Väder Lidingö

Lidingö fredag 19 april 2024 v. 16

Senaste kommentaren - Se fler

Hans Barje (m) om Elfviks Ridskola: Vi vill starta om med ny entreprenör

måndag 26 maj 2008 15:33

Hans-Barje,-Botilda-Levin Det var frostigt i lördags när Hans Barje och Botilda Levin, av en händelse, snabbt möttes i Lidingö Centrum. Botilda Levin sa ännu en gång att hon var mycket besviken på kommunen. Läs Hans Barjes svar på Lidingösidans frågor.

Lidingösidan berättade den 19 maj att Lidingö stad sagt upp kontraktet med Elfviks Ridskola och att ridskolans verksamhet kommer att tas över av Stockby Ridskola, se denna länk.
Botilda Levin, som drivit Elfviks Ridskola i fem år, är mycket upprörd vilket framgår av en intervju som publicerades den 22 maj.
Tekniska nämndens ordförande Hans Barje (m) svarar här på Lidingösidans frågor om bakgrund till uppsägningen och framtiden för Elfviks Ridskola.

Lidingösidan berättade den 19 maj att Lidingö stad sagt upp kontraktet med Elfviks Ridskola och att ridskolans verksamhet kommer att tas över av Stockby Ridskola, se denna länk. Botilda Levin, som drivit Elfviks Ridskola i fem år, är mycket upprörd vilket framgår av en intervju som publicerades den 22 maj. Tekniska nämndens ordförande Hans Barje (m) svarar här på Lidingösidans frågor om bakgrund till uppsägningen och framtiden för Elfviks Ridskola.

Hans-Barje,-Botilda-Levin Det var frostigt i lördags när Hans Barje och Botilda Levin, av en händelse, snabbt möttes i Lidingö Centrum. Botilda Levin sa ännu en gång att hon var mycket besviken på kommunen. Läs Hans Barjes svar på Lidingösidans frågor.

Varför sägs avtalet med Elfviks ridskola upp?
Hans Barje: Utgångspunkten för uppsägningen av Botilda Levin/Elfviks ridskola var att hitta en entreprenör/ridskola som:

  • Kan klara sig på 14 hästar på Elfvik och ändå leverera en bra
    ridverksamhet för de ungdomar som rider där.
  • Är beredd att överta befintligt avtal mellan gården och ridskolan avseende nuvarande hyreskostnader, samt att avtalet inkluderar foder- och ströleveranser, beteshagar etc.
  • Accepterar befintliga förutsättningar avseende avsaknad av ridhall och begränsade expansionsmöjligheter. Elfviks gård är idag ett lantbruk med kompletterade ridverksamhet. Med andra ord ej primärt en ridanläggning. Dessutom ville förvaltningen försöka lösa befintliga samarbetsproblem på gården.

Enligt det avtal som finns kan båda parter, med andra ord även Botilda Levin, säga upp avtalet och lämna Elfviks gård med 6 månaders framförhållning. I detta fall har uppsägning skett med 9 månaders framförhållning.

Har det varit samarbetsproblem?
Hans Barje: Björn Svennersjö är anställd av Lidingö stad som enhetschef för Elfviks gårds totala verksamhet med bl.a. jordbruk och fåruppfödning, samt ytterst ansvarig för all verksamhet på gården. Botilda Levin är en företagare som hyr uppställningsplatser, sedan 2004, med tillgång till paddock, beteshagar m.m. för att bedriva ridskoleverksamhet.
Att det funnits samarbetsproblem eller dagliga diskussioner mellan Botilda Levin och Björn Svennersjö är nog känt. Tyvärr har vi inte lyckats lösa dessa.

Ser C G Leissners avtal ut som Botilda Levins eller har han fått några nya förmåner?
Hans Barje: Efter en tids interna diskussioner inom Tekniska förvaltningen kom vi fram till att lösningen för ridskoleverksamheten på Elfvik var att säga upp avtalet med Botilda Levin och starta upp verksamheten med en ny entreprenör – att uppnå en nystart. Valet blev C G Leissner som driver Stockby ridskola. Dels kan han uppfylla avtalskraven och dels har Kultur- och fritidsförvaltningen lämnat mycket goda referenser avseende verksamheten på Stockby.

