Väder Lidingö

Lidingö tisdag 27 juni 2017 v. 26

Senaste kommentaren - Se fler

Philip Hallberg MUF 26 jun 20:24 om En epok går i graven. Idag kom LT:s sista nummer

Man måste vara vaken om man hamnar i vaken

söndag 12 mars 2017 23:41

PLURRNINGSÖVNING. Varje år förolyckas människor när de går igenom isen och inte är rätt utrustade för att kunna ta sig upp eller vet hur de ska hantera situationen. Under söndagen ordnade Friluftsfrämjandets lokalavdelning på Lidingö en "plurrningsövning" vid Grönsta så att alla som ville fick känna på hur det är att hamna i det kalla vattnet och att sedan ta sig upp. Cirka 30 personer från 10 år och uppåt fick sig ett frivilligt vinterbad. Skridskoledarna Magnus Linde, Mats Melinder och Björn Wedholm svarade för arrangemanget. Lidingösidans Bo Vading var vaken vid vaken och tog bilderna.

Vera var först i och klarade provet galant. Magnus Linde höll koll. Foto: Bo Vading, piqs.seVera var först i och klarade provet galant. Magnus Linde höll koll. Foto: Bo Vading, piqs.se Magnus Linde fotograferade (för säkerhets skull?) en del av dem som skulle plurra. Foto: Bo Vading, piqs.seMagnus Linde fotograferade (för säkerhets skull?) en del av dem som skulle plurra. Foto: Bo Vading, piqs.se Så här bryter man upp loss isdubbarna. Om man drar rakt upp åker hela paketet upp i ansiktet. Foto: Bo Vading, piqs.seSå här bryter man upp loss isdubbarna. Om man drar rakt upp åker hela paketet upp i ansiktet. Foto: Bo Vading, piqs.se Att ta sig upp ur en vak med många åskådare kan även det vara en upplevelse. Foto: Bo Vading, piqs.seAtt ta sig upp ur en vak med många åskådare kan även det vara en upplevelse. Foto: Bo Vading, piqs.se Paddlarna är en del av "Frilufsarna" - barn 10 till 13 år. Foto: Bo Vading, piqs.sePaddlarna är en del av "Frilufsarna" - barn 10 till 13 år. Foto: Bo Vading, piqs.se Nora tog det stora steget och...Nora tog det stora steget och... ... hamnade nästan under vattnet. Sedan var det "bara"...... hamnade nästan under vattnet. Sedan var det "bara"... ... att dra sig upp med hjälp av isdubbarna. Foto: Bo Vading, piqs.se... att dra sig upp med hjälp av isdubbarna. Foto: Bo Vading, piqs.se En viktig säkerhetsdetalj - använd visselpipan som är fäst vid isdubbarna. Foto: Bo Vading, piqs.seEn viktig säkerhetsdetalj - använd visselpipan som är fäst vid isdubbarna. Foto: Bo Vading, piqs.se Nog såg det värre ut för Emma än det visade sig vara...Nog såg det värre ut för Emma än det visade sig vara... ...och glädje och lättnad lyste i hennes ansikte när hon så snabbt kunde ta sig upp. Foto: Bo Vading, piqs.se...och glädje och lättnad lyste i hennes ansikte när hon så snabbt kunde ta sig upp. Foto: Bo Vading, piqs.se

Den är en tjusning att åka skridsko på naturis. Men det finns risker med denna sport. Man kan ramla och göra sig illa, men framförallt tänker nog de flesta på risken att ”plurra” vilket är den vedertagna benämningen på att gå igenom isen. Varje år förolyckas människor som inte är rätt utrustade eller vet hur man ska bete sig i en sådan situation. Friluftsfrämjandet arbetar för att en ”plurrning” ska hanteras så att den inte leder till större olägenhet än att den som går genom isen blir våt.

En plurrningsövning innebär att man får åka ut på en bristande is eller en vak och sedan ta sig upp på isen. Man får då erfarenhet av hur det känns att hamna i iskallt vatten och hur utrustningen man har fungerar. Cirka 25 - 30 personer, från 10 år och uppåt fick idag, i tur och ordning, åka eller gå ner i en isvak vid Grönsta, alla försedda med den obligatoriska utrustningen isdubbar och packad ryggsäck, försedd med midje- och grenrem. Ryggsäcken är ”flytvästen” på isen, isdubbarna är förstås redskapet för att dra sig upp på isen. Några provade även på räddning med kastad räddningslina.

Alla föreföll mycket nöjda med att ha genomfört detta ”mandomsprov”, de flesta kände att deras utrustning var bra och gick bra att hantera, några fick tänka till vilka förbättringar i teknik och utrustning som borde göras. Och på alla sken solen så milt. Den varma dryck som sedan bjöds smakade alldeles utmärkt efter bytet till torra kläder.

Text: Magnus Linde

Dela Man måste vara vaken om man hamnar i vaken

Kommentarer

Rose Joyce 2017-03-15 17:54

How wonderful to see courses like this helping adults and children to be safe in all weathers.

Matts Lindgren 2017-03-15 08:48

Kul att se att det händer grejjer på min barndomsö! I Göteborg har illa dåligt med isar nuförtiden.

När jag ser den underfundiga rubriken tänker jag "man blir väldigt vaken när man hamnar i vaken"

Patrik Blomquist 2017-03-13 18:08

Tack Mats, Magnus och Björn för perfekt arrangemang.
Tack till Bo för fantastiska bilder.
Tack alla barn (och vuxna) som badade.
Mvh,
Patrik

Kommentera

Fler artiklar från Lidingö

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google