Väder Lidingö

Lidingö måndag 27 maj 2024 v. 22

Senaste kommentaren - Se fler

Debatt: Källenfors (M) ger med ena handen och tar med den andra

torsdag 1 november 2018 06:43

Pengarna kommer alltid någonstans ifrån. Den kommunala ekonomin är inget undantag. Därför är det inte förvånande när de styrande i kommunen meddelar att de avser sänka skatten med 20 öre samtidigt som man är tydliga i sin kommunikation med Lidingös föreningsliv, de ideella krafterna som redan jobbar gratis, ska dra ett tyngre lass och stå för en större del av finansieringen själva.

De skattekronor som lidingöborna tjänar på den sänkta skatten riskerar på det här viset att mer än väl kompenseras med höjda avgifter för medlemmar i öns föreningsliv. Den första verksamheten i raden att drabbas är IFK Lidingö Friidrott. Upprustningen av Lidingövallen ska enligt kommunens förslag till medfinansiering innebära att föreningens årshyra går upp från dagens 40 000 kronor till 720 000 kronor för de närmaste 20 åren. Att detta inte är en hyra som en förening med ideellt arbetande och engagerade tränare och föräldrar skulle mäkta med, behöver man inte vara något snille för att inse. Att så är fallet bekräftas också i ett brev till kommunens förtroendevalda som undertecknats av Anna Öberg, ordförande för IFK Lidingö Friidrott.

Vänsterpartiet har en annan syn än den politiska majoriteten på dessa frågor. Vi menar att skattepengar solidariskt ska finansiera satsningar på stadens idrottsanläggningar. Detta är ett allmänintresse, det avspeglas tydligt av det stora antal lidingöbor som är engagerade i olika kultur- och idrottsföreningar. På hälsans ö ska idrottslivet underlättas och understödjas, inte försvåras och fördyras.

I Daniel Källenfors (M) svar till Öberg framgår tydligt att den styrande majoriteten kommer att stå fast vid ett högt krav på medfinansiering från Lidingös föreningsliv i upprustningen av olika idrottsanläggningar. Från Vänsterpartiets sida menar vi att Källenfors ger med ena handen och tar med den andra. Hade detta varit tydligt i valrörelsen hade valresultatet kanske varit ett annat. Föreningslivet och dess villkor ligger många lidingöbor nära om hjärtat.

Vi uppmanar den sittande politiska majoriteten på Lidingö att tänka om. Detta är inte att ta ansvar för hälsans ö.

Jonas Lundgren (V), gruppledare i kommunfullmäktige
Olaf Koort (V), ledamot i kommunfullmäktige
Sven Erik Wånell, ersättare i kommunstyrelsen

Dela Debatt: Källenfors (M) ger med ena handen och tar med den andra

Kommentarer

Olaf Koort (V) 2018-11-02 14:10

Mikael Olofsson - Det kommunala utjämningssytemet är en intressant diskussion. Att önska att kommunen hade lägre utgifter är en sak. Detta handlar däremot om något annat. Här sänker man skatten för att samtidigt ta in extra pengar från IFK Lidingö. I slutändan blir det medlemmarnas familjer som förvisso får lägre skatt, men får skjuta till mer till idrotten.

Mikael Olofsson 2018-11-01 18:59

Pressa på regeringen istället att minska "utjämningsskatten" så att misskötta kommuner får pröva på att stå på egna ben utan att ständigt hållas flytande av bl a oss.

Bengt Öfverström 2018-11-01 10:54

Det är precis vad det ser ut som, politikens svek mot barnfamiljer och ungdomar på Lidingö. Det är tydligt att det saknas förståelse från Källenfors mfl. om hur ett samhälle fungerar. Lidingö är under många år uppbyggt i symbios mellan föreningarna och kommunen och resultatet av det är det som gör att vi stolt kan kalla oss "Hälsans Ö", en samverkan mellan många goda krafter.

Att tro att vi som bor på ön och alltså är kommunen skulle värdesätta en skattereduktion på 20 öre på bekostnad av decenniers gemensamt arbete är nog inte att lyssna på väljarna.

Kommentera

Fler artiklar från Debatt

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google