Väder Lidingö

Lidingö torsdag 24 januari 2019 v. 04

Senaste kommentaren - Se fler

Annika Lundvall 23 jan 11:05 om Klart med brobygget

Ali: Jag var jättenervös...

lördag 10 februari 2018 23:26

”Jag var jättenervös när Elisabet hämtade mig. Jag hade lärt mig lite svenska. För att visa det började jag sjunga Du gamla, du fria... i bilen”. Alla runt bordet skrattar vid minnet, när Ali Nasari berättar för oss, hur han upplevde första tiden i Sverige. Lidingösidans Bo Vading har varit inbjuden till familjen Wohlfahrt på Lidingö där Ali bott i familjehem i knappt två år.

Ali Nasari bodde hos familjen Wohlfahrt på Lidingö i nästan två år. Foto: Bo Vading, piqs.seAli Nasari bodde hos familjen Wohlfahrt på Lidingö i nästan två år. Foto: Bo Vading, piqs.se Ali kommer från Quetta i Pakistan. Från Quetta i Pakistan tog han sig med hjälp av smugglare genom Iran, Turkiet, Grekland och vidare till Sverige. Det var en strapatsrik och farlig resa, som tog 45 dagar.Ali kommer från Quetta i Pakistan. Från Quetta i Pakistan tog han sig med hjälp av smugglare genom Iran, Turkiet, Grekland och vidare till Sverige. Det var en strapatsrik och farlig resa, som tog 45 dagar. Ali i sitt gamla rum. Foto: Bo VadingAli i sitt gamla rum. Foto: Bo Vading

Ali är en ensamkommande asylsökande flykting från Afghanistan, som numera har uppehålls- och arbetstillstånd. Han kom till Sverige i oktober 2015 och var då 16 år. Från Quetta i Pakistan, där han växte upp från 2 års ålder, tog han sig med hjälp av smugglare genom Iran, Turkiet till Grekland och vidare till Sverige – en strapatsrik resa som tog 45 dagar. Han anvisades till Lidingö, som då inte kunde erbjuda plats på ön utan fick hyra en bostad i Stockholm. Ali placerades hos en iransk kvinna i Skarpnäck. Han hade en stark önskan att få komma till en svensktalande familj för att lättare lära sig språket. I februari 2016 erbjöds plats hos Lidingöfamiljen Wohlfahrt, och han flyttade dit. När han fyllt 18 år ville socialtjänsten, att han skulle flytta ut till ett s.k. stödboende, där han nu bor. Men fortfarande äter Ali middag på söndagarna hos familjen. Hans rum finns kvar möblerat för honom, och han kan sova över eller ta hit vänner när han vill.

Elisabet Wohlfahrt har kontaktat mig. Hon tycker att det är angeläget, att berätta hur viktigt och givande det är, att ta emot ett ensamkommande barn i sitt hem. Det är inte bara en angelägen hjälp åt behövande, man vidgar själv sina vyer och får kulturella insikter. Vidare är det ett sätt, att ta ansvar för hur vårt samhälle utvecklas och att bidra till integrationen. Elisabet och Wilhelm har tre egna barn och två hundar. I samband med den stora flyktingströmmen hösten 2015 kontaktade de Lidingö stad (omsorgs- och socialförvaltningen) för att själva erbjuda en plats som familjehem.

Socialtjänsten utredde familjen genom kontroller och intervjuer. Föräldrarna intervjuades var för sig bl.a. om motiv och familjesituation före beslut. Man beslöt att först pröva en månad, men allt fungerade så bra med Ali, att man fortsatte boendet.

Ali berättar, att han var mycket nervös första natten, men sedan gick det bra. ”Jag lärde mig snabbt regler som gäller i en svensk familj – äta frukost innan man går till skolan, borsta tänderna... Jag vill komma in i samhället, göra rätt för mig. En äldre invandrare har sagt till mig, att Sverige ska vara ditt land, inte Afghanistan eller Pakistan”.

Han är vetgirig, ambitiös och språkbegåvad. Hans modersmål är Hazaragi (en variant av persiska) och hemspråket från Pakistan är urdu. Han talar flera språk med anknytning till mellanöstern samt svenska och engelska. Elisabet berättar att ”i början skrev han långa listor med ord, som han ville ha förklarade. När han kommit till B i ordboken svenska – urdu kunde han fråga, hur man använder ordet 'barmhärtig'. Samtal kring ord blev ett sätt att lära känna varandra”. Ali lärde sig, att man ska bidra till samtal, prata och fråga. När det var middag med vänner hemma, kunde han därför säga: ”Jag har ett problem, som min svensklärare inte kan ge svar på. När använder man ordet 'skulle' och när använder man 'borde'?” Gissa om gästerna engagerade sig!

Den viktiga ordboken. Foto: Bo VadingDen viktiga ordboken. Foto: Bo Vading Hur använder man ordet Hur använder man ordet 'barmhärtig' i Sverige? Foto: Bo Vading Det finns många sätt att göra något som man kan samtala om på svenska. Foto: PrivatDet finns många sätt att göra något som man kan samtala om på svenska. Foto: Privat

”Det är fantastiskt att ha dig här” säger Wilhelm till Ali, ”det har varit utvecklande för hela familjen. Du har alltid varit artig, sköter dig, städar, bäddar, tvättar. Du är uppfostrad i en kultur, där man ska vara en stolthet för sina föräldrar”. Familjens son Sixten, som är lika gammal som Ali, säger att ”det är kul, vi snackar, lagar middag tillsammans när föräldrarna inte är hemma och när du tar hit dina kompisar”.

Flytten till stödboende motiveras av, att man efter att ha uppnått myndighetsåldern ska lära sig att klara sig själv i högre utsträckning. Ali läser nu in de ämnen som saknas för att till hösten kunna komma in på gymnasium. Han är sportintresserad, spelar fotboll i IFK Lidingö och simmar en gång i veckan. Wilhelm fyller i: ”Det är viktigt att du kommer hit emellanåt. Du tappar för mycket av din svenska, om du bara umgås i stödboendet.”

Jag söker senare upp Kicki Winnerstam, som är familjehemssekreterare i Lidingö stad. Det finns tyvärr mycket få familjehem på Lidingö. Många ensamkommande bor därför hos familjer i Stockholm med omnejd men går i skolan på Lidingö. Behoven är stora, och det finns olika möjligheter, om man vill göra en insats. Man kan vara kontaktfamilj, vilket innebär att man tar emot ett barn eller syskonpar cirka en helg i månaden. Man kan också vara jourhem under en kortare tid eller familjehem. Är man intresserad eller bara vill ställa frågor, så går det bra att kontakta Kicki på telefon 08 – 731 34 47 eller e-post kicki.winnerstam.paulsen@lidingo.se

Text: Bo Vading

Ali i skärgården. Foto: PrivatAli i skärgården. Foto: Privat

Dela Ali: Jag var jättenervös...

Kommentera

Fler artiklar från Lidingö

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

{$sa->title} Radio Lidingö, Har ni hört

Annonser från Google