stad kring detta? Det frågar sig lidingöbon Stefan Åsbom.

Jag har bott i Dalénum i snart 3 år och det är ett område som ständigt växer och förändras. En sak som varit en konstant under åren är parkeringssituationen. Till en början fanns bara 3-timmars parkeringsplatser över hela området och det har tidigare vittnats om nitiska parkeringsvakter som givit bilägare dubbla böter under samma dag.

För ett år sedan anlades en ny parkering på en grusplan vid Agavägen. Den hade att stort antal 24-timmars platser och den blev snabbt populär - trots att platsen var lerig och dåligt preparerad. Efter en tid minskades de ”fria” platserna för bilar med ”speciella tillstånd” och besökare på SATS – till viss del beroende på att man påbörjat ett bygge av ett parkeringshus vid AGA station.

Även denna parkeringsplats har nu övergått till att endast har bara 3-timmars parkeringsplatser - utöver SATS och platserna för speciella tillstånd. Som vanligt när det gäller förändringar av parkeringssituationen föregås det inte av någon information till boende. Färdigställandet av parkeringshuset ligger inte före halvårsskiftet – vilket innebär att den nu bara finns 20 fria platser i hela Dalénum-området!

Dessa 20 fria parkeringsplatserna är självklart föremål för en knivskarp konkurrens! Som perspektiv till detta är att planerna för Dalénum visar att det ska byggas 1000 bostäder - och man har kommit mycket långt i dessa planer.

Jag tycker det är ovärdigt att behöva be sina gäster att var tredje timma går ner till bilen och ändra P-skivan och/eller flytta bilen. Om gästen stannar kvar över natten är parkeringsböter ett faktum! Det är ett märkligt sätt att hantera boende och besökare i ett nytt område som vare sig ligger i ett genomfartsområde eller har några butiker eller annan service som drar till sig andra typer av besökare. Om man är boende i området finns ju alltid alternativet att ställa sig i kö för en garageplats. Vad är alternativet för besökare?

Jag förstår att Q-park har ekonomiska intressen här. Det hanterar både parkeringsplatser och garagen – vilket innebär att man har full kontroll på pengaflödet i området. Det finns heller inte möjlighet att betala för att parkera längre än 3 timmar!

Finns det en plan? Hur tänker Lidingö stad kring detta?

Stefan Åsbom

Dela Debatt: Parkeringen i Dalénum ohållbar

Kommentarer

Rosie Norén 2019-04-02 10:53

Hej,

Det känns som om detta fortfarande är ett problem? Att det inte finns parkeringsplatser så att det räcker?

mvh Rosie

Lena Schalin Bergman 2018-03-25 10:15

Det är mycket intressant och glädjande att höra Liberalernas åsikt i denna fråga. Tack för ert klargörande svar.

Anders Bergstedt 2018-03-24 18:27

Är det ingen som inser att detta är ytterligare ett led i att försvåra för bilismen ? Nyligen har Näset genomlidit detta och det sprider sig i våra centra.

Det är inte heller så viktigt att snöröja på gator och parkeringsplatser men däremot är cykelvägarna alltid snöfria. Varför blir det inte ramaskri över hur man håller på att totalt förändra den före detta oasen Lidingö ? Dalenum är en skamfläck !

Göran Tegnér, ledamot (L) i Teknik- och fastighetsnämnden 2018-03-24 14:53

Ja det råder brist på P-platser i Dalénum

Anders Persson skrev om ”P-platsbristen i Dalénum” den 27 februari 2018 i Mitt i Lidingö att ett antal 24-timmars p-platser plötsligt har skyltats om till 3- timmars platser. Han efterfrågade även var besökarna ska finna några besöks p-platser inom rimliga gångavstånd.
Mitt svar till Anders Persson skickade jag in till Mitt i Lidingö den 27 februari i år; den insändaren har ännu inte tagits in.

Och nu skriver Stefan Åsbom här på Lidingösidan om samma problem: ”Parkeringen i Dalénum är ohållbar”.

Vi liberaler instämmer i att det råder brist på parkeringsplatser i Dalénum. Jag skrev en artikel om detta i Mitt i redan den 12 april 2016: ”Dalénum behöver fler p-platser”. Därefter tog vi liberaler upp frågan igen hösten 2016 i form av en motion. Vår motion om denna brist behandlades i kommunfullmäktige den 22 maj 2017. Där krävde jag flera p-platser i Dalénum. Jag nämnde särskilt att det var för få 24-timmarsplatser i förhållande till 3-timmarsplatser. Då angav förvaltningen att det fanns 60 st 24-timmarsplatser, d.v.s. sådana som passar för besökare (och lika få 3-timmars platser).

Med 1 050 lägenheter när Dalénum är fullt utbyggt krävs det 210 st besöksplatser i Dalénum. Redan vid 640 byggda lägenheter (en siffra för två år sedan) behövdes det 128 besöksplatser, d.v.s. dubbelt så många som det då fanns. Om nu ytterligare 24-platser är borttagna blir bristen ännu värre. Vår liberala motion med krav på fler p-platser viftades bort av majoriteten, genom att man hänvisade till JM och deras garage. Men besökare hyr inte garage en hel månad i sträck. Detta är att blanda bort korten. Jag kommer att åter ta upp detta i kommunfullmäktige.

Stefan Åsbom frågar: ”Finns det en plan? Hur tänker Lidingö stad kring detta?”

Det svar som jag har fått är att staden skyller på JM och att det finns p-platser långt borta på andra sidan Södra Kungsvägen och i andra angränsande stadsdelar. Vi liberaler anser att detta är ohållbart. Att tvingas åka runt och leta parkeringsplatser skapar onödig trafik och försvårar vardagslivet för besökare

Vi liberaler bryr sig om bilisterna och vi vill skapa balans mellan utbud och efterfrågan på parkering inom varje stadsdel. Det här måste det bli en ändring på.

Friheten är värd att försvaras – även friheten att kunna besöksparkera!

Kommentera

Fler artiklar från Debatt

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google