Väder Lidingö

Lidingö tisdag 27 juni 2017 v. 26

Senaste kommentaren - Se fler

Philip Hallberg MUF 26 jun 20:24 om En epok går i graven. Idag kom LT:s sista nummer

Debatt: Stå bakom besluten, majoriteten!

torsdag 16 mars 2017 23:45

Den politiska majoriteten drar steg för steg undan förutsättningarna för ett ansvarsfullt mottagande av nyanlända och skjuter över ansvaret på andra kommuner. Dessutom planerar de för att växa näst minst med bostäder i Stockholmsregionen. "Många arbetar hårt för att Lidingö ska vara ett föredöme för mottagande och integration. De behöver politikens stöd och inte den osäkerhet majoriteten sprider" skriver fem representanter för Miljöpartiet de gröna Lidingö i nedanstående debattartikel.

Miljöpartiet vill välkomna fler nyanlända till Lidingö, inte färre. Vi anser att staden har goda förutsättningar. Det visar inte minst det fantastiska arbete som stadens tjänstemän och frivilliga gör för mottagande, integration och att hitta bostäder.

Vi stödjer besluten att köpa in två bostadsmoduler och placera dem vid Bosön. De behövs för att klara nuvarande och framtida mottagande. Bostäderna är också viktiga för att sprida boenden över hela ön och inte koncentrera många nyanlända till några få ställen.

Den 30 januari i år tog kommunstyrelsen enhälligt beslutet om var bostadsmodulerna ska placeras. Det beslutet gäller fortfarande. Det föregicks av en överenskommelse mellan samtliga partier i kommunstyrelsen.

Den 3 mars frångår kommunstyrelsens ordförande Anna Rheyneuclaudes Kihlman (M) både besluten och överenskommelsen. Hon ger stadsdirektören i uppdrag att hitta andra lösningar än bostadsmoduler. Som skäl anger hon en lägre kvot av nyanlända. Något som varken ingick i beslut eller i överenskommelse.

Efter det har KD:s kommunalråd Carl-Johan Schiller gått ut med att varken han eller KD någonsin stått bakom de beslut de varit med om att ta.

Nyligen överprövade moderaternas årsmöte besluten och sa nej till bostadsmoduler, men ja till att Lidingö ska ta en "flyktingpaus".

Går det att lita på M och KD som inte står bakom demokratiskt fattade beslut de själva röstat för?

Majoriteten och M drar steg för steg undan förutsättningarna för ett ansvarsfullt mottagande. De skjuter över ansvaret på andra kommuner. De föreslår istället "nya" åtgärder som ändå ska göras. Och planerar för att växa näst minst med bostäder i Stockholmsregionen.

Anna Rheyneuclaudes Kihlman har sagt att M på Lidingö inte ska samarbeta med SD. Det är utmärkt. Men med den politik och retorik som M har idag behöver SD knappast något samarbete.

Många arbetar hårt för att Lidingö ska vara ett föredöme för mottagande och integration. De behöver politikens stöd och inte den osäkerhet majoriteten sprider.

Arvid Molin
Sofia Hallström
Patrik Sandström
Helena Lundberg
Erik Wallin
Miljöpartiet de gröna Lidingö

Dela Debatt: Stå bakom besluten, majoriteten!

Kommentera

Fler artiklar från Debatt

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google