Väder Lidingö

Lidingö fredag 29 mars 2024 v. 13

Senaste kommentaren - Se fler

Daniel Larson: Rätten till kultur och vetenskap – i sann Lidingöanda

Publicerad 3 juni 2016

Solen skiner och fåglarna kvittrar. Trots att jag den senaste veckan återigen, precis som förra året vid den här tiden, fått fundera på huruvida jag genomlidit en kraftig försommarförkylning eller reagerat på pollen tappar jag andan och gläds åt över hur fantastiskt vackert Lidingö är just nu. Vi omfamnas av en enastående och praktfull grönska med blommande syrenbuskar, pioner, rhododendron och all övrig blomster i en väldoftande färgsprakande kavalkad. Det finns all anledning att ta sig ut till alla Lidingös smultronställen och varför inte ta en tur till Hustegaholm, denna oerhört vackra, lummiga och välkomnande plats med ett sommarkafé som öppnar om ett par veckor.

På tal om att öppna så har Breviksbadet nyligen öppnat grinden till ett renoverat bad och Kottlasjön liksom Fågelöuddebadet inbjuder till en ny sommar med sköna bad och soltimmar.

Lidingö visar i dessa dagar upp sin allra bästa sida och på måndag den 6 juni träffas vi kanske på Millesgården för att fira nationaldagen tillsammans med många lidingöbor. Detta till toner av jazzbandet Absolut Swing följt av Monica Zetterlunds jazz- och folkviseklassiker, framförda av Sveriges nästa stora jazzvokalist Lovisa Lindkvist tillsammans med Jan Allan, Bengt Lindkvist och Olle Steinholtz. Under eftermiddagen hålls en välkomstceremoni för nyblivna svenska medborgare och priset Årets ängel kommer att delas ut. I år går utmärkelsen till alla Lidingöbor som aktivt engagerat sig i flyktingmottagande och integrationsarbete.

Jag har funderat på om du och andra skulle hålla med mig om att det på Lidingö finns något som vi skulle kunna beskriva, känna igen och kalla för en Lidingöanda. En gemensam upplevelse och samsyn kring vad vi Lidingöbor tillsammans bär med oss, skapar, inbjuder till och förmedlar vidare utifrån arv, traditioner, människosyn och civilkurage. Jag menar att vi Lidingöbor håller frihetsbegreppet och mänskliga rättigheter oerhört högt, liksom att vi ställer upp med en hjälpande hand när nöden är som störst. Vid årets nationaldagsfirande hoppas jag att just den känsla jag bär med mig bekräftas och delas av fler. Att det finns en Lidingöanda som vi stolta bär med oss, värnar om och står upp för.

En förutsättning för frihet är jämlikhet. En förutsättning för jämlikhet är lika möjligheter. En förutsättning för lika möjligheter är att utgå från att vi alla är olika och därmed unika, och att det är något bra.

Lidingös barn och unga är vår framtid. Varje barn är unikt och har rätt till framtidstro. Att investera i skolan är därför att investera i framtiden. Den svenska skolan ska vara en jämlik kunskapsskola i världsklass där inte en enda elev lämnas efter eller hålls tillbaka.

Hela den svenska modellen vilar på ett framgångsrikt utbildningssystem. Den borgerliga regeringen lät skattesänkningar och vinstjakt gå före investeringar i skolan och de ungas framtid. Resultatet blev sjunkande kunskapsresultat, ökade klyftor i skolan och en alarmerande lärarbrist. Det är dags att vända på det nu. Regeringens Lärarlönelyft, en reform med kriterier för att höja skickliga lärares löner, ger Lidingö stad 12 miljoner extra för att kunna ge ett lönelyft på omkring 3000 kronor till skickliga och erfarna lärare. Ett mycket välkommet tillskott till Lidingö stads underfinansierade utbildningsverksamhet.

Det är positivt att Lidingö stad ges utrymme att höja lärarlönerna, anställa fler lärare i grundskolan och öka digitaliseringen i skolan. Det är också glädjande att de första mottagarna av utbildningsförvaltningens kvalitetsutmärkelse nu har utsetts och mottagit sina priser. Den årliga kvalitetsutmärkelsen ska uppmärksamma framgångsrika pedagoger och ledare i förskolor och skolor. Det viktiga arbetet som utförs i skolan, både av barn och vuxna, behöver all uppmuntran.

