Väder Lidingö

Lidingö tisdag 27 juni 2017 v. 26

Senaste kommentaren - Se fler

Philip Hallberg MUF 26 jun 20:24 om En epok går i graven. Idag kom LT:s sista nummer

Debatt: Dags dra busslinje norrut från Lidingö

onsdag 15 mars 2017 22:25

Det vore en bra idé om en busslinje gick från Ropsten, genom Norra länken, till Danderyd och Solna. Då skulle även de som inte har bil kunna utnyttja tunnelns möjligheter. Därmed skulle också restiderna till våra grannkommuner norröver bli kortare. Det skriver Philip Hallberg, medlem i MUF Lidingö, i nedanstående debattartikel.

Vi på Lidingö har många bra kommunikationer, det är lätt att ta sig till Ropsten och därifrån går det tunnelbana. Fast, det finns inte en enda busslinje från Lidingö till stan (förutom nattbussen) och idag måste all trafik till stan gå via Ropsten.

För att effektivisera kommunikationerna och minska trafiken vid Ropsten skulle det vara en bra idé att en busslinje gick till Danderyd och Solna. Jämfört med hur lätt det är att ta sig söderut i Stockholm skulle det vara ett framsteg. Det blir då lättare att ta sig norrut och restiden minskar.

Det bästa argumentet är att vi har den stora motorvägstunneln Norra länken. Norra länken har effektiviserat vägen mellan Lidingö och norra delen av Stockholm mycket. Tunneln har kostat mycket och man kan göra så den blir ännu bättre. Att dra en busslinje genom tunneln skulle göra att vinsten blev ännu större så att de som inte har bil också kan dra nytta av den. Ingen skulle förlora på det.

Lidingö skulle även kunna dra nytta av att kontakterna med våra grannkommuner i norr därigenom blev lättare.

Jag la detta som en motion på MUF Lidingös årsmöte och där gick den igenom. Nyligen så gick den även igenom på Moderaterna Lidingös årsmöte och ska nu vidaresändas till Moderaterna Stockholms läns förbundsstämma, där jag hoppas på ett bra resultat.

Ingen förlorar på detta, det är dags att dra en busslinje från Lidingö norrut till Solna/Danderyd.

Philip Hallberg, 13 år, ledamot MUF Lidingö

Dela Debatt: Dags dra busslinje norrut från Lidingö

Kommentarer

Tina Karlberg 2017-05-24 13:30

Jag inser att jag har försovigt mig, men faller gärna in i kören. Ett bra förslag, Philip! Arenastaden i Solna kommer inom bara något år ha mellan 25 000 och 30 000 arbetsplatser. Det är nästan i paritet med Kista och många Lidingöbor kommer att resa dit varje dag för att jobba.

Tina Karlberg

Caroline Bergius 2017-05-24 12:39

Glädjande att höra Philip!
Läste häromdagen om den nya gula tunnelbanelinjen. Den kommer inte till någon större nytta för Lidingöbor som vill ta sig till Arenastaden. Den kommer att gå från söderort, förbi Odenplan som knutpunkt och sedan vidare till Solna. Alltså ingen större tidsvinst för de som vill åka från Lidingö till Solna/Arenastaden.

Så jättebra om du/ni forsätter "lobba" för buss genom Norra Länken till Danderyd OCH Arenastaden/Solna. Skulle tro att många invånare på Lidingö, Gärdet och i Norra Djurgårdsstaden kommer att utnyttja sådana busslinjer istället för den redan överfulla tunnelbanan.

Philip Hallberg (MUF) 2017-05-20 21:31

Vill för intresserade läsare säga att motionen blev besvarad på Moderaterna Stockholms läns förbundsstämma förra helgen.

Caroline Bergius 2017-03-18 22:38

Ett mycket bra förslag!
Många stora företag har flyttat och kommer att flytta till Arenastaden i Solna. Det borde vara en hel del Lidingöbor som kommer att behöva åka dit och parkeringsplatserna är troligen begränsade. Pendeltågen till Solna station är överfulla på mornarna och det tar över en timme att ta sig med kommunala färdmedel till Solna. En buss genom Norra länken till Solna skulle ta ca 20 min från Lidingö Centrum. Det är väl bara att sätta igång och köra!

Karin Wallgren 2017-03-17 19:34

Intressant förslag som jag hoppas går igenom. Det blir ett alternativ till T-banan när man ska besöka de sina (fast ska det vara nödvändigt med alla dessa instanser?!) Ska vid tillfälle visa förslaget även för den yngsta generationen.

Valentin Bart 2017-03-17 15:08

Visst måste det bli så. Men det är bäst att det utreds tre till fem år innan beslut, av försvarsmakten, läkemedelsverket, försäkringskassan och NATO! :-) Hoops, glömde Riksantikvarieämbetet.

Philip Hallberg 2017-03-17 12:03

Hej Göran!

Tack för kommentaren! Håller verkligen med dig i det du säger! Busslinjer behövs precis som du skriver och beskriver.

Det är väldigt roligt och bra att Liberalerna har drivit detta och det behövs och nu när M också är för det blir det ju större stöd för det :)

Philip Hallberg (MUF)

Göran Tegnér 2017-03-16 11:09

Svar till Philip Hallberg:

Jättebra idé, Philip! Du har helt rätt! Självklart ska även bussarna utnyttja våra snabba förbifarter, som ofta går i tunnlar, för att förkorta restiderna för alla dem som reser kollektivt!

Och det är tvärförbindelserna som behöver bättre kollektivtrafik. De utgör 15 % av alla resor, d.v.s. ungefär lika många som alla resor inom innerstaden (16 %) och nästa lika många som till och från innerstaden (19 %). Men till och från innerstaden är det 65 % som åker kollektivt, i tvärled är det bara 24 %.

Ringen runt innerstaden fanns med redan i 1960 års Trafikledsplan så det har funnits 57 års tid att planera hur man kan dra busslinjer via Ringen, och häribland Norra Länken.

Jag och Liberalerna föreslog en expressbusslinje mellan Lidingö och Täby Centrum den 1 december 2014 (se Lidingösidan: ”Kungen tryckte på knappen” och ”Expressbuss 201 förlängs via Norra Länken till Danderyds sjukhus”; Lidingösidan 2015-03-12).

Landstingets Trafikförvaltning föreslog själva denna ljusa idé i sin s.k. kommunremiss angående trafikförändringar inför december 2015/2016. Men sedan dess verkar de tydligen ha glömt bort denna lysande idé.

Med bil tar den cirka 11 km långa sträckan mellan Lidingö Centrum och Danderyds sjukhus numera ca 11 minuter via Norra länken, men med buss till Ropsten och med tunnelbanan med byte via Östermalmstorg tar resan idag cirka 36 minuter, dvs 25 minuter längre tid. Med expressbussen med några få stopp kommer resan att gå på cirka 15 minuter, dvs en restidsförkortning på cirka 20 minuter. Detta är en synnerligen stor restidsvinst, som bör öka andelen som väljer att resa kollektivt i detta viktiga stråk för Lidingöborna.

Bravo Philip! Din idé är väl värd att genomföras!

Göran Tegnér (L), ledamot i Teknik- och Fastighetsnämnden

Kommentera

Fler artiklar från Debatt

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google