Väder Lidingö

Lidingö onsdag 19 januari 2022 v. 03

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

"Folkomröstning om ett alternativ ingen förordar"

måndag 30 september 2013 00:01

Nu föreligger det ett första utkast till folkomröstningsalternativ för Centrum/Torsviksplanen. De två alternativen A respektive B illustrerar olika grader av utbyggnad av området. Vad utkastet kanske mest illustrerar är emellertid hur orimligt det är att tvinga lidingöborna till att ta ställning mellan olika planförslag. För att göra det krävs det att man tar del av allt bakgrundsmaterial och sätter sig in i hur området kommer att te sig i de två fallen. Det är inte enkelt. Vi har valda förtroendemän, vars uppgift är att göra det arbetet. Flera är dessutom heltidsarvoderade för att ta detta ansvar.

Vad man kan se direkt är att alt. A är relativt måttfullt och antagligen kan gillas av många. Alt. B ser ut att vara chanslöst från början. Det innehåller bygget av en tunnel, som av experter bedöms som ett högriskprojekt och som kräver en kraftig exploatering för att finansieras. Det finns tydligen inte något politiskt parti som förordar en tunnel. Därför är det märkligt att det lanseras som ett alternativ.

Folkomröstningen skall således stå mellan ett förslag som majoriteten står bakom och ett annat alternativ, som praktiskt taget ingen förordar, men som är skapat av kommunen. Vem skall driva den linjen i folkomröstningskampanjen frågar man sig.

En folkomröstning kostar en hel del att genomföra och i detta fall ser det ut som om de pengarna satsas på något totalt onödigt. Finns bara en vettig åtgärd att göra just nu nämligen att skippa folkomröstningen och låta debatten handla om hur alt. A skall utformas på bästa sätt.

Staffan Anderberg

Dela "Folkomröstning om ett alternativ ingen förordar"

Kommentarer

thomas möller 2013-10-02 23:44

Instämmer till 100%. Alldeles för mycket tid och pengar har redan slösats på såväl tunnelalternativet som folkomröstningen. Ju förr dessa båda idéer förpassas till glömskan dess bättre. Hundratals oroliga Lidingöbor har ägnat mängder av timmar åt att gå på möten och författa skrivelser som skulle få ansvariga att backa från de färgglada framtidsbilderna. Det är förvånande och betänkligt att denna folkstorm skulle behövas. Vad hade hänt om ingen sagt något? Hade vi då fått ett projekt med samma utveckling som tunneln genom Hallandsåsen? Lyckligtvis är Lidingö befolkat av kloka invånare som inte låter sig förföras av färgglada tavlor.
Thomas Möller

Kommentera

Fler artiklar från Centrum/Torsvik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google