Väder Lidingö

Lidingö söndag 26 mars 2017 v. 12

Senaste kommentaren - Se fler

Anders Wennberg 26 mar 01:09 om Hårdrock tog Oliver direkt till semifinalen

Året var 1947

fredag 10 mars 2017 06:26

ETT HÄNDELSERIKT ÅR. I onsdags kväll berättade författaren Elisabeth Åsbrink om sin senaste bok "1947" för drygt hundratalet åhörare i Ansgarskyrkan. Det var en intressant berättelse som startade med ett uttalande från Ingvar Kamprad om den tidigare välkände fascisten och skaparen av Nysvenska rörelsen, Per Engdahl (1909-1994), och slutade med en genomgång av året 1947. Det år som fortfarande påverkar världshistorien. Se även bilden längst ned.

Elisabeth Åsbrink talade om sin bok "1947" i Ansgarskyrkan.Elisabeth Åsbrink talade om sin bok "1947" i Ansgarskyrkan. Ett drygt hundratal personer hade kommit för att lyssna.Ett drygt hundratal personer hade kommit för att lyssna.

Elisabeth Åsbrink tänkte skriva en bok om nazismen och intervjuade Ingvar Kamprad år 2010 om dennes samröre med nazismen i Sverige och Per Engdahl. Kamprad hade vid den tiden sedan länge tagit avstånd från sin uppfattning, men han ansåg ändå att Engdahl var "en stor människa". Det fick Åsbrink att bestämma sig för att skriva om Engdahl. Hon började söka fakta och fann att journalisten Stieg Larsson skrivit att 1947 hade Per Engdahl åkt till Köpenhamn för att starta ett nazistparti (vilket senare visade sig inte stämma, Engdahl hade fråntagits sitt pass och kunde inte lämna landet). Åsbrink ville kolla uppgiften om Engdahl och beslöt sig för att läsa igenom hela utgivningen år 1947 av Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet. Trots att hon ägnade veckor åt läsandet på KB i Humlegården, hittade hon inte en rad om Engdahl.

Däremot fann hon att under en vecka i februari hände de mest omvälvande saker. Den 18 februari 1947 deklarerade England att man inte ville ha kvar ansvaret för Palestina. "Ta landet, vi vill inte ha med det att göra". FN fick fyra månader på sig att lösa frågan. Den är fortfarande inte löst.

Den 20 februari 1947 beslutade sig Indien för att lämna Samväldet och bli självständigt. Lord Mountbatten blev den siste vicekonungen och hans uppgift var att så fort som möjligt avsluta det brittiska engagemanget i Indien.

Den 21 februari 1947 meddelade den brittiska regeringen att man skulle upphöra att bistå Turkiet och Grekland. Risken fanns då att Sovjetunionen skulle erbjuda sin hjälp.

Den 22 februari 1947 meddelade USA:s president Harry S Truman att USA skulle överta britternas roll och beviljade de två länderna 400 miljoner dollar i bistånd. Detta blev inspirationen till Trumandoktrinen, men också början på det kalla kriget. Syftet med doktrinen var i grund och botten att stötta regeringar som hotades av kommunismen.

"Denna enda vecka påverkar fortfarande och det är märkligt att ingen tidigare skrivit om detta och året 1947", sa Elisabeth Åsbrink, och kom även in på den stora händelsen i modevärlden.

Den 12 februari 1947 presenterade Christian Dior sin första kollektion, The New Look. Det var ett helt nytt mode, snarare ett konstverk. Uppmärksamheten var enorm och Dior blev modekung över en natt.

Boken handlar även om de tretton Nürnbergrättegångar som hölls, om De mänskliga rättigheterna som formulerades 1947, om Simone de Beauvoir och hennes möte med den amerikanske svenskättade författaren Nelson Algren ("Svenskarna är de tråkigaste av alla folk. Det roar dem att tråka ut andra", sa hon efter ett besök i Sverige). Men boken handlar också om hennes pappa, som 1947 fanns i ett läger i Berlin.

Författarträffen var ett samarrangemang mellan Sällskapet Bibliotekets Vänner i Lidingö och Ansgarskyrkan.

Nye ordförande i Sällskapet Bibliotekets Vänner, Jan Sandquist, överlämnade blommor.Nye ordförande i Sällskapet Bibliotekets Vänner, Jan Sandquist, överlämnade blommor. Och sedan blev det boksignering.Och sedan blev det boksignering.

En annan sak som hände detta år var att Ulf Norhammar gick i Klockargårdens skola. Bilden nedan är tagen strax före vårterminens avslutning 1947.
"Jag hade just fyllt 10 år och fått min första rejäla cykel och behövde inte längre gå och springa till plugget från Bredablick", skriver Norhammar.
"Någon månad tidigare hade Millesstatyn med de lekande elefanterna just avtäckts vid en högtidlig ceremoni då alla Klockargårdens elever stod prydligt uppradade på skolgården. Skulptören själv drog av täckelset och sa några vänliga ord till Anna-Greta Hedmark, en av skolans småskolelärare. Det var egentligen till henne Carl Milles skänkte skulpturen och den antika sandstenspelaren som hämtats från en antik grekisk ruin. Det var fröken Hedmark som ville att skulpturen skulle gå vidare till Klockargårdens skola. Själv gick hon snart därefter vidare till Millesgården där hon kom att omtalas som Carl Milles sekreterare "Anne". Annes Hus är alltjämt en sevärdhet i Millesgårdens park och elefanterna en trevlig sevärdhet på Klockargårdens skolgård."

Dela Året var 1947

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google