Inom kubprojektet "Alla kan göra skillnad" uppmärksammar Hersbys gymnasieelever och lärare en av FN:s mänskliga rättigheter, rätten till kultur och vetenskap. Något vi alla kan bära med oss och skapa förutsättningar till – i sann Lidingöanda.

Jag är ordförande för Socialdemokraterna på Lidingö. Är lidingöbo i själ och hjärta och kommer att skriva om varför jag drivs av en vilja att utveckla min hembygd.

Fler Krönikor av Daniel Larson

Kommentarer

Anders Håkansson 2016-06-08 09:48

Petter Hedberg.
När beslut togs i utbildningsnämnden så röstade följande partier för nedläggning av Gångsätra gymnasium.
Från protokollet:
Rune Nordström (FP), Lars Björndahl (M), Thor-Björn Schiller (KD) och Jan Fjellander (MP) yrkade bifall till förslag till beslut enligt utbildningsförvaltningens tjänsteskrivelse 2012-06-20 (nedan kallat grundförslaget).

Beslut om folkomröstning kom så sent att skolan redan skulle varit nedlagd, att folkomrösta EFTER nedläggning?
Gudrun Schyman brände kontanter, tycker du verkligen att vi skulle handskas så med skattemedel på Lidingö?

"Historiebeskrivningen" är rätt tydlig vilka som röstade för en nedläggning av skolan. (FP)(M)(KD)(MP).

Just nu skriver Centerpartiet Lidingö historia att inte släppa fram en folkomröstning INNAN beslut om att sälja Lidingöhem och ta ut kassan. Rena rånet av Lidingös skattebetalares gemensamma tillgångar.
Signerat: (M)(KD)(LP)och Centerpartiet.

Anders Håkansson (S)

Petter Hedberg 2016-06-07 20:09

Anders.
Eftersom ni direkt efter beslutet gick ut med att ni kommit överens om sänkt musikskoleavgift så var kohandeln väldigt transparent.

När beslutet togs i utbildningsnämnden var det bara Centerpartiet och Lidingöpartiet som reserverade sig mot beslutet att slå ihop Hersby och Gångsätra.

http://www.lidingosidan.se/politik/utbildningsnamnden-hersby-och-gangsatra-blir-ett/

När ni senare röstade nej till folkomröstningen fick ni sänkt musikskoleavgift som belöning.

http://lidingosidan.se/politik/musikskoleavgiften-sanks-efter-politisk-uppgorelse/

Jag har all respekt för att ordningen i historieskrivningen kan se annorlunda ut på er hemsida.

Anders Håkansson 2016-06-07 09:56

Petter Hedberg.
Om du orkar gå in på Socialdemokraterna Lidingös hemsida och gå bakåt i nyhetsflödet, så framgår det att (S) var mot nedläggning av Gångsätra Gymnasium.
Beslut om nedläggning var sedan redan taget när folkomröstningsfrågan var uppe till beslut.
En folkomröstning skulle i så fall ha kommit till EFTER det att skolan redan hade lagts ner.
Det om något hade varit oansvarigt med skattemedel.
Och äras de som äras bör!
Moderaterna på Lidingö som i den då borgerliga alliansen på ön, bestämde sig för att lägga ner en av två gymnasieskolor av besparings skäl.
Under årtionden ja åtskilliga mandatperioder så har man bedrivit "effektiviseringar" läs besparingar på skolan och barnomsorgens område.
I kommande budget försöker M,LP och KD lappa och laga och låta som barnen, skolan, lärarna och lärarlönerna är viktiga.
Inte en dag för tidigt, men åratal försent!

Anders Håkansson (S)

Petter Hedberg 2016-06-06 23:29

"Den borgerliga regeringen lät skattesänkningar och vinstjakt gå före investeringar i skolan och de ungas framtid."

Kastar du inte sten i glashus nu Daniel? Ni i S röstade för att Gångsätra skulle läggas ner och att folkomröstning inte skulle genomföras. Lokalt har ni varit bland de som bidragit mest till neddragningen av investeringen i skolan på Lidingö genom detta.

Kommentera


Våra krönikörer

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google