Väder Lidingö

Lidingö onsdag 19 januari 2022 v. 03

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Kulturcenter på Lidingö

torsdag 13 juni 2013 15:22

I ett upprop till alla på Lidingö som är intresserade av kulturfrågor, skriver Anne-Lie och Benjamin Kallenberg på Lidingö Danscenter, att det som behövs på ön är ett kulturcenter. Helst en byggnad där olika kulturaktiviteter kan samlas, för att nå synergieffekter. Centrum/Torsviksområdet vore perfekt, skriver de, eftersom det då skulle vara lätt nåbart för alla, även för dem som bor på andra sidan bron. Önskan är nu att många snarast förenar sig bakom skrivelsen eftersom den ju, som alla vet, måste vara inlämnad senast den 16 juni för att finnas med bland synpunkterna som staden ska väva samman till ett par olika förslag.

Anne-Lie och Benjamin Kallenberg anser att ett kulturcenter bör innehålla:

  • En medelstor (professionell) scen (11 meter bredd x 9 m djup), med minst 300 publiksittplatser. Gärna med gradänger som går att dra ihop – om man vill ha annan aktivitet där ibland. Scenen bör ha ett fast ljus- och ljudsystem, som alla kan använda när de hyr in sig. Scenen ska anpassas för att kunna nyttjas av teateruppsättningar, musikevenemang, körkonserter, föreläsningar, dansföreställningar mm.
  • “Bakomutrymmen” (backstage) i närheten av scenen, som kan användas till t.ex. konferenser, bildateljé, dagrum för pensionärsklubbar, musikrum, körträning, schackturnéringar, trådgilleträffar, bokklubbar, föreläsningar, filmvisningar mm.
  • Bibliotek och café, som blir ett nav i centret. I biblioteket kan finnas stora ytor för konstutställningar, en bättre permanent lekhörna, kanske en datorsektion/lässtolar bredvid lekhörnan för föräldrar som kan ha uppsikt över barnen, (men inte för nära så att ljud stör) och allt annat som tillhör ett bibliotek. Kanske även en mindre scen för barnteater.
  • Gärna en klättervägg för lite större barn och ungdomar.
  • Kanske en restaurang.
  • Verkstad för scenbygge, ateljé, hemtextil, vävstolar, slöjd & hantverk, keramik…
  • Finansiering: Genom uthyrningar till dem som är lokala på Lidingö i första hand, men även genom uthyrningar till artister som kommer till Lidingö (så slipper lidingöborna åka över bron för att se etablerade artister – ta kulturen till Lidingö). TV-produktioner hyr gärna in sig på en bra scen, mm. Skolor och seniorer skulle förstås kunna nyttja lokalerna dagtid, föreningslivet och privata aktörer kvällstid och helger.
  • Dieselverkstan i Sickla är en förebild på många sätt. Där fungerande det på ett bra sätt och Stora scenen är fullbokad och ibland överbokad då hela Storstockholm söker sig dit – eftersom det finns för få mellanstora scener i Stockholmstrakten. Vara Konserthus har också anammat detta koncept med stor framgång.
  • Ett kulturcenter skulle också ge arbetstillfällen då ett flertal personer behöver anställas för att sköta och driva det. Genom att locka folk från övriga Storstockholm till olika kulturella evenemang skulle även övrig näringsverksamhet på Lidingö gynnas såsom handlare och restauranger.
  • Genom ett Kulturcenter skulle Lidingö kunna lägga till att det även är Kulturens Ö – eller om man vill, ge bredd och mer tyngd till att Lidingö är Hälsans Ö, eftersom kultur också är hälsa.

Dela Kulturcenter på Lidingö

Kommentarer

Jonas Lundgren (V) 2013-06-16 19:50

Hej

Ett förhandstips är att (V) har lämnat ett remissvar för förtätningen av Centrum/Torsvik som bland annat innehåller förslag om ett kulturhus.

Mvh
/Jonas Lundgren (V)

Karin Östrem 2013-06-16 08:27

Ett kulturcenter med Dieselverkstan i Sickla/Nacka som
förebild…. en bra idé, men eftersom det är så populärt bland småbarnsfamiljer, behöver man tänka på bullernivån och kraftigt avgränsa områden för läsning och datoranvändning.

Bosse 2013-06-14 21:02

Detta förslag till nytt hus med ett kulturcenter för en mängd skattefinansierade kulturaktiviteter kommer med all sannolikhet att kräva årligt kommunalt stöd i minst 10 – 30 miljonersklassen. Typiskt att man aningslöst skriver att det är en fördel att “Ett kulturcenter skulle också ge arbetstillfällen då ett flertal personer behöver anställas för att sköta och driva det.”

Abdon 2013-06-14 13:52

De flesta håller nog med att det saknas bra utrymmen för kultur, evenemang och konferens i Centrum/Torsvik. Det saknas också en större restaurang och trevliga lokaler för föreningsliv. Ett kulturcenter låter som en bra idé och i närheten av Stadshuset verkar som en naturlig placering.

Inget av dessa önskemål finns med i någon av kommunens framtidsbilder – inte ännu i alla fall – så uppropet behövs verkligen.

Kommentera

Fler artiklar från Centrum/Torsvik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google