Väder Lidingö

Lidingö söndag 23 juni 2024 v. 25

Senaste kommentaren - Se fler

Debatt: En ledsam och tänkvärd diskussion

fredag 26 oktober 2018 16:02

Vi Sverigedemokrater, genom mig, Iréne Borgenvik, hade i Lidingö kommunfullmäktige på sammanträdet i måndags kväll, uppe två motioner som gällde cykling.

En äldre kvinna boende på Lidingö berättade nu för mig att hon följer kommunpolitiken genom Lidingösidan och webbsändningarna från fullmäktige. Hon tyckte att mina motioner om att man ska leda cykeln genom centrum och förbi busshållplatsen utanför huvudentrén till Lidingö stadshus, var bland de vettigaste motionerna hon hade hört.

Hon frågade mig varför de andra partierna inte röstade för bifall. Var det på grund av att det var motioner från SD eller för att de främst gynnade säkerheten för äldre och funktionshindrade personer, måste någon bli skadad eller ska vi, som inte rör oss fort och smidigt, hålla oss inomhus? Jag kunde inte svara på den frågan, men den gjorde mig fundersam och ledsen.

Hon sa vidare att hon var chockerad över hur en del ledamöter i KF från andra partier uttryckte sig om SD. Andra partier pratar om allas lika värde, sa hon, men det gäller visst bara alla utom de personer som sympatiserar med SD. Hon hade flera gånger läst SD:s partiprogram och principprogram och inte hittat något där som tydde på att det var ett parti med rasistiska åsikter. Däremot hade hon ju sett i tidningar om enskilda individer som hade rasistiska åsikter, men det hade hon sett även gällande personer från andra partier.

Hon frågade mig också hur partier som har visat sig representeras av ledamöter som stöder terroristorganisationer kan betraktas som okej, men inte SD. Jag ställer mig lika frågande som hon.

Den här kollektiva bestraffningen av SD som nu sker runt om i landet, både på kommunal och riksnivå, för tankarna bakåt till en hemsk tid i Europa när en grupp utestängdes totalt, fortsatte hon, och sa att det är ett stort bakåtsträvande för demokratin.

Iréne Borgenvik
Gruppledare för SD i Lidingös kommunfullmäktige

Dela Debatt: En ledsam och tänkvärd diskussion

Kommentarer

Daniel Lindgren 2018-10-31 17:08

Kanske dags för SD att ta av sig den illa sittande offerkoftan och fundera på om förslag kan bli nedröstade på grund av att andra helt enkelt inte håller med er.

Anders Bergstedt 2018-10-27 14:09

I dag såg jag att det fanns en (snäll)skylt "Cykla varsamt". Det gjorde mej glad. Det står mej upp i halsen med alla förbud och regleringar som gör att människorna skapar sina egna lagar. Att sätta upp kameror på Lidingöbron är ett fullständigt galet och diskriminerande förslag.

Regler om parkering har blivit alltmer detaljerade och parkeringsvakterna jagar in absurdum där det är trångt.
Däremot struntar man i skrotbilar och långtidsuppställda fordon och upplag.På Tyktorpsvägen har det stått en skrotbil i tre år och kommunen har vägrat att ta bort den och parkeringsvakterna har förbjudits att agera. Där kan du Iréne och andra politiker göra en insats.

Anders Bergstedt 2018-10-26 22:36

Vi är alla medvetna om problemet och det var en balanserad artikel. Däremot reagerar jag starkt på att det finns pekpinnar och förbud överallt. En sådan skylt finns vid Dalenum mot naturreservatet. De flesta har sunt förnuft och dom andra bryr sej inte om skyltar. Det finns större problem att ta tag i !

Däremot hoppas jag att man på Lidingö inte bär sig lika illa åt mot SD som man gör i Riksdag och Regering. Det är klart att man måste samtala och samverka i ärenden där man tycker lika.

Jonathan Lundkvist 2018-10-26 21:19

Tack för ditt svar, Irene.

Jag är fortfarande av åsikten att det var helt riktigt att rösta ner motionerna och jag tycker fortfarande inte dina argument håller.

För det första så generaliserar du. Du generaliserar både när det kommer till cyklister och du generaliserar det stöd du anser din motion har. Du visar inte på något
underlag som stödjer att "många" tycker det här är en viktig fråga.

Det gjorde du inte heller i motionerna där det för mig var klart att det här var en personlig åsikt du höll. Inget problem att göra politik på en personlig åsikt men det blir lite konstigt när du förvandlar detta till att de röstas ner pga att folk kritiserar SD.

För det andra så är det mycket troligt att även om stödet finns mer än dig själv så kan den uppfattade "bristen på hänsyn" faktiskt komma sig av att det är fotgängarna som inte följer reglerna. Det säger sig självt att man inte går på bilvägar men samma hänsyn visas sällan på cykelvägar. En person som blir tillrättavisad tar sällan till sig kritiken utan tar istället illa vid sig.

För att citera en modern ikon:
"Bike lane, you are in the bike lane! You are in the bike lane! Would you please move!"

Således kan du tills nästa gång du skriver motionen ta fram ett konkret underlag som dina kollegor kan ta ställning till. Antingen vittnesmål från medborgare som de kan kontakta, en undersökning eller varför inte kolla om Polisen har rapporter om olyckor? Det kommer göra det enklare för dem att bedöma om förslaget är rimligt eller ej.

Slutligen vill jag bara ge dig ett råd i all välmening. Tona ner retoriken. Att du använder termer som "måste få känna sig säkra" och "skrämmande ute" om något så enkelt som cykelbanor är ärligt talat skrattretande. Vi talar om cyklister, inte Al Nusras Cykelinfanteri.

Irene Borgenvik Sverigedemokraterna Lidingö 2018-10-26 18:19

Jonathan, det handlar inte om att man inte ska cykla på cykelbanor. Det handlar om att man faktiskt kan leda cykeln genom centrum eller de ca 25 m förbi busshållplatsen där det gäller. Om cyklister tog vanlig hänsyn, använde ringklockan och visade respekt, skulle detta problem inte finnas. Men, problemet finns och det är för allvarligt för att ignoreras. Äldre och funktionshindrade måste få känna sig säkra i centrum och vid busshållplatsen, det gör de inte i nuläget. Om du tror att det är bara mina personliga erfarenheter, tror du fel och är skrämmande ute. Värna de äldre och de som har svårt att röra sig. De finns bland oss och har minst lika stor rätt att vistas där som er cyklister.

Jonathan Lundkvist 2018-10-26 17:06

Jadu, det här var ju en upplevelse. Jag var tvungen att gräva ner mig lite i motionerna via SD Lidingös hemsida för att få reda på vad motionen faktiskt innehöll och hur de motiverades.

Två motioner fanns där om förbud mot cykel och moped - du får gärna säga vilken av dem du avser - men båda förstår jag varför du fick nedröstade. Det kan vara för att den verkar helt baserad på dina egna personliga erfarenheter och inte verkar tagit helheten i åtanke. Framför allt känns det lite konstigt att du kritiserar folk för att de faktiskt cyklar på just cykelbanan. Att du sedan använder empirisk bevisning och skriver vagt "många" när du inte har en aning om hur ofta det händer eller inte händer förstärker bara min tro på detta.

I min mening ska politik föregås av att man vet vad man vill göra och varför. I dina motioner på ämnet så får jag anse "varför" vara otillräckligt och antagligen ansåg de andra politikerna också det.

Kommentera

Fler artiklar från Debatt

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google