Förutsättningen för C G Leissner/Stockby ridskola, är att verksamheten på Elfvik drivs med ett identiskt avtal som det som Botilda Levin har, inklusive foder, strö, beteshagar, lokaler och hyresnivå. Avtalet kommer även såsom tidigare ha en ömsesidig uppsägningstid på sex månader. Ingen ersättning utgår vid en eventuell uppsägning. Ridskoleverksamheten ska anpassas till antalet hästar och fortsätta med snarlik inriktning och omfång avseende antalet elever och lektionstimmar.

Botilda Levin har framfört att hon inte vill köpa foder från gården.
De djur som finns på gården ska vara en integrerad del av jordbruksverksamheten och ska därför i första hand utfodras med det som produceras på gården.

Kommer nu kommunen att ändra de 6 spiltorna som är för små
Hans Barje: Tanken är inte att bereda några ersättningsplatser för de platser som försvinner i och med att det lilla stallet utdömts i beslut från Länsstyrelsen och Länsrätten. Gårdens karaktär ska vara intakt tills vidare.

Finns det någon fördel att ha samma entreprenör för båda ridskolorna?
Hans Barje: Med en entreprenör som driver båda ridskolorna och då med drygt 60 hästar ökar flexibiliteten i fördelningen av hästarna mellan de båda ridskolorna. När en häst på Elfvik tillfälligt inte kan gå på lektionsridning, p.g.a. skada eller sjukdom, kan denna flyttas till Stockby och en häst från Stockby kan då ta dennes plats på Elfvik. På detta sätt krävs färre uppställningsplatser på Elfvik. Vidare möjliggörs en samlad köadministration, en samordning av ridtider samt en möjlighet till ridutbyte mellan de båda anläggningarna, vilket kommer alla ridskoleryttare till gagn.

Hur ser framtiden långsiktigt ut för ridverksamheten på Lidingö, är Södergarn ett alternativ?
Hans Barje: Svaret på detta kommer när Lidingö stads ridutredning presenteras efter sommaren. När den är presenterad kommer den politiska diskussionen att dra igång och troligtvis kommer även olika intresseföreningar att åter få yttra sig. Utredningen ska ses som ett underlag för bl.a. långsiktiga beslut om ridverksamheten på Elfviks gård. Hanteringen av arbetet med
utredningen ligger inte på tekniska förvaltningen, utan på
stadsledningskontoret.

Dela Hans Barje (m) om Elfviks Ridskola: Vi vill starta om med ny entreprenör

Kommentarer

Myran 2008-07-10 10:33

När jag läser om varför man valt att säga upp Botilda ovan så står det inget om att hon på något sätt misskött sig eller dylikt, står om 14 ponnyer, inga utvecklingsmöjligheter mm.
Hmm varför då säga upp Botilda? Det är inte hon som misskött sig alltså, utan hon kan inte bedriva verksamheten med 14 ponnyer eller?
Om hon vill försöka det så gå vidare, låt hennes högt älskade verksamhet av elever – föräldrar mm fortsätta!

Att bara ge verksamheten till CG Leissner som inte lever med sin verksamhet dagligen, gör allt detta med sitt hjärta utan har anställda som driver en verksamhet som inte på något sätt har samma hjärta som en liten privat verksamhet, där alla får vara en stor del i verksamheten.
Det är stor skillnad på den typ av “fabrik” som Stockby är och en liten privat ridskola där alla är delaktiga och man kan bjuda på det lilla extra.
Har i min ungdom varit aktiv på Stockby, då var det mycket mer familjärt där och alla elever fick mycket mycket mer vara delaktiga, chans att utvecklas och få tävla.
Idag är det Botilda som driver den typen av verksamhet som jag vill att mina barn skall få växa upp i.
Det skall vara enkelt att vara i stallet, man skall få hjälpa till, man skall få vara sig själv, det skall inte vara status att vara i ett stall!

