Väder Lidingö

Lidingö onsdag 19 januari 2022 v. 03

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

"Kvantitetstänkandet har fått styra i Lidingö C"

söndag 30 juni 2013 22:07

I sitt yttrande över bebyggelseplanerna i Centrum/Torsvik (C/T) säger Lidingö Centrums företagarförening (LCF) att en ständig utveckling av C/T krävs för att detta och Lidingö ska överleva. Och med utveckling menar man fler butiker, fler kvm för handel och ökat varuutbud. Man är helt inriktad på kvantitet. Jag kan inte finna att man överhuvudtaget nämner ordet kvalitet.

Men en framgångsrik butiksrörelse består av flera byggstenar. Förutom bra varor till rätt pris krävs engagerad och kunnig personal, trivsamma lokaler med tydlig exponering av varorna och inte minst en inbjudande stämning i butiken som attraherar kunderna. Det är det här som kallas kvalitet och som LCF tydligen anser mindre viktigt. Det är kanske här det brister när vakanser uppstår?

Låt oss titta på ett aktuellt exempel – sammanslagningen mellan Coop och Skeppet. Man river väggen mellan två medelstora matbutiker och skapar en stor butik med en kompakt och svåröverskådlig exponering av stora varu-volymer. Vem fick en ”aha-upplevelse” när hen första gången gjorde entré i denna lokal? Vad har kunderna vunnit på denna sammanslagning? På vilket sätt har Coop/Skeppet ökat attraktionskraften i Lidingö C? (Det finns ändå exempel på uppgraderade butiker där ansatsen är en annan, t.ex. ICA-Liljeholmen, SABIS Fältöversten). Nej, i Lidingö C har just kvantitetstänkandet fått styra. Och den vid öppnandet upp-peppade personalen börjar alltmer återfalla i den gamla Konsumlunken.

Det är kanske mindre specialbutiker av typ Firren och Papilles och ett större fokus på kvalitet än kvantitet som är framtiden? LCF behöver nog några nytänkare. Lidingö innehåller alldeles för mycket inneboende kraft för att somna in eller till och med avlida i avsaknaden av en Täby C–inspirerad utbyggnad av Centrum.

Per Svensson

Dela "Kvantitetstänkandet har fått styra i Lidingö C"

Kommentarer

Patrik A Edgren 2015-05-03 23:06

Som jag tidigare sagt, varför "smög" fastighetsägaren med info om nerkortningen av parkeringstiden från tre till två timmar?
Vad jag hört, har många fortfarande inte detta klart för sig. Bl a eftersom det fortfarande är tre timmar på Lejonvägens parkeringsplats.

Magdalena Bonde 2015-05-03 19:59

Hej, jag är en trogen centrumkund sedan länge. Men i veckan som gick fick jag ett totalt raserianfall när jag fick en P-bot mitt på dagen utanför Coop. Handlade för 400 kr (det tog 15 minuter) och fick en bot på 400 kr (som utfärdas efter 6 minuter). Min P-skiva var en halvtimme felsnurrad. Såg också att alla dessa fina äldre personer som handlar mitt på dagen fick p-böter denna dag. Jag blir sååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååå upprörd. Det handlar bara om att öka intäkterna för fastighetsägaren, för det handlar inte på "infartsparkeringskontroll". Min man som är i fastighetsbranschen har träffat denna centrumägare som då erkände detta och sa "jag tjänar 2-3 miljoner kronor på detta varje år". Alla ni trogna kunder, åk och handla på ICA Kvantum eller på Willys istället för låta denna fastighetsägare lura er på mer pengar än de ni redan spenderar i centrum. Skäms!

Richard 2013-08-17 15:06

@Handlare.
Personligen skulle jag aldrig ta bilen till stan. Men varför köra kapprustning?? när det byggs ett centrum i Värtan? Du nämner att H&M och Lindex riskerar att försvinna, låt dem då försvinna. För män, är utbudet uruselt, vilket handlarna själva kunnat styra över, då det är dem som röstar och diskuterar på sitt månatliga föreningsmöte vilka som ska få komma in i cenrum. De är livrädda för konkurrens, och har haft sedan 1995 på sig att ändra detta. Centrum kommer aldrig bli så fulländat att ni kan tillgodose allt jag behöver. Varför ska ni hindra mig från att passera bron? Centrum riskerar att gå under sägs det. Varför inte ta ansvar för hela ön? Den har ju till stora delar redan gått under, och lokaler gapar tomma. Vet handlarna ens vad öborna efterfrågar? Servicen som nämns så mycket är något ni bör jobba på. Anställda som hellre håller på med sina mobiler, snackar med varandra och säger sällan om aldrig trevlig helg, välkommen åter eller tack för besöket till kunden. Nu ska jag inte dra alla över en kam, men det känns många gånger som vi får krusa för att få hjälp. Sammanslagningen av Skeppet och Konsum är inget att stoltsera med. Allt om Centrum och Torsvik har tagit alledes för mycket tid och rum.

