Väder Lidingö

Lidingö torsdag 24 januari 2019 v. 04

Senaste kommentaren - Se fler

Annika Lundvall 23 jan 11:05 om Klart med brobygget

Här klipps bandet in till Makerrummet

onsdag 7 februari 2018 17:00

SKÄRSÄTRA SKOLA. Igår invigdes det första "Maker-rummet" på Lidingö. Direkt efter att det blå-gula bandet klippts av stormade en grupp tredjeklassare in i Skärsätras skolas gamla datasal som nu omvandlats till "Einsteins Makerrum". Den växande "makerrörelsen" har nu kommit till Lidingö. Makerrörelsen handlar om att praktiskt förstå hur saker funkar, och samtidigt ha en önskan att få saker att funka bättre. Igår återinvigdes även skolans bibliotek efter ett ordentligt lyft.

Bandklippning med vassa saxar och så...Bandklippning med vassa saxar och så... ... full fart in i Makerrummet... full fart in i Makerrummet En micro:bit ihopkopplad med en dator ger plötsligt nya upplevelser.En micro:bit ihopkopplad med en dator ger plötsligt nya upplevelser.

Skolans rektor Anna-Lena Bresell:
- Hit kommer man för att jobba med NO-ämnet, men också för att programmera, och för att kunna testa och utveckla sina funderingar inför framtiden. Tidigare stod här datorer, men nu jobbar vi med bärbara datorer till våra elever. Från nästa läsår kommer också ämnet programmering finnas på schemat för alla elever.

Sara Penje, som är utvecklingschef på lärande- och kulturförvaltningen, var också med på invigningen:
- Makerrörelsen är en kultur som finns över hela världen just nu. På flera ställen i Sverige byggs Makerrum upp. Man kan säga att den gamla traditionella slöjden gifts ihop med digitala verktyg. Man gör en kombo kring hur man kan återanvända, hur man kan innovera, hur man kan experimentera. Men man gör det inte bara i slöjdsalen utan vi har ett aktivitetsrum, makerrummet. Makerkulturen kommer från USA, men den har vuxit väldigt stort i Kina, och finns på flera ställen i Sverige, som i Göteborg, Stockholm, Uppsala, och Luleå. Och det har ingen betydelse vilken ålder man har när man deltar i arbetet vid de öppna makerrum som finns. Alla medborgare kan mötas, oavsett om man är ung eller gammal och har olika bakgrund. Det är en modern träffpunkt, en modern lägereld.

Jacqueline Humphries, som är IKT-pedagog (Information, Kommunikation, Teknik) i Sticklinge skola:
- Det viktiga här är att vi lägger grunden för våra blivande innovatörer, våra framtida förmågor vad gäller programmering. För, det är våra behov som väcker vår kreativitet.

Fr.v. biträdande rektor Maria Källviks, IKT-pedagogen Jacqueline Humphries, rektor Anna-Lena Bresell och utvecklingschefen Sara Penje.Fr.v. biträdande rektor Maria Källviks, IKT-pedagogen Jacqueline Humphries, rektor Anna-Lena Bresell och utvecklingschefen Sara Penje.

Länk till Wikipedias artikel om Makerrörelsen.

I Skärsätra skola går elever i årskurserna F (förskola) till och med 6. Klart är att det kommer att finnas flera makerrum på Lidingö i framtiden. På Lidingö finns också KomTek, i Klockargårdens skola. Den verksamheten kommer flytta till nya lokaler om något år. KomTek är en kommunal teknik- och entreprenörsskola, ungefär som den kommunala musikskolan fast med teknik. KomTek vill visa tjejer och killar att det är kul att skapa med teknik.

Anna-Lena Bresell:
- Allt i makerrummet har vi gjort inom den ordinarie skolpengen, vi har alltså inte fått några extra pengar. Vi köper inte in hela klassuppsättningar av material utan bara några få exemplar av allt. För vi vet att det ständigt kommer nya saker som kan vara intressanta för våra elever att arbeta med. Istället så har vi delat upp rummet i olika stationer, som t.ex. Micro:bit. Alla elever i Storbritannien i årskurs 5 har t.ex. fått en egen micro:bit som ger en enkel ingång till programmering och styrning av olika fysiska föremål.

---------------------------------------------------
Vad är en micro:bit?
"Ur ett tekniskt perspektiv är micro:bit ett mikrokontrollerkort utan eget operativsystem, som är utrustat med LED-display, två programmerbara knappar, kompass, termometer, ljussensor, accelerometer, bluetooth, med mera. Genom att använda program eller appar på dator, platta eller mobil, kan den programmeras att styra och samverka med elektroniska komponenter och allt som leder ström. Det är nästan bara fantasin som sätter gränser."

Citatet kommer från en artikel skriven av frilansskribenten Stefan Pålsson. Här är länk till artikeln.

Skolans bibliotekarie Amanda Birath t.v. och Lidingös bibliotekschef Malin Törnquist i det nyinvigda biblioteket.Skolans bibliotekarie Amanda Birath t.v. och Lidingös bibliotekschef Malin Törnquist i det nyinvigda biblioteket. Väggarna är fulla av gamla skolplanscher.Väggarna är fulla av gamla skolplanscher. Man kan faktiskt spela på bananer, om de är rätt ihopkopplade med datorn.Man kan faktiskt spela på bananer, om de är rätt ihopkopplade med datorn. Total koncentrationTotal koncentration Makerrummet.Makerrummet. De två dockorna Leonardo da Vinci till vänster och Albert Einstein till höger kommer påminna alla i rummet om att förändringar och förbättringar uppnås bara om man samarbetar.De två dockorna Leonardo da Vinci till vänster och Albert Einstein till höger kommer påminna alla i rummet om att förändringar och förbättringar uppnås bara om man samarbetar.

Dela Här klipps bandet in till Makerrummet

Kommentera

Fler artiklar från Lidingö

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

{$sa->title} Radio Lidingö, Har ni hört

Annonser från Google