Jag kommer och hoppas vi alla tillsammans fortsätter slåss för Botilda och hennes verksamhet!
Kommunen ge upp!!

Anna Habringer 2008-06-15 22:58

Sommaren 2003 bedrevs det första ridlägret på Elfviks ridskola. Jag var med och tränade nyinköpta ponnyer och hjälpte ridsugna elever. Varje sommar sedan dess har jag tidvis arbetat på Elfviks ridskolas ridläger tillsammans med Botilda Levin. Idag när jag åker ut till natursköna Elfvik, för att återigen instruera ridlägerbarn, slår det mig att denna sommar, sex år senare, blir den sista…

Under tiden Elfviks ridskola har funnits har jag utbildad mig, rest och gjort andra saker. Jag har dock alltid med glädje återvänt för att arbeta åt Botilda. Hennes lojalitet, envishet och glada personlighet har genom min uppväxt gjort henne till en av mina största förebilder. Det är också ett sant nöje att se en ridskolechef som verkligen är mån om varje hästs bästa och individanpassar dess träning och lektioner efter förmåga och utbildningsståndpunkt.

Enligt mig har Botilda gjort det bästa av de förutsättningar hon haft för sin verksamhet. Av egen erfarenhet, efter vintrar på Elfvik, kan jag lugnt påstå att det är tungt att bedriva lektionsverksamhet då ridbanor är stelfrusna och vädrets makter dag efter dag går emot en. Det är svårt att lösa problem med dyngsura utetäcken utan rimliga tvätt –eller torkmöjligheter. Det är omöjligt att tillgodose behovet av ett riktigt omklädningsrum för elever när ekonomin inte tillåter. Men Botilda, hennes elever och anställda har ändå kämpat vidare.

Uppsägningen och övertagandet av hyreskontraktet har i många anseenden gått till på ett sätt man kan ifrågasätta. Det känns orättvist att en större och av kommunen subventionerad ridskola ”tar över” det Botilda har byggt upp och kämpat för. Det känns oroväckande att uppsägning sker på grunder som enligt mig är mycket lösa och inte skäl nog. Det känns olustigt att en egenföretagare vars syfte är att bedriva häst- och ungdomsverksamhet och kunna leva på det yrke hon brinner för, inte har mer rättigheter än detta fall har visat. Synd att sådant sågas istället för att sporras!

Om jag själv en dag startar ridskoleverksamhet kommer jag först att undersöka vilka möjligheter att utveckla och förbättra som finns och vilka käppar som eventuellt kan stickas i mina hjul. Man är ju inte jättesugen att lägga fem år av sitt liv på ett projekt som aldrig går att utveckla framåt och förbättra hur mycket man än vill. Och, det viktigaste av allt; först ska jag se till att jag är sjukt tjenis med grabbarna på kommunen!

Anna Habringer, hippolog, utbildad stallchef

MLN 2008-05-29 23:47

Jag tycker att det är helt bisarrt att kommunen slänger ut en fantastisk kompetent hästmänniska som Botilda Levin, som lever och brinner för sin livsstil och sitt yrke, och har byggt upp en framgångsrik välfungerande ridskola helt med privata medel, utan någon som helst hjälp eller stöd från kommunen för att sedan låta en hobbyryttare och med advokat som yrke överta (och utan någon som helst finansiell ök) Botildas upparbetade välfungerade verksamheten för att driva en statligt subventionerad ridskoleverksamhet som hobby och dessutom få monopol på ridskoleverksamheten på Lidingö.

Botilda är en helt fantastisk instruktör, hästmänniska och mentor. Hon är en stark vuxen förebild för våra ungdomar idag vilket ofta saknas i dagens samhälle med en allt svagare vuxen närvaro. Botilda ger sina elever möjligheten att träna och tävla på ridskolans hästar, vilket är unikt i ridskolevärlden då de flesta ridskolehästar ej håller tillräcklig kvalité. Botildas ridskolehästar är otroligt välskötta och håller en fantastisk kvalité. Hon sätter alltid hästarna och eleverna framför allt annat och ser dem som en del av sin familj. Det är tråkigt att inte Lidingö kommun verkar förstå hur lyckligt lottade de är som har Botilda.