Pelikanen 2013-08-13 19:36

Att bygga några bostads- och affärshus på den nuvarande “polisparkeringen” är nog ingen särskilt kontroversiell fråga för lidingöborna. Parkeringen får flytta ner under jord.
Sedan gäller det att få H & M att utöka, att få hit Clas Olsson/Teknikmagasinet, barn- och herrmode samt fler restauranger.
Och givetvis gäller det sedan att kunderna möts av bra sortiment samt kunnig och engagerad personal.
Sedan hoppas vi att de nuvarande lidingöborna blir mer flitiga och trogna besökare av vårt centrum.
Men jag tycker INTE att dessa förbättringar behöver kopplas ihop med en massa nya hus på Torsviksberget, förflyttning och ombyggnad av Stockholmsvägen eller spårväg/T-bana till centrum.
En överdäckning av diket i Torsvik är ok och kanske (äntligen) ett riktigt Torsviks torg.

Handlare 2013-08-13 00:30

Som handlare blir jag bekymrad när jag läser kommentarerna. Om inte Lidingö Centrum får en chans att utvecklas kommer den att dö sotdöden.

Får inte H&M större lokaler så lämnar de ön och då lär även Lindex och Hemtex försvinna. Det vore en katastrof för oss lokala handlare då de drar kunder till Centrum

Redan idag väljer många lidingöbor bort Centrum för att utbudet är för litet. Vi skulle bl a behöva några fler matställen, mer barn- och herrmode, en Claes Ohlson eller Teknikmagasinet.

Även den som tycker att dagens utbud är tillräckligt för sitt eget behov (och inte bryr sig om andras) måste inse att även det riskerar att försvinna om inte Centrum får en chans att möta konkurrensen från andra handelsplatser.

Och att det är så lätt att åka in till stan? Det kostar trängselskatt och p-avgifter om man ens hittar en plats. Och för de som inte har bil betyder närheten till god service desto mer.

Bosse 2013-08-11 19:02

Det är självklart att handlarna i Centrum får liten “draghjälp” av Coop/Skeppet att attrahera kunder till Centrum när priserna på WILLYS, som man når på några minuter, är ca. 15 – 30 % lägre än på Coop/Skeppet. Hade inte Systemet funnits intill Coop/Skeppet skulle de troligen haft svårt att klara sig m.h.t. deras höga prisnivå.

Heinrich 2013-08-10 19:28

Lidingö Centrum ägs ju nu av ett engelsk bolag. Det ska bli intressant att se vilka förändringar det kan innebära.

Förtätning, är icke synonymt med något positivt enligt mig. Vem vill bo på varandra? Torsvik, som då det byggdes kallades för dåtidens Manhattan är just det jag är rädd för att det blir, om de byggplaner som visats upp blir verklighet. En stad i staden. Om politiker och handlare menar att detta är för framtida generationer menas de som har kulor i penningpungen sin och inte något för dem med smulor. Resten av ön negligeras och mycket av det mest primära saknas i dagsläget denna ö.
Exlusivt = att exkludera. Det lär bli många som endast kommer att kunna drömma om att bosätta sig kring centrum med omnejd. Är inte Lidingö till för alla? Klassammhället i full blom.

Tummen ned, för det förfall som sker. Parker eftersätts, badplatser utan hopptorn, ca 30 minuter för en Käppalabo att nå Ropsten, icke närvarande polis mm.
Nyfiken på vad för frågor som kommer att ställas till öns politiker den 16 september på politikerutfrågningen i Ansgarskyrkan, men ännu mer nyfiken på vad svaren från diverse parti kommer att bli.

Jonas 2013-07-01 23:46

Det står tomma lokaler i Larsbergs C och Näset också, vilken tur att dessa inte heller byggdes större. Att det inte finns några vakanser i Täby C, Kista C och de andra bjässarna är nog bara en tillfällighet.

Håller också med första insändaren att det är skönt att slippa alternativ, även om jag inte riktigt förstår kommentaren om Jernet då dom faktiskt har flera olika rätter att välja mellan.

maggan 2013-07-01 08:02

I dag finns det , vad jag kan se, TVÅ TOMMA LOKALER i Centrum, om man inte lyckas hyra ut de lokalerna till någon affärsidkare, hur skall det då se ut med ett större centrum?

Skulle också gärna se några fler matställen i Centrum, saknar en bra thai dito tex.

7878 2013-06-30 22:40

Hela tänket med att bygga ut centrumet och Torsvik är helt snett från början. Krafterna bakom detta verkar inte inse att folk som verkligen vill shoppa på riktigt kommer alltid åka de 15 korta minuterna till city. Om dessa storslagna planer blir verklighet kommer många bli av med mycket pengar. Lidingö Centrum är idag perfekt i storlek och utbud, det enda som saknas är möjligtvis 1-2 restauranger till för att ge Jernet lite konkurrens – det kan de behöva.

Kommentera

Fler artiklar från Centrum/Torsvik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google