Väder Lidingö

Lidingö onsdag 19 januari 2022 v. 03

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

"På perspektivbilden finns inte en enda bil, trots det framtida trafikflödet"

måndag 10 juni 2013 23:02

”Mitt i Lidingö” hade den 22 maj en artikel om Centrumförslagen. Med 200 inlämnade synpunkter som grund drar författaren slutsatsen att Lidingöbornas åsikter om hur Centrum-Torsvik skall byggas ut går helt isär, men att de flesta föredrar det mest maxade förslaget, förslag 5. De är inte representativa för Lidingöborna totalt.

Rörelsen ”Rädda Lidingö” har mångdubbelt fler anhängare, som kräver att man utreder ett betydligt bantat förslag nr 1 med en kortare överdäckning av Södra Kungsvägen vid Torsviks torg.

”Alla tycker förslag 5, förutom om man bor i Torsvikssvängen eller är en grinig sur pensionär”, står det. Det är en sak att man kan förföras av arkitekternas färgglada planscher med en picknickpark vid brofästet.

Det är något annat att raljera med dem som bor nära centrumområdet och som skall tåla byggbuller, förbyggnad med åttavåningshus, ett brofäste liknande dagens Ropsten med väldiga betongdäck och tunnelmynningar och sprängning av två tunnlar under tolv år. Som dessutom kan räkna med svårigheter att avyttra sin bostad och flytta till ett lugnare område eftersom ingen vill bo nära detta elände.

Illustrationen av förslag 5 med Herseruds Strandpark och en pir vid brofästet är bedräglig. Alla vet att bullret från bron är och förblir mycket besvärande. Dessutom har konstnären målat bort matningen från Lidingöbron till Norra Kungsvägen. Den finns på planen söder om brofästet, delvis överbyggd. Men på perspektivbilden finns inte en enda bil, trots att det framtida trafikflödet på Norra Kungsvägen förväntas vara 16 500 fordon per dygn.

Utvecklingen av Lidingö Centrum kan ske med varsamhet och hänsyn till den befintliga miljön och dem som redan idag bor där. De som bott länge på Lidingö och värnat om dess särart skall inte kallas för ”griniga och sura pensionärer”. De gigantiska storstadsprojekt som presenteras äventyrar enigheten på ön. Det vore bättre att samsas och slå vakt om den speciella atmosfär som Lidingö har och försöka rädda den åt framtiden.

Thomas Möller
Arkitekt SAR/MSA

Dela "På perspektivbilden finns inte en enda bil, trots det framtida trafikflödet"

Kommentarer

Klas 2013-06-16 23:30

Jag föredrar alternativ 4 och 5. Mycket bra idéskisser.
Blir så trött på alla dessa nejsägare och negativister. Det är inte rimligt att äldre, vita nejsägande män i 70 årsålder ska bestämma över Lidingös framtid. Vi unga måste se till att Lidingös utvecklas.

Anders 2013-06-11 14:44

Tack Jan för ditt förtydligande. Känns tryggt att du värnar om en öppen debatt. Jag vill bara förtydliga min kommentar med att jag faktiskt tillhör de äldre årgångarna (född1942) men att jag i denna fråga inte sympatiserar med mina jämnåriga.

Jan Sjöberg 2013-06-11 10:24

Signaturen “Anders” antyder att Lidingösidan enbart skulle släppa fram inlägg och kommentarer från “gnälliga bakåtsträvande pensionärer”. Eftersom han säger sig inte tillhöra den gruppen, och hans inlägg/kommentar kommer in, så visar han att han har fel.

Jag har blivit anklagad från både den ena och den andra sidan, om man nu kan tala om två sidor, för att utöva censur när det gäller den klagandes egna ståndpunkter. Lidingösidans enkla filosofi är att alla som skickar inlägg som håller en anständig nivå kommer in, oavsett vad de tycker. Det är här debatten kan föras.

Det är alla som inte tar möjligheten, som minskar debatten. Men för vissa är det enklare att skjuta på budbäraren.

Jan Sjöberg, Lidingösidan

Anders 2013-06-11 08:13

Jag håller inte med dig. Jag tillhör de som kommer att rösta på något av de framtida alternativ som baseras på idéskiss 4&5. Jag är gammal Lidingöbo men vill inte förknippas med de gnälliga bakåtsträvande pensionärer som tyvärr verkar ha tagit över debatten helt i detta forum på lidingosidan.se. Vilket nog tyvärr säger en del om hur den demografiska profilen på sidan.
Jag tycker att vi måste ta ansvar för Lidingös fortsatta utbyggnad samtidigt som man bevarar grönområden. Att då förtäta runt centrum och Torsvik så mycket det går är en utmärkt lösning som jag och många med mig stödjer, även om vi inye kommer till tals i detta forum.

Kommentera

Fler artiklar från Centrum/Torsvik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google