Mårten levin 2008-05-28 09:58

Det kanske vore på plats att jämföra kvaliten mellan Stockby ridskola och Elfviks ridskola. Vad jag har förstått så är han som driver Stockby ridskola amatörryttare utan någon form av högskoleutbildning eller professionell erfarenhet av ridskoleverksamhet. I deras verksamhet ingår tydligen ingen tävlings(verksamhet)! vilket är målet för en ridskola. Det kan förklara varför man är beredd att acceptera undermåliga och i dag helt otidsenliga förutsättningar för verksamheten. Lidingöbor, titta runt i Sverige, där lever man i 2008-talet och har lämnat 50-talet bakom sig. Det är skam för en kommun som håller höga krav på rättvisa, ärlighet, utbildning och professionalism .

Linda, Hippolog 2008-05-27 20:10

Blir helt matt när jag läser sådant här. Tala om orättvisa och okunskap! Här kastas en kvinnlig företagare ut för att hon är mån om sina hästar och driver sin verksamhet på ett professionellt sätt! Ska man bla tvingas fodra sina hästar med foder som inte håller bra kvalitet för att få ha kvar ett avtal?! Och vad vet Kultur- och Fritidsförvaltningen om gott horsemanship och hur man driver en ridskola på ett professionellt och säkerhetsmässigt sätt där man är mån om både arbetskamrater, inkl hästarna, och sina elever?! För mig stinker det här massmissbruk.

MW 2008-05-27 15:37

Vilken hästägare är villig att betala för tex mögligt hösilage? Inte en hästägare som är mån om sina fyrbenta vänner.
Att slänga ut Botilda för samarbetssvårigheter håller inte. Björn Svennesjö motarbetar ridskolan till varje pris. Vad blir skillnaden för honom med en ny entreprenör?

Paul Matell, Lidingöpartiet - ord.led. utb.nämnd och kommunstyrelse 2008-05-27 14:36

Det är huvudlöst och skamligt av en rik kommun att driva en kränkande linje mot ett litet privat företag som under många år tagit hand om ungdomar och gett dem en meningsfull fritid i en fin natur bland flitiga djur. Jag undrar om denna historia inte borde prövas av rättsvårdande instanser utanför landets gränser? Botilda har inget bolag att gömma sig bakom och kan lida stor ekonomisk skada. Företrädare för fp + m bör kanske fundera på “time out” innan det blir ännu mer pinsamt inte bara för lokala politiker utan även dem som regerar på andra sidan bron. Vad hindrar en upphandling som tål offentlighetens ljus och som värderar olika intressentkrav på ett juste sätt?

Eva 2008-05-27 01:55

Trots att vi bor söder om Stockholm så har vi alltid valt att ta oss till Elviksgård pga den välfungerande ridskolan och den positiva stämning som faktiskt finns där. Det är uppenbart att Botilda Levin är en eldsjäl och det vore oklokt att tro att vem som helst kan ta över verksamheten som idag bedrivs där.

Om kommunen tror att det här är ett konstruktivt sätt att ta itu med samarbetssvårigheter, så tar de miste. Att tvinga ngn betala för delvis odugligt hö är under all kritik. Om det är något C G. Leissner på Stockby ridskola är beredd att göra, kanske det är dags att kontakta djurskyddsföreningen…

ridskolemamma 2008-05-26 18:47

Hans Barje glömde tillägga att Stockby får kommunalt bidrag på 1,7 mkr och Elfviks ridskola inte en krona, så då går det väl lätt för Stockby att acceptera vilket avtal rörande bondens pris/kvalitee på höet som helst. En seriös kommun ger sina entreprenörer lika förutsättningar för att driva ridskoleverksamhet.

Kommentera

Fler artiklar från Lidingö

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google