Väder Lidingö

Lidingö onsdag 19 januari 2022 v. 03

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

"Pest eller kolera?"

onsdag 4 september 2013 20:07

Nu skall de två alternativen för den framtida planeringen av Centrum/Torsvik utformas. Det är ett ytterst intrikat uppdrag. Det är kommunfullmäktige som skall fatta beslut om alternativen. Här gäller det för partierna att hålla tungan rätt i mun.

Kommunledningen måste till varje pris se till att det minst omfattande av alternativen inte leder till att all utveckling av området blockeras. Det skulle vara direkt skadligt för områdets framtid. Fullmäktiges majoritet kan helt enkelt inte godkänna något sådant. Det betyder att en minoritet i fullmäktige måste köras över.

Å andra sidan måste man se till att det mer omfattande av alternativen inte väcker ont blod hos alltför många. Det måste utformas så att det har en någorlunda god chans att godtas av lidingöborna. Vem vill ståta med att köra fram ett förslag som folk inte vill ha. Det kan ju bara vara en katastrof inför det kommande kommunalvalet.

Tänker man igenom det här så inser man att, för att lidingöborna inte skall uppleva folkomröstningen som ett val mellan pest och kolera, kan inte alternativen skilja särskilt mycket. De måste utformas så att de närmar sig ett rimligt medelalternativ som de flesta upplever som hyfsat.

Den debatt mellan partierna som krävs av fullmäktige för att få fram de två alternativen blir ju den debatt som man har velat undvika genom att arrangera en folkomröstning. Skippa en meningslös och dyr folkomröstning!

Staffan Anderberg

Dela "Pest eller kolera?"

Kommentarer

Thomas Bengtsson (MP) 2013-09-07 16:13

Miljöpartiet är i allmänhet mer positiva än de flesta till folkomröstningar. Men de ska gälla tydliga frågeställningar med två alternativa inriktningar, med förutsättningar som bör vara brett accepterade.

En bred majoritet ska kunna godta bägge och förbinda sig till resultatet av en omröstning. Även övriga partierna bör kunna förorda det ena eller andra alternativet.

En eventuell folkomröstning behöver ett starkt deltagande, även om frågan kan engagera Lidingöbor olika starkt. På sådana grunder borde även valresultatet, dryga tre månader därefter, befästa ett ställningstagande.

MP har varit tydliga om prioriteringar och krav, även om partiet inte ensamt kan diktera villkor. Minst ett eller båda alternativen ska ordna omdragningen av Lidingöbanan, så att södra ön och Ropsten får spårvagn till centrum.

Annars blir det med säkerhet, som Staffan Anderberg skriver, att rösta om pest eller kolera, något som MP inte kan stå bakom. Centrumutvecklingen kan inte vänta, så en möjlig omröstning får avse Torsvik till stadshuset.

Mårten Dahlberg 2013-09-04 22:02

Instämmer till fullo. Hur Lidingö ska utvecklas är en av de mest centrala frågorna i kommunpolitiken. Att bryta ut Torsvik/Centrum-planen till en folkomröstningsfråga är inte rimligt. Vad ska styra det fortsatta arbetet? Resultatet i folkomröstningen eller resultatet i kommunvalet tre månader senare?

/Mårten Dahlberg

Kommentera

Fler artiklar från Centrum/Torsvik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google